Vénás megbetegedés – Magyarországon népbetegség!

2021.02.23. 11:00 Medibon

Vénás megbetegedés – Magyarországon népbetegség!

Az idő múlása és az öregedés sokak számára a szépség megfakulásával, elvesztésével egyenlő. Még ha a ráncok idővel torzítanak is arcunk, testünk képén, a bőrünk el is veszti feszességét… A hiúságnál sokkal előrébb való az a tény, hogy nem csak a szépség mulandó, de az idő múlása az egészségünkön is nyomot hagy.

Ilyen „nyomnak” tudhatjuk be a combjainkon és lábszárunkon fokozatosan előtűnő pókhálószerű hajszálereket és seprűvénákat is, melyek a tévhittel ellentétben nem elsősorban kozmetikai jellegű gondot jelentenek, hanem sokkal inkább egészségügyi problémát.

Az elszíneződött, megvastagodott erek, a „hálót festő” vénák ugyanis vénás megbetegedésről árulkodnak. Ez a fajta probléma pedig, ha nem kezded el időben kezeltetni, súlyos következményekkel járhat.

Sajnos ez a megbetegedés nem ritka, sőt az érsebészek naponta találkoznak vénás kórképekkel, így elmondható, hogy ez szintén egy napjaink civilizációs betegségei közül. Az álló- és ülőmunka egyaránt megterheli az alsó végtagokat, nem beszélve arról, hogy napjaink „számítógéphez láncolt” életmódja szintén nem tesz jót a vérkeringésünknek. 

Sokszor nem is gondolunk bele, milyen fontos szereppel bírnak a vénák a testünkben, amíg mindezt a „saját bőrünkön” nem tapasztaljuk. Ezek az erek szállítják el testünk szöveteiből az elhasznált, bomlástermékekkel teli vért a szívünk felé.

Ha a vénák egészségesek, akkor ezt a feladatot könnyedén és akadály nélkül teljesítik. Idővel azonban tágulni kezdenek, és a bennük lévő „billentyűk” nem zárnak megfelelően, ebből adódóan pedig a pangó vér sejtes elemei, illetve a plazma az erek felületén keresztül szivárogni kezdenek, és a szövetekbe jutnak. Ez pedig egyet jelent azzal, hogy a szövetközi állományban felgyűlnek a bomlástermékek, és fokról-fokra romlik a bőrünk vérellátása.

A problémát tovább súlyosbítja, hogy a kitágult erek gyulladásra hajlamosak, és a trombózistól kezdve, a visszeres vérzésen át, a lábszárfekélyig terjedően egyéb súlyos kórokhoz vezethetnek. Alapvetően ennek a betegségnek a hátterében örökletes tényezők állnak, de ez nem jelenti azt, hogy tétlenül kell néznünk, ahogy megjelennek rajtunk a tünetei. Gyakoriságukat tekintve, Magyarországon is népbetegségnek számítanak a vénás betegségek. 

A seprűvénák, a vénás kórok már egészen fiatal korban felüthetik a fejüket, eleinte nem feltűnőek, később azonban a bőr elszíneződik, duzzadni kezd a láb, és éjjel gyakran támadja meg görcsös fájdalom a vádlit. Ez mind-mind annak a jele, hogy itt az ideje mihamarabb orvosolni a problémát.

Ahogy szinte minden más betegség, úgy a vénák elváltozása is jól kezelhető a korai szakaszban, és megállítható a folyamat előrehaladása, éppen ezért nem érdemes halogatni, és indokolt mihamarabb felkeresni vele egy szakorvost. Későbbi stádiumban már sokkal nehezebb kordában tartani a kór „burjánzását”, és a krónikus vénás elégtelenséget.

Ma már több korszerű módszer is rendelkezésre áll mind az orvosok és a seprűvénával, visszerekkel küzdők számára is. Több műszer is képes az erek állapotának feltérképezésére, hogy a szakorvos koncentrált kezelésben részesíthesse a pácienst.

Sok esetben mi magunk is tehetünk azért, hogy a vénáink betegségét enyhítsük, vagy elkerüljük, így az életmódváltás, a több mozgás, úszás, sport, diéta, a testsúly csökkentése is hathatós megoldást jelenthet. Vannak, akik kenőcsök, gyógynövények alkalmazásával igyekeznek kezelni a problémát, és az sem ritka, hogy a szakorvos kompressziós harisnya viselését javasolja. Gyógyszerek garmadája, injekciók és különböző műtéti beavatkozások közül is válogathat az, aki ezzel a betegséggel küzd.

  • Ha Te is észlelted magadon a problémát…
  • Ha esténként beledagad a cipőbe a lábad…
  • Ha fájdalmasan begörcsöl időnként a vádlid…
  • Ha a combjaidat és a lábszáradat „tetoválás szerű” seprűvénák hálózták be…

Akkor ideje lépéseket tenned a probléma orvoslása felé, nehogy lépni is nehéz legyen később!

Ne feledd, az elszíneződött vénák nem csak abban akadályozhatnak meg, hogy nyáron rövidnadrágot, szoknyát viselj, vagy strandra járj, de, ha nem kezelteted időben a problémát, az súlyos esetben a lábaidba is kerülhet. Állj a sarkadra, vizsgáltasd meg, és kezeltesd most a vénáidat, hiszen ennél sosincs jobb alkalom.

Hozzászólások