Fejfájás vagy migrén?

2023.12.26. 00:20 Medibon

Fejfájás vagy migrén?

A migrénnek 4 jellemző fázisa van, ha felismered őket magadon, akkor nem hagyományos fejfájással van dolgod. Cikkünk segíthet kideríteni olyanoknak, akik még nem tudják, mert akik tudják, hogy migrénesek, azok már a legenyhébb tünetek után tisztába vannak vele, minek néznek elébe.

Az első, a bevezető szakasz: az érintett hangulati változásokon megy keresztül, fáradtnak vagy feldobottnak érzi magát, megváltozik az étvágya, és tarkómerevséget is tapasztalhat. 
A második, az aurajelenségek: lehetnek vizuálisak, mint a látótérkiesés, sötét foltok a látómezőben, motorosak, mint a végtaggyengeség, szenzorosak, mint a végtagzsibbadás, és beszédzavar is jelentkezhet. Az aurajelenségek nem mindenkinél jelentkeznek.*
A harmadik, maga a fejfájás: a lüktető, pulzáló sajátos fejfájás a migrénnél jellemzően hang- és fényérzékenyéggel jár, a fájdalom mozgásra fokozódhat, csöndes, sötét szobára, pihenésre vágyik az érintett, és émelygés is felléphet nála. A fejfájás általában fokozatosan szűnik meg, alvás, és esetleg hányás után. 
A negyedik, a levezető fázis: a lábadozás, gyógyulás szakaszát még fáradtság, étvágytalanság, nyomott hangulat jellemzi.

* Van migrén aurával, migrén aura nélkül, és van migrénes aura fejfájás nélkül.

A szakorvosok az aurás migrénnek is több altípusát is megkülönböztetik. Krónikus migrénnek azt nevezik, amikor több mint 3 hónapon át, havonta minimum 15 napon át fordul elő a fejfájás, ami havi 8 migrénnek felel meg. Érdekessége, hogy ezt leggyakrabban a túlzott fájdalomcsillapító gyógyszerek fogyasztás okozza, amiknek a megvonása után, az esetek felében a krónikus migrén, epizodikus migréntípusra vált.

Ha migrénnel van dolgod, a megelőzés, és a rohamkezelés szabályai:

Előre szögezzük le, hogy a migrénes roham kezelése, és megelőzésének megoldása orvosi feladat. A migrénes fejfájás totális munkaképtelenséget okozhat, mindenképpen kezelést igényel, a megfelelő terápia kiválasztását fontos neurológusra bízni. Az egyénileg kiválasztott nem megfelelő típusú, mennyiségű fájdalomcsillapító beszedése, csak plusz fejfájást generál, tetézve a problémát. 

A migrénes rohamokat a neurológusok enyhének, vagy súlyos szintűnek is besorolhatják, és ez határozza meg, milyen gyógyszert kell ellene bevetni. Létezik specifikus migrén elleni rohamgyógyszert, ezt viszont maximum havi 10 alkalommal szabad csak használni.

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints ide, és görgess lefelé.

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

A pajzsmirigyrák tünetei

A pajzsmirigyrák tünetei

A pajzsmirigydaganat korai észlelése életmentő lehet, egyébként akár kézzel is kitapintható a probléma. Nézzük mit kell tudni a tüneteiről, a típusairól, a vizsgálatáról, és a kezeléséről.

Érdekességek a szívünkről

Érdekességek a szívünkről

A szív a vérkeringésünk központjában található izmos aortapumpa, amely percenként 60-80-szor húzódik össze, ezzel tartva fenn a keringésünket. Folyamatos munkája biztosítja testünk valamennyi pontjának a vérellátását. Viszont romantikus kép is tartozik a szívhez, ami a szerelmes álmodozásokkal ellentétben valójában értünk dobog. De csak értünk? Tényleg megszakadhat a szívünk másért?

Hatékony megoldás az elhúzódó betegségek okainak feltárására: mellkasi, hasi és kismedencei kontrasztanyagos CT-vizsgálat

Hatékony megoldás az elhúzódó betegségek okainak feltárására: mellkasi, hasi és kismedencei kontrasztanyagos CT-vizsgálat

A telefonkönyvedben lassan több az orvosok telefonszáma, mint az ismerőseidé? A rendelőben már a takarító is a neveden szólít? Bizonyos egészségügyi panaszok okait nem mindig lehet gyorsan és egyszerűen feltárni. Ha több kezelés és vizsgálat is kudarcot vallott nálad, továbbra is visszatérő betegségek, krónikus tünetek gyötörnek, a háttérben ismeretlen eredetű gyulladások, gócok húzódhatnak meg, és gyengítik le napról napra egyre inkább a szervezetedet.