A trombózis jelei

2024.04.16. 15:00 Medibon

A trombózis jelei

A véralvadás egy igen összetett folyamat, melynek rendeltetése, hogy sérüléskor elkerülhető legyen a nagyobb vérvesztés. Ha viszont fokozottá válik a véralvadás, úgy trombózis jön létre. Nézzük mit kell tudni róla →

A szervezet úgy oldja meg a nagy vérvesztés elkerülését, hogy a prothrombinból trombin nevű enzim keletkezik, amely a vérben található oldható fibrinogént fibrinné alakítja. A fibrin egy oldhatatlan fehérje, amely lerakódik az érfal belsejében, ezt követően ott megkeményedik, és vérrögöt létrehozva egyfajta dugót képez a sérülés helyén.

Ha ebben a folyamatban zavar támad, és fokozottá válik a véralvadás, úgy trombózis jön létre. Ez kialakulhat az artériákban, vagy a vénákban is. Amennyiben a vénákban jön létre, akkor leggyakrabban az alsó végtagok, illetve a medence vénái érintettek, de az is előfordulhat, hogy az agyban keletkezik vérrög, ezt az agy vénás öblei után sinus trombózisnak nevezik.

Nem kizárólag az időseket érinti

Sokan gondolják tévesen, hogy a trombózis csak az időseket érinti, és őket is csak akkor, ha kórházba kerülve hosszas ágynyugalomra vannak ítélve. Ez utóbbi egyébként igaz, okozhatja ágynyugalom, de tévedés azt hinni, hogy a fiatalokat nem fenyegeti. Sajnos számtalan olyan eset történik, amikor a fogamzásgátlót szedő, vagy éppen a repülőn utazó tinédzser kerül emiatt kórházba.

A trombózis nemben, korban nem válogat. Csak kevesen tudják, hogy olyannyira nem, akár csecsemőknél is kialakulhat, pl. a Protein C nagyfokú hiánya miatt (purpura fulminans).

A trombózisnak mindig egyértelmű tünetei vannak?

Bár a trombózis szimptómáit úgy szokás leírni, hogy lábdagadás, elszíneződés, fájdalom, a bőr melegsége, csakhogy vannak néma esetek is, amikor már csak a tüdőembólia árulkodik a vérrög képződéséről. Sajnos könnyű összekeverni más fájdalommal is, vagy a visszeresség okozta panaszokkal, például visszérgyulladással, ezért a legcélszerűbb az, hogy orvoshoz kell fordulni, ha valaki a normálistól eltérőt tapasztal a lábával kapcsolatban.

A trombózis jelei:

Jellemző a trombózisra:

  • a láb dagadása – ödémásodása -,
  • láb melegsége
  • livid elszíneződés (kékes vörös színű ami nyomásra elhalványul)
  • csak az erek környékén fáj a végtag
  • előfordulhat izomláz-szerű érzés 
  • (sőt, létezik úgynevezett néma trombózis is, amikor már csak a bekövetkező tüdőembólia jelzi a problémát).

A mélyvénás trombózis gyakran előforduló, és életet veszélyeztető szövődménye a tüdőembólia, melyet a leszakadt vérrög, vagy annak egy-egy darabja okoz a tüdőbe kerülve.

A tüdőembólia jelei:

  • légzési nehézségek
  • köhögés
  • véres köpet
  • mellkasi fájdalom

A tünetek megléte, továbbá erőssége is változatos képet mutat, attól függően, hogy hol zárta el a vér útját a vérrög, azaz a trombus. A legsúlyosabb eset, ha mindkét főtörzs artériáiban áll meg, mert ez, az esetek többségében hirtelen halállal jár.

A trombózis után

Az akut probléma elhárítása után gondoskodni kell a megelőzésről is, mert akinél egyszer már kialakult trombózis, annál megnő az esély arra, hogy az eset megismétlődik. Emiatt sajnos nem ritka, hogy a betegnek élete végéig alvadásgátló terápián kell élnie. Az orvosnak minden esetet külön-külön kell elbírálni, mert az elkövetkezendő prevenciós kezeléshez figyelembe kell vennie a páciens életkorát, genetikai hajlamát, és egyéb betegségeit, trombózisra hajlamosító rizikó faktorait (gipszrögzítés, terhesség, gyógyszeres kezelések,...) is.

Forrás: Trombózisközpont

Hozzászólások