Láss a vesédbe: a vesebetegségek tünetei, megelőzésük

2019.07.30. 15:00 Medibon

Láss a vesédbe: a vesebetegségek tünetei, megelőzésük

Ha felfigyelsz a gyenge veseműködés jeleire, időben kell reagálni, hogy elkerülhesd a komolyabb vesebetegségeket. Összeszedtük mik lehetnek a tünetei, illetve a megelőzésére is kitérünk.

A naponta mintegy 200 liter vér méregtelenítéséről gondoskodó vesék létfontosságú szerveid. Kezdetleges rendellenes működésükre több jel is figyelmeztet, neked csak annyi a dolgod, hogy ne bagatellizáld el azokat és időben fordulj orvoshoz. (A fotón a vesekövesség látható).

A vesebetegségek tünetei

1/ Vesezavarokra legegyértelműbben a vizelési szokások változása utal

  • Ezért a ”buborékos”, a szokásosnál több, vagy kevesebb vizelet, a gyakoribb vagy ritkább vizelési inger és a szaporodó éjszakai WC-re járás mind aggodalomra okot adó, kezdeti figyelmeztető jelzés lehet.

2/ Az indokolatlan fáradtságérzet több betegségnek is előjele

  • Veséid ezzel a tünettel az elsődlegesen általuk termelt vérképző hormon (EPO) csökkenését jelzik. Mivel az EPO fontos szerepet játszik az oxigénszállításban érdekelt vörösvértestek képződésében, így nemcsak az EPO, de a vörösvértestszám és a vérben raktározott oxigén mennyiség is csökken, ami vérszegénységet okoz és fáradtságérzetet kelt.

3/ A veseelégtelenségből fakadó vérszegénység az agy oxigénellátására is kihat

  • Vagyis ha szédülsz, nehezen koncentrálsz és memóriazavarokkal is küzdesz, laborvizsgálattal kaphatsz választ arra, hogy vajon veséid okozzák-e az említett tüneteket.

4/ A méreganyagokon túl, a felesleges folyadékmennyiség eltávolításának is első számú felelősei

  • Amennyiben működésük veszélybe kerül, a felesleges folyadék más utakat keres, amit te duzzadt lábad, kezed, püffedt arcod révén érzékelsz.

5/ A veseműködés zavara miatt nemcsak a felesleges folyadékmennyiség távozhat a kívánttól eltérő irányba, de a mérgek, a vérben lerakódott szennyező anyagok is

  • Ezek kiütések, viszkető foltok formájában a bőrt is választhatják szabadulásuk útjaként.

6/ A vesék szűrőfunkciójának elégtelensége miatt a vérbe kerülő ammónia kellemetlen szájszagot okoz

  • Emellett a látszólag ok nélküli fogyás és a húsételektől való idegenkedés is megerősíthet abban, hogy urológus tanácsára van szükséged.

7/ A tüdőben felgyűlő folyadék okozta légszomj is utalhat a folyadék kiválasztást már csak részben ellátni képes veseműködésre

A gyakori hányinger, hányás már előrehaladott, jellemzően vesemedence gyulladásra utaló állapotot jelez. Ez kezdetben még könnyen és viszonylag gyorsan orvosolható betegség, de ha elhanyagolod akár életveszélybe is kerülhetsz.

Ha a felsorolt tünetek bármelyikét, vagy közülük többet is észlelsz magadon vagy rokonaidon, legalább egy laborvizsgálat erejéig forduljatok urológushoz, hogy megtudjátok mekkora a baj! 

A vesebetegségek megelőzése

A genetikai tényezők ellen nincs mit tenni, ám a mozgással megakadályozhatjuk a vizelet pangását, ezzel máris sokat tettünk a megelőzésért. A változatosan étkezés is fontos, mert amikor a vese túl sokat választ ki valamely anyagból, akkor az az oldatból kiválva megkönnyíti a vesekőképződést. Csökkentsük a sóbevitelt, és annyi folyadékot kell inni ( vizet, teát, alacsonyabb ásványianyag-tartalmú ásványvizet), hogy kb. 2.5 liter vizeletet tudjunk kiválasztani naponta.

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints IDE, és görgess lefelé.

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

Ne kezdj kezelésbe, amíg nem tudod, mi okozza a problémát! Tudnivalók a teljes testes MR vizsgálatról

Ne kezdj kezelésbe, amíg nem tudod, mi okozza a problémát! Tudnivalók a teljes testes MR vizsgálatról

Ha gerincsajgás, akkor hideg front, ha migrén, akkor meleg front, ha egyéb ízületi fájdalom, akkor eső lesz? Egyre többek számára ismerős a „két lábon járó időjós” fogalma, amikor a tested a legjobb időjárás-jelentő. A közhiedelemmel ellentétben ehhez sok esetben nem kellenek még csak az évek során beszerzett törések, sérülések sem, sőt megöregednünk sem muszáj ahhoz, hogy hasonló tüneteket tapasztalhassunk magunkon. De vajon, mi lehet a gyötrő szimptómák hátterében, hogyan járhatunk utána?

Hatékony megoldás az elhúzódó betegségek okainak feltárására: mellkasi, hasi és kismedencei kontrasztanyagos CT-vizsgálat!

Hatékony megoldás az elhúzódó betegségek okainak feltárására: mellkasi, hasi és kismedencei kontrasztanyagos CT-vizsgálat!

A telefonkönyvedben lassan több az orvosok telefonszáma, mint az ismerőseidé? A rendelőben már a takarító is a neveden szólít? Bizonyos egészségügyi panaszok okait nem mindig lehet gyorsan és egyszerűen feltárni. Ha több kezelés és vizsgálat is kudarcot vallott nálad, továbbra is visszatérő betegségek, krónikus tünetek gyötörnek, a háttérben ismeretlen eredetű gyulladások, gócok húzódhatnak meg, és gyengítik le napról napra egyre inkább a szervezetedet. 

Forradalom a rákdiagnosztikában!<br />
Amit mindenkinek tudnia kellene az életmentő PET-CT vizsgálatról

Forradalom a rákdiagnosztikában!
Amit mindenkinek tudnia kellene az életmentő PET-CT vizsgálatról

A PET-CT berendezéssel végzett diagnosztika egy olyan nagy érzékenységű vizsgálati módszer, ami már akkor figyelmeztethet kóros elváltozásra, amikor a daganatos megbetegedést a hagyományos módszerek még képtelenek feltárni. Az ideg- és elmebetegségek kezelésében is fontos szerepet játszik. Sok tekintetben életmentő vizsgálat.