Így éld túl a kánikulát, ha szív- és érrendszeri problémákkal küzdesz

2023.07.10. 00:00 Medibon

Így éld túl a kánikulát, ha szív- és érrendszeri problémákkal küzdesz

Mindenkinek fokozottan vigyázni kell magára a kánikulában, mert erősen megterheli a szervezetet. Különösen igaz ez szív- és érrendszeri betegeknek, FŐLEG ha: 50 év felettiek; társbetegségeik vannak; túlsúlyosak. 

Időjárás változás - stressz

Szív- és érrendszeri betegeknek fontos tudniuk, hogy az időjárás, és annak változásai is stresszt jelenthetnek. A megváltozó hőmérséklet, például a nagymértékű felmelegedés (de a lehülés is) akklimatizálódásra, azaz aránylag gyors alkalmazkodásra kényszeríti a szervezetet. A szimpatikus idegrendszeri aktivitása fokozódik, tehát változik a vérnyomás, megnő a szív- és érrendszerre háruló terhelés. Az egészséges szervezetnek is igyekeznie kell, de szív- és érrendszeri betegségben szenvedők szervezetének jóval nagyobb erőfeszítést jelent a kompenzáció.

A fáradékonyságot mindenki megtapasztalja, de az érintettek erőteljesebb, szabálytalan szívverést is, szívbillentyű-probléma esetén pedig fokozódhat az ödéma-hajlam, és a nehézlégzés. Az időjárási frontok hatására nő a keringési elégtelenség, illetve a szívinfarktus előfordulásának aránya is. 

Leegyszerűsítve az alábbi jelenségek érvényesülnek időjárási frontok hatására :
  • Amennyiben melegfront közeledik: csökken a vérnyomás, gyakoribbá válik a stroke, a szívinfarktus, az embólia.
  • Kánikula esetén: fejfájás, migrén, érzékenyebbek a sebek, a hegek, gyakoribbak a keringési zavarok, fokozódik a trombózishajlam.
  • Amennyiben hidegfront érkezik: a vérnyomás emelkedik, a szívműködés és a légzés gyorsul. Fokozódik a vérzésre való hajlam, az orrvérzés, a gyomorvérzés, az agyvérzés, a vérrögös érelzáródás, a reumás fájdalmak erősödnek. A hidegfrontra érzékenyek szervezetének védekezése legyengül, felléphetnek gyulladások, lázas betegségek.

Tanácsok a rosszullét elkerülésére

Fontos a vízivás

  • Rendszeresen kortyoljunk vizet, ne csak amikor már szomjúságot érzünk, minimum napi 2-3 litert be kell vinnünk a szervezetbe. Figyeljünk rá, hogy ne jussunk el a kiszáradásig, amelynek jelei a kínzó szomjúság érzés, szájszárazság, fejfájás, gyengeség, vizelet mennyiségének csökkenése, ájulás. A kiszáradás sokszorosára növeli a szívinfarktus és agyvérzés kockázatát is, mert ilyenkor nagyobb munkára kényszerül a szív (ez erős szívdobogásérzést is okozhat).

Pihenjünk többet

  • A nagy meleg még az egészséges szervezetet is megterheli, a szívbetegeknek pedig ahogyan korábban említettük, még több energiába kerül az alkalmazkodás. Ezért a legkönnyebb tevékenység közben is ajánlatos rendszeres szünetet tartani, akár leüléssel, akár lefekvéssel, esetleg zuhanyzással, regenerálódással. Azért amikor a hőmérséklet csillapodik kissé, érdemes naponta legalább fél órát (lehetőleg szabad levegőn) mozogni, sétálni.

Az étkezés fontossága

  • A szervezet megterhelését nem szabad még nehéz ételekkel is fokozni. Ilyenkor nem érdemes erős, csípős fűszereket használni ízesítésére, mert növelik a verejtékmirigyek működését. Kerülni kell az alkohol, és a cukros üdítőitalok fogyasztását. A fokozott folyadékveszteség mellett fokozott sóveszteség is jelentkezik, ez is pótolni kell, ezért hasznosak lehetnek a megfelelő ásványi anyag tartalommal rendelkező folyadékok, élelmiszerek, étrendkiegészítők, mert nem csak a nátrium tartalmat kell pótolni, hanem a káliumot magnéziumot, kalciumot. 

A test hűtéséről

  • Nincs szükség egy kád jeges vízre, vagy hideg zuhanyra, mert a test bizonyos pontjainak hűtésével nagyon hatékonyan csökkenthető a test hőmérséklete. Ha ott hűtjük ahol a pulzus könnyen kitapintható, a vér a keringésnek köszönhetően a test többi pontján is enyhíti a meleget. Ilyen a csukló, a boka, a combok belső oldala és a nyak. Arra fontos figyelni, hogy az ízületek közelében lévő részeket nem szabad túlhűteni, mert megfázhatnak, a nyaki hűtéssel például érdemes óvatosan bánni. A csuklót a hideg víz alá tartva, vagy borogatva 1-2 perc alatt, egyszerűen, hatékonyan, biztonságosan lehet hűteni a testünk.
Mikor kérjünk kardiológustól segítséget?

"A kánikula hatására a perifériás erek kitágulnak, a vérnyomás gyakran ingadozni kezd és erősebben is izzadunk - ami nyilván megváltoztatja a vízháztartást -, és ez együtt erősen megviselheti a szívet" – ismerteti dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa." A kánikula felerősítheti a gyógyszerek hatását, ami esetleg arra engedi következtetni a betegeket, hogy csökkenthetik az adagot vagy el is hagyhatják az adott szert, ez azonban veszélyes lehet! Vagyis akár panaszt okoz a meleg, akár úgy érzi a páciens, hogy változtatni kell a gyógyszerelésén, a legfontosabb teendő, hogy keresse fel a kardiológust! EKG-val, szívultrahanggal, más speciális vizsgálatokkal utána tudjunk járni, pontosan mi okozza a tüneteket, nem romlott-e az alapbetegség állapota. A rendszeres kardiológiai kivizsgálással és a kontrollokkal elérhető egy biztonságos, jó állapot, hatékonyan segíthetünk a szervezetnek az adaptációban."

Forrás: KardioKözpont

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

Ne kezdj kezelésbe, amíg nem tudod, mi okozza a problémát! Tudnivalók a teljes testes MR vizsgálatról

Ne kezdj kezelésbe, amíg nem tudod, mi okozza a problémát! Tudnivalók a teljes testes MR vizsgálatról

Ha gerincsajgás, akkor hideg front, ha migrén, akkor meleg front, ha egyéb ízületi fájdalom, akkor eső lesz? Egyre többek számára ismerős a „két lábon járó időjós” fogalma, amikor a tested a legjobb időjárás-jelentő. A közhiedelemmel ellentétben ehhez sok esetben nem kellenek még csak az évek során beszerzett törések, sérülések sem, sőt megöregednünk sem muszáj ahhoz, hogy hasonló tüneteket tapasztalhassunk magunkon. De vajon, mi lehet a gyötrő szimptómák hátterében, hogyan járhatunk utána?

Érdekességek a szívünkről

Érdekességek a szívünkről

A szív a vérkeringésünk központjában található izmos aortapumpa, amely percenként 60-80-szor húzódik össze, ezzel tartva fenn a keringésünket. Folyamatos munkája biztosítja testünk valamennyi pontjának a vérellátását. Viszont romantikus kép is tartozik a szívhez, ami a szerelmes álmodozásokkal ellentétben valójában értünk dobog. De csak értünk? Tényleg megszakadhat a szívünk másért?

A pajzsmirigyrák tünetei

A pajzsmirigyrák tünetei

A pajzsmirigydaganat korai észlelése életmentő lehet, egyébként akár kézzel is kitapintható a probléma. Nézzük mit kell tudni a tüneteiről, a típusairól, a vizsgálatáról, és a kezeléséről.