2020. március 19 Országos Érszűkületi Nap - Ingyenes szűrésekkel ellenőriztetheted a lábaidat! Frissítés, 03.09: ELMARAD!

2020.03.06. 15:00 Medibon

2020. március 19 Országos Érszűkületi Nap - Ingyenes szűrésekkel ellenőriztetheted a lábaidat! Frissítés, 03.09: ELMARAD!

Az perifériás verőérbetegség vagy közismertebb nevén érszűkület Magyarországon több mint 400.000 embert érint, és az adatok is riasztóak: hazánkban rendkívül magas az érszűkület miatt végzett alsóvégtagi amputációk száma. A beavatkozások jelentős része elkerülhető lenne megfelelő életmóddal és a betegség korai felismerésével, időben megkezdett kezelésével.

Idén már hetedik alkalommal rendezi meg a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság a magyarországi Érszűkület Napot az európai „PAD and Vascular European Days” kezdeményezés részeként.

A nemzetközi kampány az idei évben külön figyelmet fordít az érbetegségek egyik fontos kockázati tényezőjére, a magasvérnyomás-betegségre.

A magasvérnyomás-betegségben szenvedők száma 3,5 millióra becsülhető Magyarországon, így ez a leggyakoribb betegség hazánkban. Az érszűkületben szenvedők 30-80 százaléka magasvérnyomás-betegségben is szenved.

Az érszűkület legfontosabb kockázati tényezői, a kor, a dohányzás, és a cukorbetegség, de a túlsúly, a mozgásszegény életmód, és a magasvérnyomás-betegség is növeli az érszűkület kialakulásának kockázatát. Mivel az erek károsodása nem csak egyes szervekben, hanem a testen belül mindenhol kialakulhat, azok a magasvérnyomás-betegségben szenvedők, akiknél érszűkület kimutatható, az alsóvégtagi amputáció veszélye mellett veszélyeztetettek a stroke, szívinfarktus és a vesebetegségek szempontjából is.

Az alsóvégtagi érszűkület sokáig tünetmentes lehet, emellett a hasonló tüneteket produkáló egyéb megbetegedések, - pl. egyidejű ízületi panaszok miatt - sokáig rejtve maradhat, ezért fontos a célzott szűrővizsgálatok elvégzése! A lábon észlelhető pulzusok tapintása mellett, a boka-kar index mérés segíthet a korai felismerésben.

A rendezvény célja idén is az, hogy felhívja a magyar lakosság figyelmét a perifériás verőérbetegség veszélyeire, mivel a betegség – ha gondolnak rá – egyszerűen kimutatható. A szervezők 2020. március 19-én 11 és 17 óra között, országszerte 5 helyszínen várják majd az érdeklődőket.

A rendezvényeken a hasznos orvosi tanácsok mellett, tájékoztató kiadványokkal, rizikófelmérő tesztekkel, boka/kar index méréssel, valamint önvérnyomás mérés oktatással, és pulzus önvizsgálat oktatással is várják majd az érdeklődőket. A rendezvényeken minden érintettet és érdeklődőt szeretettel várnak!

Az ingyenes tanácsadás és szűrővizsgálat helyszínei:

 

Budapest Corvin Plaza 1083, Budapest, Futó utca 37-45.

Debrecen Debrecen Plaza 4026, Debrecen, Péterfia u. 18.

Zalaegerszeg Zala Plaza 8900, Zalaegerszeg, Stadion u. 5.

Győr Petz Aladár Megyei Oktató Kórház 9024, Győr, Vasvári Pál u. 2-4.

Miskolc Szinvapark Plaza 3527, Miskolc, Bajcsy-Zsilinszky utca 2-4

Hozzászólások