Fejfájás vagy migrén?

2019.03.03. 19:20 Medibon

Fejfájás vagy migrén?

A migrénnek 4 jellemző fázisa van, ha felismered őket magadon, akkor nem hagyományos fejfájással van dolgod. Cikkünk segíthet kideríteni olyanoknak, akik még nem tudják, mert akik tudják, hogy migrénesek, azok már a legenyhébb tünetek után tisztába vannak vele, minek néznek elébe.

Az első, a bevezető szakasz: az érintett hangulati változásokon megy keresztül, fáradtnak vagy feldobottnak érzi magát, megváltozik az étvágya, és tarkómerevséget is tapasztalhat. 
A második, az aurajelenségek: lehetnek vizuálisak, mint a látótérkiesés, sötét foltok a látómezőben, motorosak, mint a végtaggyengeség, szenzorosak, mint a végtagzsibbadás, és beszédzavar is jelentkezhet. Az aurajelenségek nem mindenkinél jelentkeznek.*
A harmadik, maga a fejfájás: a lüktető, pulzáló sajátos fejfájás a migrénnél jellemzően hang- és fényérzékenyéggel jár, a fájdalom mozgásra fokozódhat, csöndes, sötét szobára, pihenésre vágyik az érintett, és émelygés is felléphet nála. A fejfájás általában fokozatosan szűnik meg, alvás, és esetleg hányás után. 
A negyedik, a levezető fázis: a lábadozás, gyógyulás szakaszát még fáradtság, étvágytalanság, nyomott hangulat jellemzi.

* Van migrén aurával, migrén aura nélkül, és van migrénes aura fejfájás nélkül.

A szakorvosok az aurás migrénnek is több altípusát is megkülönböztetik. Krónikus migrénnek azt nevezik, amikor több mint 3 hónapon át, havonta minimum 15 napon át fordul elő a fejfájás, ami havi 8 migrénnek felel meg. Érdekessége, hogy ezt leggyakrabban a túlzott fájdalomcsillapító gyógyszerek fogyasztás okozza, amiknek a megvonása után, az esetek felében a krónikus migrén, epizodikus migréntípusra vált.

Ha migrénnel van dolgod, a megelőzés, és a rohamkezelés szabályai:

Előre szögezzük le, hogy a migrénes roham kezelése, és megelőzésének megoldása orvosi feladat. A migrénes fejfájás totális munkaképtelenséget okozhat, mindenképpen kezelést igényel, a megfelelő terápia kiválasztását fontos neurológusra bízni. Az egyénileg kiválasztott nem megfelelő típusú, mennyiségű fájdalomcsillapító beszedése, csak plusz fejfájást generál, tetézve a problémát. 

A migrénes rohamokat a neurológusok enyhének, vagy súlyos szintűnek is besorolhatják, és ez határozza meg, milyen gyógyszert kell ellene bevetni. Létezik specifikus migrén elleni rohamgyógyszert, ezt viszont maximum havi 10 alkalommal szabad csak használni.

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints ide, és görgess lefelé.

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

Forradalom a rákdiagnosztikában!<br />
Amit mindenkinek tudnia kellene az életmentő PET-CT vizsgálatról

Forradalom a rákdiagnosztikában!
Amit mindenkinek tudnia kellene az életmentő PET-CT vizsgálatról

A PET-CT berendezéssel végzett diagnosztika egy olyan nagy érzékenységű vizsgálati módszer, ami már akkor figyelmeztethet kóros elváltozásra, amikor a daganatos megbetegedést a hagyományos módszerek még képtelenek feltárni. Az ideg- és elmebetegségek kezelésében is fontos szerepet játszik. Sok tekintetben életmentő vizsgálat.

Felelősségteljes gazdik figyelmébe: ha MR-re viszed, talán tovább élhet!

Felelősségteljes gazdik figyelmébe: ha MR-re viszed, talán tovább élhet!

Mindig hebrencs kutyusod egy ideje feltűnően vonakodik a sétától, és a mozgása is bizonytalanabb? Ne fogd a korára vagy a testsúlyára. Pontos diagnózissal, időben történő kezeléssel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy kis kedvenced még sokáig boldogíthasson jelenlétével. Cikkünkből kiderül, hogyan segíthetnek ebben a pontos és fájdalommentes kisállat MR-vizsgálatok.

Hatékony megoldás az elhúzódó betegségek okainak feltárására: mellkasi, hasi és kismedencei kontrasztanyagos CT-vizsgálat!

Hatékony megoldás az elhúzódó betegségek okainak feltárására: mellkasi, hasi és kismedencei kontrasztanyagos CT-vizsgálat!

A telefonkönyvedben lassan több az orvosok telefonszáma, mint az ismerőseidé? A rendelőben már a takarító is a neveden szólít? Bizonyos egészségügyi panaszok okait nem mindig lehet gyorsan és egyszerűen feltárni. Ha több kezelés és vizsgálat is kudarcot vallott nálad, továbbra is visszatérő betegségek, krónikus tünetek gyötörnek, a háttérben ismeretlen eredetű gyulladások, gócok húzódhatnak meg, és gyengítik le napról napra egyre inkább a szervezetedet.