Új módszer a rák ellen.
Mérföldkőhöz érkeztünk?

2018.02.01. 12:00

Új módszer a rák ellen.<br />
Mérföldkőhöz érkeztünk?

Az amerikai Stanford Egyetem kutatói új gyógymódot találtak a rák ellen, egyelőre egérkísérletekben. Az új módszerrel nemcsak az adott tumort, hanem a testben található más tumorokat, illetve áttéteket is elpusztították 100%-os sikerrel! 90 állatból 90 teljesen meggyógyult! A következő lépés embereken kipróbálni a terápiát.

10 nap alatt 100%-os siker!

 

A különféle molekulák és vírusok tumorokba fecskendezésével már próbálkoztak kutatók, ám a módszer eddig senkinél nem működött eredményesen. A Ron Levy professzor vezette stanfordi kutatócsoport két immunstimuláló hatóanyagból álló gyógyszert injekciózott be közvetlenül a tumorba, mire az kevesebb mint 10 nap alatt teljesen eltűnt!

Röviden a kutatásról

kutatás kezdetén az egerek hasbőrének két különböző pontja alá rákos sejteket ültettek. A tumorok terjedése után 20 tesztelt molekulát egyenként, és különféle párosításokban beinjekcióztak az egerek egy-egy tumorsejtjébe, és megfigyelték milyen hatással van az adott, illetve a beültetett másik, de nem kezelt tumorra. 

90 állatból 90 teljesen meggyógyult!

A legredményesebb egy olyan molekula-kombináció lett, amelynek az egyik összetevője a CpG nevű DNS-szakasz, a másik pedig egy antitest. A két molekula eltérő immunsejttípusokra van hatással: a CpG a dendrikus sejtekre hat, ezek segítenek beindítani az ellentámadást a tumorral szemben; az OX40 nevű receptorhoz kapcsolódó antitest pedig a T-limfocitákat aktiválja. Az is érdekes, hogy Levy professzor szerint ezek a molekulák külön szinte semmi változást nem okoznak, viszont ha együttesen vetik be őket, rendkívül hatékonynak bizonyultak.

A kezelt tumorok kevesebb mint 10 NAP ALATT TELJESEN ELTŰNTEK, és a másik kezeletlen tumor is felszívódott  20 napon belül!

Mellrákos egereken kipróbálva olyan sikeresen végződött a terápia, hogy csak az egyik tumorba befecskendezve a koktél nemcsak megakadályozta a másik növekedését is, hanem egyúttal az áttéteket is megszűntette, pedig kifejezetten kis mennyiségű hatóanyagot használtak, hogy ne terheljék le a teljes szervezetet.

A következő lépés embereken kipróbálni

A kutatók most olyan klinikai tesztekbe kezdenek, amelyek során limfomás, vagyis nyirokrákos betegeken fogják kipróbálni a terápiát. Levy professzor szerint ez a módszer emberi pácienseknél is rendkívül hatékony lesz többféle tumortípus esetében is, és megakadályozhatja az áttéteket, vagyis a rák testen belüli eltérő helyekre terjedését.

A kutatásban részt vevő tudósok egyike külön kiemelte, hogy azért különösen biztató a módszer az emberekre nézve, mert direkt mellrákos egereken is tesztelték, mivel ez az egérráktípus hasonlít legjobban az emberi szervezetben kialakuló tumorokra.

Forrás: stanford.edu, sciencemag.org, index.hu

Hozzászólások