A pajzsmirigyrák tünetei

2019.02.27. 19:00 Medibon

A pajzsmirigyrák tünetei

A pajzsmirigydaganat korai észlelése életmentő lehet, egyébként akár kézzel is kitapintható a probléma. Nézzük mit kell tudni a tüneteiről, a típusairól, a vizsgálatáról, és a kezeléséről.

A pajzsmirigy belső elválasztású mirigy, melyen óránként a test teljes vérmennyiségének a kétharmada keresztüláramlik. A daganatos megbetegedése rendszerint jól kezelhető, a gyógyulási aránya magasabb, mint más rákos megbetegedések esetében.

Első jele lehet - de, nem minden göb okoz rákot

Az esetek többségében a nyak elülső részén alakul ki a duzzanat, amely a pajzsmirigy göbös megbetegedésére hívja fel a figyelmet. Két típusa van, izotópos vizsgálat segítségével dől el melyikről van szó. Az egyik felveszi az izotópot, és fokozottan tárolja is, ezért a képen piros színűvé válik, a másik nem, ezért az kék színű lesz:

  • a meleg göböket a pajzsmirigy túlműködését okozzák - erős szívdobogás, ritmuszavar, esetleg fogyás. Általában jóindulatú, és hatékonyan gyógyítható. 
  • a hideg göbök  potenciális tumor veszélyt jelentenek, ezért ebben az esetben a citológiai vizsgálat is kötelező.

A pajzsmirigyrák tünetei 

Rákos elváltozásra utalhat a tartós rekedtség, a nyelési nehézség, a nyaki duzzanat, a nyak-, és torokfájdalom, illetve a megnagyobbodott nyaki nyirokcsomók. Ezek a tünetek több más betegséget is jelezhetnek, ezért a göbök kizárása pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatot igényel, emellett laborvizsgálat elvégzése is szükséges.

Az áttétet képző, rosszindulatú daganat kísérő tünetei: 
  • A nyak elülső oldalán kialakuló göbök növekedése jellemzően gyors, és folytonos, eltérően a jóindulatú daganatokat jelző csomóktól. Ha hetekig észlelhető a kemény göbök jelenléte, növekedése, akkor sürgősen orvoshoz kell fordulni. 
  • Jellegzetes lehet a tapintható nyirokcsomó-megnagyobbodás. 
  • Egyes betegeknél a tumor elhúzódó rekedtséggel jelentkezik.

A pajzsmirigyrák típusai

Amennyiben a daganat rosszindulatú, akkor 4 fajta szövettani diagnózissal találkozhat az érintett. A leggyakoribb a papilláris, a páciensek mintegy 80%-ánál ez a típus fordul elő, ezt követi a follikuláris, a medulláris, és a főként idősebb emberekben előforduló anaplasztikus ráknak nevezett forma.

A pajzsmirigyrák kezeléséről

Elsősorban műtéti úton történik, az érintett szövet, illetve a környező nyirokcsomók eltávolításával, továbbá izotópos kezelésre is szükség lehet. Sajnos a tumor akár évtizedekkel később is kiújulhat, ezért rendszeresen ellenőriztetni kell, és a hormonpótlást is be kell állítatni.

A vizsgálatáról 

A pajzsmirigy betegségei rendkívül szerteágazó tüneteket okozhatnak, ezért fontos, hogy minden, akár jelentéktelennek, vagy a betegséggel nem összefüggőnek tűnő tünetről is be kell számolni az endokrinológusnak. Az orvosi vizsgálatra felkészüléshez: 

  • A panaszok állandóan, vagy időszakosan jelentkeznek-e, esetleg mitől erősödnek fel? 
  • Döntő szerepet játszik az öröklődés, emiatt kérdezzünk utána a családban, valakinél jelentkezett-e már korábban hasonló panasz? 
  • Az életünkben bekövetkező nagyobb változások, stresszhelyzetek is előidézhetik a hormonális rendszer felborulását, ezért ha történt ilyen, erről is érdemes beszámolni az első vizsgálat alkalmával. 
  • Érdemes összeírni a rendszeresen szedett gyógyszerek, táplálékkiegészítők listáját. 
  • A vizsgálat előtt azt is érdemes átgondolni, hogy mi mit szeretnénk kérdezni az állapotunkról. Például, változtassunk az étkezési szokásainkon, szüneteltessük a sportot? 

Forrás: webbeteg (Prof. Dr. Balázs Csaba, endokrinológus, endokrinkozpont.hu)

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints IDE, és görgess lefelé.

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

Felelősségteljes gazdik figyelmébe: ha MR-re viszed, talán tovább élhet!

Felelősségteljes gazdik figyelmébe: ha MR-re viszed, talán tovább élhet!

Mindig hebrencs kutyusod egy ideje feltűnően vonakodik a sétától, és a mozgása is bizonytalanabb? Ne fogd a korára vagy a testsúlyára. Pontos diagnózissal, időben történő kezeléssel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy kis kedvenced még sokáig boldogíthasson jelenlétével. Cikkünkből kiderül, hogyan segíthetnek ebben a pontos és fájdalommentes kisállat MR-vizsgálatok.

Hatékony megoldás az elhúzódó betegségek okainak feltárására: mellkasi, hasi és kismedencei kontrasztanyagos CT-vizsgálat

Hatékony megoldás az elhúzódó betegségek okainak feltárására: mellkasi, hasi és kismedencei kontrasztanyagos CT-vizsgálat

A telefonkönyvedben lassan több az orvosok telefonszáma, mint az ismerőseidé? A rendelőben már a takarító is a neveden szólít? Bizonyos egészségügyi panaszok okait nem mindig lehet gyorsan és egyszerűen feltárni. Ha több kezelés és vizsgálat is kudarcot vallott nálad, továbbra is visszatérő betegségek, krónikus tünetek gyötörnek, a háttérben ismeretlen eredetű gyulladások, gócok húzódhatnak meg, és gyengítik le napról napra egyre inkább a szervezetedet.