Végbélrepedés: okozói, tünetei, gyógyítása, tippek a megelőzésére

2023.09.24. 00:00 Medibon

Végbélrepedés: okozói, tünetei, gyógyítása, tippek a megelőzésére

A székeléskor a végbélnyílásban jelentkező hirtelen éles fájdalom esetén, helyi sérüléssel, végbélrepedéssel kell számolni. A probléma kezelését nem szabad halogatni, mert minél korábban kezdjük el az igen kellemetlen sérülés gyógyítását proktológus szakorvos segítségével, annál gyorsabban oldódik meg.

A végbélrepedésről

A végbélrepedéskor keletkezett seb felszínén sok idegvégződés (fájdalomérző) válik szabaddá, ez okoz hirtelen, éles fájdalmat. További tünete egy kevés friss, piros vér észlelése a papíron, vagy a székleten, viszkető érzés a végbélnyílásnál, ami lehet szakaszos vagy állandó.

A végbélrepedés okozói:
 • Székrekedés - ebben az esetben okozhatja a nagy méretű, kemény széklet amely megsérti a vékony nyálkahártyát, vagy okozhatja a székrekedés miatti túl erős nyomás, amikor nincs elég idejük az izomrostoknak a tágulásra.
 • Hasmenés - a gyakori tisztítás miatt, a WC papír okozhat mechanikusan sérülést
 • Izomgörcsök - Az analis görcs kialakulása során a végbél záróizomzata nem tud ellazulni, ezért a széklet a végbélben reked, felgyülemlik, a székrekedéshez hasonló állapot jön létre. Az izomgörcsök megnehezíthetik a gyógyulást is.
 • Terhesség, és szülés - a várandós nőknél nagyobb az esélye annak, hogy a terhességük vége felé végbélrepedés alakuljon ki. Szülés alatt pedig sérülhet a végbélnyílás bélése.
 • Szexuális úton terjedő fertőzések (STI) - jelentősen megnövelik a kialakulásának az esélyét.
 • Anális szex - ritkább esetekben okozhat végbélrepedést.
 • Egyéb probléma fennállása - mint például a Crohn-betegség , a fekélyes vastagbélgyulladás, és más gyulladásos bélbetegségek is okozhatnak sebeket a végbélnyílás területén.
A legfőbb panasz a székelést kísérő éles fájdalom

Az érintett a fájdalom miatt tarthat a következő székeléstől, a záró izom görcsbe kerül, ezért a széklet jobban besűrűsödhet, keménnyé válik, és emiatt a következő alkalommal a nyálkahártya még tovább sérül.

A 6 hétnél rövidebb ideig tartó anális fájdalom esetén akut végbélrepedésről, a 6 hétnél tovább tartónál krónikus végbélrepedésről beszélünk. A szervezet közben elindítja a gyógyítási folyamatait, és az akut esetek 60-80%-ában spontán begyógyulhat a seb. Az ismételt nehéz székelés azonban megakadályozhatja a hámosodást, és visszaveti a gyógyulást. A veszélye annak, ha csak az öngyógyulásra várunk, és nem gyógyítjuk a végbélrepedést, hogy átmehet a krónikus formába:

 • A seb elmélyül, a záró izom rostjai láthatóvá válnak, a sebszélek megvastagodnak, kihegesedik.
 • A seb környéke begyullad, duzzanat, vörösség, és folyamatos fájdalom alakul ki.
 • A záró izom hegesen beszűkül, ezzel jelentősen tovább rontva a gyógyulás esélyét.

A panaszok állandósulhatnak, az érintett életminősége romlik.

A végbélrepedés gyógyítása

Gyógyszeres kezelés

 • Helyi hatású szereket alkalmaznak a kezelés során, mint helyi fájdalomcsillapítókat, izomlazítókat (nitroglicerin, kalcium-csatorna bénítók, botulinum toxin), hámosító anyagokat. A gyulladás mérséklésére akut esetben mellékvese hormonokat, corikoidokat alkalmaznak, de csak rövid ideig, mert gyengíti a hámot.

Jó hatású a langyos-meleg ülőfürdő

 • A görcs miatt a seb vérellátása, a meleg környezet az ereket tágítja, az izomrostokat ellazítja, a seb felszínét, és környezetét is tisztítja.

Elhanyagolt esetekben, vaskos hegeknél szóba jön a műtéti megoldás

 • A vaskos hegek kimetszése mellett alkalmazzák a belső záróizom oldalsó részleges bemetszését. Ekkor a hegből szövettani vizsgálatot is végznek az esetleges végbélnyílás daganat kizárására. A műtét kiegészülhet a krónikus gyulladást kísérő, szintén panaszt okozó papilla, az úgynevezett „előőrs csomó” eltávolításával.

Ezért is kell minél korábban elkezdeni a kezelését, mert akut formájában gyógyítható egyszerűbben, eredményesebben!

Tippek a végbélrepedés megelőzéséhez (ezek a gyógyulást is segíthetik)
 • Étrendváltás - a székletet puhán tartása: ajánlott a különböző gabonaféléket, teljes kiőrlésű termékeket, gyümölcsöket, zöldségeket, babot, borsót, és egyéb hüvelyeseket, mert gazdagok rostban. Rendkívül értékes a psyllium (útifű vagy bolhafű héja). mert ez a növény a bélrendszerben 8-14-szeresére duzzad, és a székletet tömegessé, és nyákossá teszi, használata rendszeres puha széklet ürítését eredményezi. Fontos: A rostdús étrend fokozott mennyiségű folyadék bevitelt igényel!
 • Nem szabad késleltetni a wc-re menést - ha halogatjuk, várunk vele, az azt jelenti, hogy a széklet egyre nagyobb, és keményebb lesz.
 • Rendszeressé kell tenni a székürítést, kerülni az erős nyomást, elég időt kell adni a záróizom ellazulására.
 • Óvatosan a törléssel - kerülni a durva, vagy a parfümös toalettpapírt. Akiknek érzékeny a terület, inkább például nedves toalettpapírt használjanak.
 • Mozgás - a rendszeres testmozgás csökkentheti a székrekedés kialakulásának kockázatát, ez pedig a végbélrepedés kialakulásának a kockázatát is csökkenti. Ebben az esetben is meg kell említeni a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, a hidratáltság fontosságát.
 • Csecsemőknél - a gyakori pelenka csere csökkentheti a csecsemőknél kialakuló végbélrepedés kockázatát.

Az akut tünetek jelentkezésekor, azaz a kezdeti állapotban elkezdett kezelés eredményes, emiatt a panaszok jelentkezésekor proktológus szakorvoshoz kell fordulni. A későbbi, krónikus állapotban a gyógyulás már elhúzódó, gyakori visszaesésekkel.

Forrás: Trombózisközpont

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints IDE, és görgess lefelé.

Hozzászólások