PRP-terápia a gyógyászatban

2021.04.09. 12:00 Dr. Gajdos Gábor

PRP-terápia a gyógyászatban

A saját vérterápia első számú alkalmazója a mozgásszervi sebészet. A módszer elterjedtsége világszerte, így idehaza sem vetekszik a hagyományos megoldásokéval, pedig eredményesség szempontjából ugyancsak versenyképes. 

A saját vérterápia alkalmazhatóságáról és egy továbbfejlesztett változata, a PRP-, más néven Drakula-terápia többek között az izületi problémák orvoslásában és a fekélyek gyógyításában, játszott szerepéről Dr.Gajdos Gáborral, az Arthro Komplex Gyógyközpont vezetőjével beszélgettünk.

Mi keltette fel az orvosok érdeklődését a saját vérterápia iránt?

Dr. Gajdos Gábor: A baleseti sebészek már néhány évtizeddel ezelőtt megfigyelték, hogy bizonyos sérülések eredményesebben és gyorsabban gyógyultak, ha bevérzés alakult ki körülöttük. Ha nem képződött vérömleny, vagy azt túl hamar eltávolították sebészileg, a regeneráció lelassult.

A hatásmechanizmus akkor még ismeretlen volt, de ez késztette az orvosokat, hogy az inak körüli gyulladások megszűntetésére, műtétet nem igénylő szalag szakadások és fedett izomsérülések, valamint nehezen, vagy nagyon lassan, szövődményesen forradó csonttörések gyógyulásának felgyorsítására saját vért injekciózzanak az érintett területbe.  

A vér mely alkotórészének van szerepe a gyógyulási folyamatban?

Dr. Gajdos Gábor: Ma már ismert a hatásmechanizmus, így az is, hogy a tulajdonképpeni hatóanyag a sejtes elemektől mentes vérplazmában lévő, a véralvadásért is felelős vérlemezkék által termelt citokin, az ún. növekedési faktor nevű fehérje. Többek közt ennek a peptidnek köszönhető az érfalon keletkező sérülések elzáródása, a sebszélek összehúzódása és annak gyors beforradása.  

Nincs szükség a gyógyuláshoz a vér egészének injektálására?

Dr. Gajdos Gábor: Inkább úgy fogalmaznék, hogy vannak esetek, amikor nem tanácsos a teljes, vagyis vörös és fehér vérsejteket is tartalmazó vér beadása.  A vérben lévő sejtes elemek közül főleg a vörös vértesteket nem célszerű feleslegesen beinjektálni a bőr alá. Ugyanis azok egyrészt letokozódhatnak és így tartós, akár a mozgást zavaró, ill. fertőző kórokozóknak táptalajt nyújtó duzzanatokká válhatnak, másrészt lebomlásukkor festékanyagok halmozódhatnak fel, amelyek a bőr maradandó barna elszíneződését okozhatják. A saját vérszérum (PRP) injekciónak azonban nincsenek ilyen mellékhatásai.

Milyen esetekben hozhat gyógyulást a PRP-terápia?

Dr. Gajdos Gábor: A krónikus gyulladások, ízületi fájdalmak, mint a tenisz, vagy golf könyök, krónikus achilles íngyulladás, a csak betét viselésére nem szűnő, szintén csonthártya irritáción alapuló sarok- ill. talpfájdalmak hathatós csökkentésére egyaránt hatásosan alkalmazzuk. Az ízületeket borító porcfelszínek sérülése ill. kopásos, arthrosisos panaszok esetére is új, az eddigiekhez képest óriási reményekkel kecsegtető kezelési módszert jelent.

A vérlemezkéknek kiemelt szerepük van a sebgyógyulásban.
A PRP-terápia ilyen irányú alkalmazása is lehetséges?

Dr. Gajdos Gábor: Egyértelmű, hogy rosszul gyógyuló sebek, fekélyek gyógyítására is alkalmas módszerről van szó. Központunkban, a már említett kezelések mellett ezt is felvállaljuk.  A hosszú ideig ágyhoz kötött fekvőbetegeknél gyakori, nagy felületű és mély sebeknél, az ún. felfekvéseknél is felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatot. Tisztításuk az intelligens kötszerként is ismert nedves sebkötözési eljárással történik, amelyet megelőzően a vérlemezkében gazdag plazmát (PRP) teszünk a kötszer alá. A két eljárás kombinációja növeli a gyógyulás esélyeit.

Egy tetőtől talpig alkalmazható terápiáról van szó. A „tetőről”, azaz a hajról még nem hallottunk. A kopaszságnak is ellenszere a Drakula terápia?

Dr. Gajdos Gábor: Alkalmazhatósága a hajhullás okának és a hajhagymák állapotának függvénye. Elpusztult, vagy hiányzó hajhagymák nem képződnek újra. A rossz anyagcseréjű, vagy alvó hajhagymák ugyanakkor stimulálhatók ezzel a kezeléssel.

A traumatológiában évtizedek óta alkalmazzák a  vámpírszérum (PRP) kezelést. Ha eredményes megoldást keresel ízületi problémáidra, a teniszkönyökre, a fájdalmak csillapítására, akkor jelenleg ez az egyik leghatékonyabb megoldás.

Más megoldás is érdekel a fájdalmaid csillapítására, kattints IDE reumatológiai ajánlatunkért.

Euritmia-Medic Sebészeti Magánrendelő

Dr. Gajdos Gábor

Dr. Gajdos Gábor

sebész, traumatológus


Elérhetőségek

2013 Pomáz, Szőlőtelep u. 1.

weboldal

 

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

A pajzsmirigyrák tünetei

A pajzsmirigyrák tünetei

A pajzsmirigydaganat korai észlelése életmentő lehet, egyébként akár kézzel is kitapintható a probléma. Nézzük mit kell tudni a tüneteiről, a típusairól, a vizsgálatáról, és a kezeléséről.

Ne kezdj kezelésbe, amíg nem tudod, mi okozza a problémát! Tudnivalók a teljes testes MR vizsgálatról

Ne kezdj kezelésbe, amíg nem tudod, mi okozza a problémát! Tudnivalók a teljes testes MR vizsgálatról

Ha gerincsajgás, akkor hideg front, ha migrén, akkor meleg front, ha egyéb ízületi fájdalom, akkor eső lesz? Egyre többek számára ismerős a „két lábon járó időjós” fogalma, amikor a tested a legjobb időjárás-jelentő. A közhiedelemmel ellentétben ehhez sok esetben nem kellenek még csak az évek során beszerzett törések, sérülések sem, sőt megöregednünk sem muszáj ahhoz, hogy hasonló tüneteket tapasztalhassunk magunkon. De vajon, mi lehet a gyötrő szimptómák hátterében, hogyan járhatunk utána?

Érdekességek a szívünkről

Érdekességek a szívünkről

A szív a vérkeringésünk központjában található izmos aortapumpa, amely percenként 60-80-szor húzódik össze, ezzel tartva fenn a keringésünket. Folyamatos munkája biztosítja testünk valamennyi pontjának a vérellátását. Viszont romantikus kép is tartozik a szívhez, ami a szerelmes álmodozásokkal ellentétben valójában értünk dobog. De csak értünk? Tényleg megszakadhat a szívünk másért?