Hazai fejlesztésű ekcéma terápia!

2018.07.27. 14:00 Medibon

Hazai fejlesztésű ekcéma terápia!

Az atópiás ekcéma új terápiás lehetőségeit kutatják a Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Allergológiai Tanszékén. Olyan érdekességre bukkantak, hogy a gyakori bőrbetegség kezelésében hatásos lehet a szénanáthára kifejlesztett immunterápia.

Az atópiás dermatitiszről

Az ekcémák egyik típusának, az atópiás dermatitisznek (jellemzője a bőrtüneteken kívül, a rendkívül erős viszketés) a hátterében leggyakrabban allergiás eredetű gyulladás áll. Ez a legelterjettebb bőrbetegségek egyike: Európában, és hazánkban is a 18 év alatti korosztály csaknem 20%-át érinti.

A betegség rendszerint gyermekkorban kezdődik, ám előfordul, hogy felnőttkorban jelennek meg a tünetek. A krónikus betegség többnyire 20 éves korra elmúlik, viszont azért az esetek nem elhanyagolható részében élethosszig tartó rendszeres kontrollt, és kezelést igényelhet.

Az orvostudomány számára ezért ennél a kellemetlen bőrbetegségnél az egyik legjelentősebb kihívás egy olyan terápia kifejlesztése, ami nem csak a tüneteket enyhíti, hanem teljes gyógyulást biztosít.

"A legfőbb tünetek a hullámzó intenzitással jelentkező bőrszárazság és viszketés, mely érzést a betegek a bőr vakarásával igyekeznek enyhíteni, ezzel azonban roncsolhatják a bőr védelmi funkcióját, amelybe így allergének, mikrobák is bejuthatnak. Ez is szerepet játszik abban, hogy az elvakart sebek felülfertőződhetnek, illetve további gyulladások alakulhatnak ki, immunreakciók indulhatnak el. Mindemellett gyakran előfordulhat egyéb atópiás betegség is" – nyilatkozta a hirek.unideb.hu-nak Dr. Gáspár Krisztián a kutatás vezetője.

Szénanáthás, asztmás terápiával ellene

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Bőrgyógyászati Allergológiai Tanszékének adjunktusa a szöveti átépülést vizsgálva 2013-ban bizonyította, hogy az atópiás dermatitiszben az asztmához hasonló folyamatok játszódhatnak le. A jelenleg Dr. Szegedi Andrea tanszékvezető és Dr. Gáspár Krisztián irányításával zajló kutatások középpontjában egy, az atópiás dermatitiszben új terápiás módszer bőrre gyakorolt hatásának vizsgálata állt. 

A kutatók a szénanáthában, és enyhébb asztmában már hatékonynak bizonyuló, és oki terápiaként is használt, az allergén specifikus immunterápia atópiás dermatitiszben történő alkalmazásának hatásait vizsgálta. 

"Az egyedülálló kutatás olyan betegek részvételével zajlott, akiknek a szénanáthájuk mellett atópiás bőrgyulladásuk is volt. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az immunterápia, ami szénanátha kezelésére alkalmas, hogyan hat az ekcémára, milyen változásokat eredményezhet a bőr fizikai-kémiai védelmi funkciójában, emellett vizsgáltuk az immunulógiai hatások mechanizmusait is" – magyarázta az adjunktus.

A három éve indult kutatás eredményeit a közeljövőben publikálják a szakemberek, de a részeredményekről már több európai szakmai konferencián beszámoltak.

"Az eddigi eredmények alapján elmondhatjuk, hogy a szénanáthás tünetek már fél év után javuló tendenciát mutattak, és szignifikáns változás történt a bőrben zajló allergiás folyamatok állapotában is. Továbbá csökkent a bőrön keresztüli vízvesztés, ezáltal a szárazság és a gyulladás is. Összességében olyan változások mentek végbe, amelyek valóban az immunterápia jótékony hatását bizonyítják" – foglalta össze a vizsgálatok eredményeket Dr. Gáspár Krisztián. Hozzátette: "teoretikusan van lehetőség a teljes gyógyulásra, és eredményeik egy újabb lépést jelenthetnek az oki terápia alkalmazásának megvalósítása felé."

Mivel az atópiás dermatitisz kialakulásának hátterében komplex folyamatok állnak, maga a kezelés is összetett, és feltétlenül több ponton kell hatnia ahhoz, hogy igazán hatásos eredményt nyújtson.

Arra biztatják a betegeket, hogy legyenek nyitottak és érdeklődjenek kezelőorvosuknál az új terápiák iránt, mivel a Bőrgyógyászati Klinika folyamatosan biztosítja a lehetőséget új gyógymódok megismerésére és a legmodernebb gyógyszerek kipróbálására. 

Forrás: unideb.hu (Debreceni Egyetem)

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints ide, és görgess lefelé.

Hozzászólások