Az utolsó cigarettád után...

2024.07.02. 00:00 Medibon

Az utolsó cigarettád után...

Ez történik a testeddel percről-órára-hétre-hónapra-évre. A dohányzással számtalan egészségre káros vegyi anyag kerül a szervezetedbe, ám leszokás után már egészen rövid idő alatt érzékeli a tested a pozitív hatásokat.

20 perccel az utolsó cigarettád után

 • A pulzusod, és a vérnyomásod normalizálódása megkezdődik, plusz a tüdőd is elkezd tisztulni.

 

72 órával az utolsó cigarettád után

 • Már könnyebben fogsz lélegezni, mert a tüdőhörgőid jobban kinyílnak, a tüdőkapacitásod növekedni kezd, emiatt több oxigén jut a szervezetedbe.

 

1 héttel az utolsó cigarettád után

 • Jelentősen megnő az esélyed arra, hogy ne szokj vissza - tudósok pontosan kiszámolták, egy hét után kilencszer nagyobb eséllyel teszed le végleg. 

 

2 héttel az utolsó cigarettád után

 • Javul a fizikai teljesítményed a tested jobb oxigénellátásának köszönhetően. Eddigre akár 30%-kal is nőhet már a tüdőkapacitásod.

 

1 hónappal az utolsó cigarettád után

 • Számos egészségügyi javulást fogsz tapasztalni. Érezhetően több lesz az energiád, javul az állóképességed (sport teljesítményed), megszűnnek a légzésproblémáid. A tüdődben olyan rostok kezdenek el visszanőni, amelyek feladata a felesleges nyálkalerakódás megakadályozása, továbbá védik a szervet a bakteriális fertőzésektől.

 

3 hónappal az utolsó cigarettád után

 • Javul a termékenységed, és csökken a koraszülött gyermek születésének a kockázata.

 

6 hónappal az utolsó cigarettád után

 • Stresszhelyzetben is már csak ritkán jut eszedbe, hogy de jó lenne rágyújtani. Sokkal kevesbb nyálkát, és váladékot köhögsz majd fel, mert a légutak már nem lesznek gyulladásban.

 

1 évvel az utolsó cigarettád után

 • Egy év után tüdőd jóval egészségesebb lesz, szebb lesz a bőröd, teljesen megszűnik a cigizés miatti köhécselés. És az sem elhanyagolható, hogy rengeteg pénzt spóroltál meg: ha napi egy dobozzal elszívtál korábban, akkor minimum 400.000 Ft-ot!

 

3 évvel az utolsó cigarettád után

 • Jelentősen lecsökken az esélye, hogy a dohányzás miatt szívrohamot kapj. A dohányzás nem csak a szíved oxigénellátását korlátozza, hanem az artériák falát is károsítja. Érszűkület jöhet létre, ami szívrohamot, vagy stroke-ot okozhat. A leszokás elősegítheti, hogy ezek a negatív hatások visszaforduljanak benned, és egészségesebbé válljon a szived. 

 

5 évvel az utolsó cigarettád után 

 • A tüdőrák kialakulásának esélye a felére csökken!

 

15 évvel az utolsó cigarettád után

 • A szívroham, és a stroke, és más szív- és érrendszeri betegség kialakulásának kockázata olyan mértékre csökken, mintha sose dohányoztál volna.

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

Hatékony megoldás az elhúzódó betegségek okainak feltárására: mellkasi, hasi és kismedencei kontrasztanyagos CT-vizsgálat

Hatékony megoldás az elhúzódó betegségek okainak feltárására: mellkasi, hasi és kismedencei kontrasztanyagos CT-vizsgálat

A telefonkönyvedben lassan több az orvosok telefonszáma, mint az ismerőseidé? A rendelőben már a takarító is a neveden szólít? Bizonyos egészségügyi panaszok okait nem mindig lehet gyorsan és egyszerűen feltárni. Ha több kezelés és vizsgálat is kudarcot vallott nálad, továbbra is visszatérő betegségek, krónikus tünetek gyötörnek, a háttérben ismeretlen eredetű gyulladások, gócok húzódhatnak meg, és gyengítik le napról napra egyre inkább a szervezetedet. 

Felelősségteljes gazdik figyelmébe: ha MR-re viszed, talán tovább élhet!

Felelősségteljes gazdik figyelmébe: ha MR-re viszed, talán tovább élhet!

Mindig hebrencs kutyusod egy ideje feltűnően vonakodik a sétától, és a mozgása is bizonytalanabb? Ne fogd a korára vagy a testsúlyára. Pontos diagnózissal, időben történő kezeléssel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy kis kedvenced még sokáig boldogíthasson jelenlétével. Cikkünkből kiderül, hogyan segíthetnek ebben a pontos és fájdalommentes kisállat MR-vizsgálatok.

Amit mindenkinek tudnia kellene az életmentő PET-CT vizsgálatról

Amit mindenkinek tudnia kellene az életmentő PET-CT vizsgálatról

A PET-CT berendezéssel végzett diagnosztika egy olyan nagy érzékenységű vizsgálati módszer, ami már akkor figyelmeztethet kóros elváltozásra, amikor a daganatos megbetegedést a hagyományos módszerek még képtelenek feltárni. Az ideg- és elmebetegségek kezelésében is fontos szerepet játszik. Sok tekintetben életmentő vizsgálat.