Géndiagnosztikával a teljes és egészséges életért

2013.08.28. 16:00 Dr. Nagy Zsolt

Géndiagnosztikával a teljes és egészséges életért

Hogy vagy? Á, ne is kérdezd, az orvos azt mondta, hogy az egekben van a koleszterinem, a vérnyomásom se az igazi, minden este attól félek, hogy nem érem meg a reggelt, mert a szívem se úgy ketyeg már; az unokáimat is ritkán látom, mert ők élik a saját életüket, nekem meg úgy fáj a lábam a sok visszértől, hogy nem bírom meglátogatni őket…

Ugye Számodra is ismerősen csengnek az előző sorok?

Hála a modern géndiagnosztikának ma már egészségesen és boldogan is megöregedhetünk, keserűségek és véget nem érő panaszáradat nélkül!

A Medibon csapat Dr. Nagy Zsolt biológust, genetikai szakértőt faggatta arról, hogyan működik a géndiagnosztika, milyen betegségeket előzhetünk meg általa, hogyan lehet teljes és egészséges az életünk idős korunkra is, és mit tegyünk, hogy ne tegyék tönkre a testi épségünket a koleszterin problémák.

Medibon: Milyen gén vizsgálatokat tudnak elvégezni a laborukban, mire van Önöknél lehetőség?
Dr. Nagy Zsolt: A NAGY GÉN Kft. széleskörűen végez géndiagnosztikai vizsgálatokat, az egyszerűbb hajlamszűréseken keresztül (pl. trombózis hajlamszűrés, emlőrák hajlamszűrés stb.) a speciálisabb vizsgálatokig (pl. vitaminhasznosulás meghatározás, elhízási génteszt vagy  teljes géntérképezés).

Medibon: Mióta végeznek vizsgálatokat és hol található a laboruk? 
Dr. Nagy Zsolt: A NAGY GÉN Kft. 2007 óta végez Magyarországon géndiagnosztikai szolgáltatást. A hatósági engedéllyel rendelkező laboratóriumunk Budapesten található.

Medibon: Hogy történik Önöknél egy szűrővizsgálat?
Dr. Nagy Zsolt: A géndiagnosztikai vizsgálatokat szájnyálkahártya-mintából végezzük. A mintavétel történhet akár a vizsgálatkérő otthonában is. Ebben az esetben elektronikusan meg lehet rendelni a genetikai csomagot a honlapunkon, melyet néhány napon belül át lehet venni postai úton. Ha a vizsgálatkéréssel kapcsolatosan kérdések merülnek fel, írásos szakvéleményt vagy személyes szaktanácsadást tudunk biztosítani a megrendelő számára.

Medibon: Milyen területeken végeznek kutatásokat?
Dr. Nagy Zsolt: Büszkék vagyunk arra, hogy a géndiagnosztikai szolgáltatás mellett az Humán kutatások szervezése és lebonyolítása is tevékenységi körünk szerves részét képezi. A laboratórium vezetőjeként több hazai kutatás szakmai-etikai vezetőjeként is tevékenykedek, valamint hazai és nemzetközi szakfolyóiratokban is publikálok.  Ebből is látható, hogy a lehető legfelkészültebben várjuk pácienseinket.

A társaságunk részt vesz szív-és érrendszeri kutatásokban, melyek célja, hogy alaposabban megismerjük azokat a környezeti faktorokat, melyek felerősítik a betegséghajlamokat. Ezen felül nőgyógyászati kutatásokban is közreműködünk, melyek a terhesség alatti komplikációk alaposabb megismerésére irányulnak, valamint gyerekeket érintő, „ritka” örökletes betegségek kutatása is a tudományos tevékenységünket képezi (pl. neurofibromatózis betegség).

Medibon: Miben látják a géndiagnosztika jelentőségét?
Dr. Nagy Zsolt: A géndiagnosztikai vizsgálatoknak nagyon fontos szerepe van az egészségünk megőrzésében. Mi másképp tekintünk az EGÉSZSÉGRE. Úgy véljük, hogy a jelenlegi egészségügy a megjelent tüneteket tompítja, míg mi valós megoldást nyújtunk az embereknek már akkor is, mikor a betegség kialakulása még nem történt meg, vagy éppen csak elkezdődött. Fontos megjegyezni, hogy a legtöbb betegség kialakulása akár több 10 éves időtartamot is felemészt, gyakran úgy, hogy a betegnek látható, érezhető tünetei nincsenek. Mindezek alapján azt hisszük egyértelmű, hogy mennyire fontos, hogy tisztában legyünk a testünk nyújtotta korlátokkal, és ha lehet, akkor minél korábban minimális változtatásokkal felkészüljünk a BOLDOG ÖREGKORRA! 

Néhány példa:

  • Egyénre szabott javaslatok adhatóak egy genetikai lelet ismeretében. Ma már az anyagcsere típusok genetikai elemzésének ismeretében az testsúly kontrollal és testsúly-csökkentéssel kapcsolatosan is adhatóak hatékony életmód tanácsok. A szív-és érrendszer vizsgálatával pedig az egészséges és biztonságos sportolás valósítható meg.

Medibon: Mely vizsgálataikat tartják a legfontosabbnak a megelőzés terén, és miért?
Dr. Nagy Zsolt: Nem tudunk különbséget tenni vizsgálataink között. Mindenkinek és mondhatjuk, hogy minden életkorban más-más dolog jelent kritikus problémát. A fiatalok körében természetesen az egyre gyakoribb meddőségi problémák, a középkorúaknak a testsúly kontroll, az általános rákgenetikai teszt (nőknél az emlőrák és petefészekrák génteszt), míg idős korban a szív- és érrendszeri csoportba tartozó vizsgálatok a legfontosabbak. És természetesen örökzöldnek mondható a fogászati géntesztünk is. A felsorolásból látható, hogy az emberek továbbra is a tünettel jelentkező problémák esetén keresnek fel minket, holott az eredmények, akár már a szülőszobán a kisbabánál is kimutathatóak lennének, hiszen az örökítőanyagunk ÉLETÜNK SORÁN VÉGIGKÍSÉR VÁLTOZATLAN FORMÁBAN KÍSÉR VÉGIG MINKET.

Medibon: Ön szerint mi az oka annak, hogy a koleszterin problémák így elhatalmasodtak napjainkban?
Dr. Nagy Zsolt: Az emberek esetében 6-féle koleszterin anyagcsere típus lehetséges, mely csak genetikai vizsgálattal mutatható ki. Egy adott koleszterin-anyagcsere típus véd egyes szív-és érrendszeri betegségektől, másokra viszont hajlamosít. A környezeti tényezők változása (pl. táplálkozási szokás, stressz, stb.) felerősíti a hajlamokat, ezért egyre több embernél mutatkoznak tünetek. 

A megelőzésben ezért jut fontos szerep a Koleszterin GénTesztnek, mert a saját vagy gyermekünk anyagcsere típusának megismerésével tudjuk, hogy mi ellen és hogyan kell védenünk az egészségünket.

Medibon: Hogyan tud segíteni a GénTeszt a prevencióban a koleszterin problémák esetén?
Dr. Nagy Zsolt: Az egészségügyi problémákhoz sok évig tartó anyagcsere változások vezetnek, melyek hosszú ideig nem okoznak tüneteket, így nem is veszünk róluk tudomást. A Koleszterin GénTeszttel alaposabban megismerjük magunkat, így már hosszú évekkel azelőtt védhetjük az egészségünket, hogy az első tünet megjelenne.

Medibon: Az esetek többségében mi áll a koleszterin problémák hátterében?
Dr. Nagy Zsolt: A válasz pofonegyszerű, a háttérben a genetikai hajlam és a környezeti tényezők kedvezőtlen együttes hatása. Így ha valaki hajlamosabb erre, az fokozottan tud figyelni a környezet befolyásoló erejére. 

Medibon: A nem megfelelő koleszterin szint milyen további egészségügyi problémákhoz vezet?
Dr. Nagy Zsolt: Alapvetően a szív-és érrendszer állapotát befolyásolja, azon keresztül érelmeszesedést, koszorúér problémákat vagy Alzheimer-kórt okozhat.

Medibon: Hogyan előzhetőek meg a későbbi egészségügyi bajok GénTeszttel?
Dr. Nagy Zsolt: A genetikai lelet ismeretében a vizsgált személyt érő környezeti tényezők könnyen feltérképezhetőek. Ezen ismeret alapján egyénre szabott életmód tanácsokkal és egyénre szabott szűrővizsgálatokkal tudunk az egészségmegőrzéshez hozzájárulni.

Medibon: Az alacsony koleszterin szint szintén okozhat betegségeket?
Dr. Nagy Zsolt: A koleszterin nagyon fontos molekula a szervezet egészséges működése tekintetében. A nagyon alacsony koleszterin szint ugyanúgy káros akár a magas koleszterin szint, így az alacsony szint szintén betegségek kialakulásához vezethet.

Medibon:  Mit tehetünk a koleszterin optimális szinten tartásáért?
Dr. Nagy Zsolt: Egy Koleszterin GénTesztet javasolt elvégeztetni szájnyálkahártya mintából. Amennyiben a genetikai típusunk miatt védenünk javasolt a szív-és érrendszerünk valamelyik tagját (pl. szívet vagy az agyi ereket), akkor egyénre szabott táplálkozási, mozgási és egyéb rekreációs tanácsok adhatóak, amiket érdemes betartani.

Medibon: Igaz-e, hogy a magas koleszterin szint öregít, vagy ez is csak egy negatív pletyka?
Dr. Nagy Zsolt: A magas koleszterin-szint önmagában a külső tulajdonságainkat nem öregíti, de a szív-és érrendszerünk állapotát jelentősen ronthatja, amely a szervezet belső állapotának rohamos „leépüléséhez” vezethet. Ez ebből a szempontból öregedésnek is nevezhető, hiszen 40 évesen nem egészséges, ha az érrendszer állapota egy 60 éves emberének felel meg.

Medibon: Hogyan lehet gyógyszerek nélkül csökkenteni a magas koleszterin szintet?
Dr. Nagy Zsolt: Alapvetően a táplálkozási szokások megváltoztatásával, kisebb mértékben az aktív mozgással és az aktív pihenéssel.

Medibon: Magyarországon a lakosság körében ez milyen mértékű egészségügyi problémának számít?
Dr. Nagy Zsolt: Sajnos Magyarországon a szív-és érrendszeri betegségek a statisztikák szerint vezető haláloknak számítanak. Fontos megjegyeznünk, hogy Nyugat-Európában is így volt ez az elmúlt évtizedig, azonban a trend megfordult és a megelőzés illetve a tudatos életmód (dohányzásról való leszokás, egészségesebb, mértékletesebb táplálkozás illetve az alkohol fogyasztás minőségi és mennyiségi korlátozása) jelentős változást okozott és az ezen betegségek okozta halálesetek statisztikailag is csökkentek.  MI MÁS, HA NEM EZ BIZONYÍTJA A MEGELŐZÉS FONTOSSÁGÁT. 

Végezetül álljon itt Dr. Nagy Zsolt, genetikai szakértő záró gondolata:

A hajlam megállapítása genetikai vizsgálattal, már nem elérhetetlen. Megfizethető minden vagyoni helyzetben lévőnek és erre érdemes áldozni, mert semmi sem olyan drága, mint amikor valaki tartósan kiesik a családfenntartás lehetőségéből, azért mert szív-és érrendszeri problémákkal kell kezelni, a rosszabb esetekről már nem is beszélve.

Interjú alany

Dr. Nagy Zsolt

Dr. Nagy Zsolt

(PhD) biológus, a multidiszciplináris orvostudomány doktora

Biológus, genetikai szakértő. Doktori (PhD) fokozatot multidiszciplináris orvostudományból szerezte, 2007 óta géndiagnosztikai laboratóriumot vezet Budapesten. Fő szakterülete a géndiagnosztika mindennapi alkalmazása és a genetikai kutatások megvalósítása. 


Elérhetőségek

Általános tájékoztatás:
Telefon: +36 (30) 210 61 67
E-mail: info@nagygendiagnosztika.hu
WEBOLDAL

1052 Budapest

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

A pajzsmirigyrák tünetei

A pajzsmirigyrák tünetei

A pajzsmirigydaganat korai észlelése életmentő lehet, egyébként akár kézzel is kitapintható a probléma. Nézzük mit kell tudni a tüneteiről, a típusairól, a vizsgálatáról, és a kezeléséről.

Ne kezdj kezelésbe, amíg nem tudod, mi okozza a problémát! Tudnivalók a teljes testes MR vizsgálatról

Ne kezdj kezelésbe, amíg nem tudod, mi okozza a problémát! Tudnivalók a teljes testes MR vizsgálatról

Ha gerincsajgás, akkor hideg front, ha migrén, akkor meleg front, ha egyéb ízületi fájdalom, akkor eső lesz? Egyre többek számára ismerős a „két lábon járó időjós” fogalma, amikor a tested a legjobb időjárás-jelentő. A közhiedelemmel ellentétben ehhez sok esetben nem kellenek még csak az évek során beszerzett törések, sérülések sem, sőt megöregednünk sem muszáj ahhoz, hogy hasonló tüneteket tapasztalhassunk magunkon. De vajon, mi lehet a gyötrő szimptómák hátterében, hogyan járhatunk utána?

Amit mindenkinek tudnia kellene az életmentő PET-CT vizsgálatról

Amit mindenkinek tudnia kellene az életmentő PET-CT vizsgálatról

A PET-CT berendezéssel végzett diagnosztika egy olyan nagy érzékenységű vizsgálati módszer, ami már akkor figyelmeztethet kóros elváltozásra, amikor a daganatos megbetegedést a hagyományos módszerek még képtelenek feltárni. Az ideg- és elmebetegségek kezelésében is fontos szerepet játszik. Sok tekintetben életmentő vizsgálat.