A tartós fogyás kulcsa

2018.05.12. 00:00 Medibon

A tartós fogyás kulcsa

Egy alapvető túlélési ösztönből fakadó tápanyag-raktározási mechanizmus miatt, a rövid koplalások után a szervezet hamar visszaépíti a leadott kalóriákat. Különböző napos, vagy hetes diétákkal ideiglenesen meg lehet szabadulni kilóktól, de, hogy mi a tartós siker kulcsa, arra egy kutatás jött rá.

Egy dán kutatás eredményei szerint kijátszható ez a túlélési ösztönből fakadó tápanyag-raktározási mechanizmus, viszont ehhez 12 hónapra van szükség.

A Koppenhágai Egyetem orvosbiológiai karának kutatásában a túlsúlyos résztvevőknek 8 héten keresztül kellett betartania egy levesekből, és különböző tápláló turmixokból összeállított diétát. Átlagosan 12 kilót fogytak, ám az igazi feladat ezután jött: 44 hétig tartaniuk kellett a fogyás utáni súlyukat. 

A kutatók folyamatosan vizsgálták a résztvevőket, és 3 molekulát találtak, amely befolyásolja az emberek éhségérzetét és azt, hogy mennyit esznek. Evés után a GLP-1 és PYY hormonoktól elmúlik az éhségérzet, viszont miután a megevett étel emésztése megtörténik, és a tápanyagok a véráramba kerülnek, egy ghrelin nevű éhségérzetet kiváltó hormon azonnal működésbe lép. A túlsúlyos emberek szervezetében ezek a hormonok úgy termelődnek, hogy tovább érzik magukat éhesnek, ezért nehezebb visszafogniuk az evési, nassolási vágyukat.

Ha valaki 12 hónapig tartani tudja az egészséges súlyát, felborítja a túlsúly miatt abnormálisan működő természetes mechanizmust, az éhségért felelős hormonok termelődése megváltozik, és utána a szervezete már másképpen bánik éhségérzettel.

A fogyás utáni állandó éhségérzettől, és falási rohamoktól úgy tudsz megszabadulni, hogy 1 éven keresztül tartanod kell a súlyod, és nem szabad vissza engedned a leadott kilókat.

“Olyan nehéz az éhségérzet ellen harcolni, mintha drogfüggőség ellen küzdene az ember. 50 évvel ezelőtt még könnyebben működtek a rövidebb fogyókúrák is, viszont mára már annyiféle, és olyan mennyiségű élelmiszer van körülöttünk, hogy akár egyfolytában ehetünk.

Ezzel a kutatással viszont bebizonyítottuk, nem szabad feladni, mert ha 1 évig nem hízzuk vissza a leadott kilókat, akkor a szervezetünk átáll, és utána már sokkal könnyebb lesz.” – nyilatkozta a The Times-nak a kutatás vezetője, Signe Sorensen Torekov professzor.

Forrás: The Times

Hozzászólások