Ne kezdj kezelésbe, amíg nem tudod, mi okozza a problémát! Tudnivalók a teljes testes MR vizsgálatról

2019.05.14. 14:00 Medibon

Ne kezdj kezelésbe, amíg nem tudod, mi okozza a problémát! Tudnivalók a teljes testes MR vizsgálatról

Ha gerincsajgás, akkor hideg front, ha migrén, akkor meleg front, ha egyéb ízületi fájdalom, akkor eső lesz? Egyre többek számára ismerős a „két lábon járó időjós” fogalma, amikor a tested a legjobb időjárás-jelentő. A közhiedelemmel ellentétben ehhez sok esetben nem kellenek még csak az évek során beszerzett törések, sérülések sem, sőt megöregednünk sem muszáj ahhoz, hogy hasonló tüneteket tapasztalhassunk magunkon. De vajon, mi lehet a gyötrő szimptómák hátterében, hogyan járhatunk utána?

Legyen szó az ízületek kopásos vagy gyulladásos megbetegedéseiről, gerincpanaszokról, tartós migrénről, vagy a csontrendszer egyéb deformációiról, a tünetek okát érdemes minél hamarabb feltárni, hogy időben orvosolhassuk a bajt, és elejét vehessük a komolyabb következményeknek. Szerencsére a prevenció fontosságát hazánkban is egyre többen felismerik. Mind a megelőzésben, mind a tüneti okok feltárásában, mind pedig a lehetséges kezelések kijelölésében óriási segítséget jelentenek az olyan képalkotó vizsgálatok, mint amilyen jelen cikkünk témája: a teljes testes MR-szűrés.

Amit az MR lát

A teljes testes MR-vizsgálat képes az ízületi problémák, koponya és a teljes gerinc gyulladásos, degeneratív  elváltozásainak kimutatására. Preventív előnyei mellett szól, hogy a tünetek felbukkanása előtt felismerhetők általa a kezdődő ízületi, illetve gerinc-deformációk, így azok orvosolhatóvá, enyhíthetővé válnak, tüneti megjelenésük késleltethető. Abban az esetben is hathatós segítségnek bizonyul a teljes testes MR-vizsgálat, ha már diagnosztizált elváltozásról van szó, mert általa felkutathatók az esetleges kísérő vagy kiújuló kórok is.

Ahogy a neve is mutatja, a teljes test MR, a testet komplexen átfogó MR-vizsgálati mérések sorozatából áll. Így rövidebb idő alatt elvégezhető, mint ha az egyes testrészeket külön-külön vizsgálnák. Összességében egy áttekintő, a vizsgált területeken jelentkező kóros eltérésekre érzékeny vizsgálat.

Átfogó vizsgálatként elsősorban a test egészére, és az említett területekre (koponya, gerincoszlop, ízületek) koncentrál, ezért az egyes szervek, testtájékok részletes vizsgálatát nem helyettesítheti, de ráirányíthatja a figyelmet azokra a területekre, amelyek külön felülvizsgálatot igényelhetnek egy fókuszált, régiós, kontrasztanyagos MR-vizsgálattal.

Amire számíthatunk, és amire nem az MR-vizsgálat során

A vizsgálat egy-másfél óra kikapcsolódást jelenthet a napi rohanásban, hiszen konkrétan végig feküdnünk kell mozdulatlanul a gép által készített felvételek miatt. A képalkotó vizsgálatokhoz hasonlóan az MR-szűrés sem jár semmiféle fájdalommal. A vizsgálat során végig kontaktusban vagyunk az asszisztenciával, és jelezhetünk is, ha valami kellemetlenség zavarna minket. Előkészületet nem igényel, de célszerű éhgyomorral érkezni és érdemes elmenni a szűrés előtt mosdóba is, hogy a bent töltött idő ne végtelennek, inkább kellemesen telő pihenésnek hasson.
Szintén megnyugtató, hogy az eredményeket gyorsan,  24-48 órán belül kézhez kapjuk.

Esetek, amikor már 40 éves kor alatt is érdemes elvégeztetni a vizsgálatot

  • ha tartós migrén gyötör
  • ha a családi kórkép alapján hajlamosak vagyunk a gerincpanaszokra
  • ha visszatérő ízületi panaszaink vannak, vagy tartós tüneteink okára még nem derült fény
  • ha fizikailag nagyon igénybe veszi a testünket a munka, vagy az általunk végzett sporttevékenység

Ugyanakkor, az ülőmunka, a mozgásszegény életmód, az ásványianyagokban szegély étrend következtében egyre fiatalabb korban kialakulhatnak gerinc- és ízületi problémák, ezért az MR-vizsgálat elvégzése tünetek nélkül is hasznos lehet. Sok olyan tünetmentes rizikófaktorra hívhatja fel a figyelmünket a vizsgálat, amiket már azelőtt orvosolhatunk, mielőtt fájdalmasabb bajhoz vezetnének. Ezáltal hosszú távon is javíthatja az életminőséget.

Hol és mennyiért

A főleg járóbeteg szakellátás mellett a Raditec CT és MR Központ fogadja a fővárosi kórházak, egyetemi klinikák fekvőbetegeit, illetve neves egészségügyi magánklinikák pácienseit is, valamint jelentős szerepet töltenek be a Budapesti akut ügyeleti ellátásban is. 1994-ben nyitották meg Budapesten a IX. kerületben az Üllői út 47. alatti központjukat. A kezdetektől a társadalombiztosítás egészségügyi szolgáltatásaira szerződött intézet, amely finanszírozási szerződését az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP) is megkötötte. Gyors, profi CT és MR vizsgálatokat alkalmaznak modern radiológiai eszközökkel és magas fokon képzett radiológus szakemberekkel.

Teljes testes szűrés sugárterhelés és káros biológiai mellékhatások nélkül 

Bár hazánkban sajnos a drágább vizsgálatok ( 90.000- 140.000 Ft között) közé tartozik, mint a legtöbb fókuszált vizsgálat, az MR –szűrés több szempontból is kiemelkedő, egyrészt sugár- és egyéb biológiai terhelés nélkül képes felmérni a szervezet állapotát, másrészt a képalkotó eljárások közül az MR-vizsgálati módszer a legérzékenyebb a szövetek differenciálásában, ezért meglehetősen pontos vizsgálatnak számít.

Ha szeretnél részt venni MR- vizsgálaton, segítünk, hívj minket: +36 (1) 49 00 253

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints IDE, és görgess lefelé.

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

Hatékony megoldás az elhúzódó betegségek okainak feltárására: mellkasi, hasi és kismedencei kontrasztanyagos CT-vizsgálat!

Hatékony megoldás az elhúzódó betegségek okainak feltárására: mellkasi, hasi és kismedencei kontrasztanyagos CT-vizsgálat!

A telefonkönyvedben lassan több az orvosok telefonszáma, mint az ismerőseidé? A rendelőben már a takarító is a neveden szólít? Bizonyos egészségügyi panaszok okait nem mindig lehet gyorsan és egyszerűen feltárni. Ha több kezelés és vizsgálat is kudarcot vallott nálad, továbbra is visszatérő betegségek, krónikus tünetek gyötörnek, a háttérben ismeretlen eredetű gyulladások, gócok húzódhatnak meg, és gyengítik le napról napra egyre inkább a szervezetedet. 

Forradalom a rákdiagnosztikában!<br />
Amit mindenkinek tudnia kellene az életmentő PET-CT vizsgálatról

Forradalom a rákdiagnosztikában!
Amit mindenkinek tudnia kellene az életmentő PET-CT vizsgálatról

A PET-CT berendezéssel végzett diagnosztika egy olyan nagy érzékenységű vizsgálati módszer, ami már akkor figyelmeztethet kóros elváltozásra, amikor a daganatos megbetegedést a hagyományos módszerek még képtelenek feltárni. Az ideg- és elmebetegségek kezelésében is fontos szerepet játszik. Sok tekintetben életmentő vizsgálat.

Laborvizsgálatcsomag Férfiaknak