ELINDULT AZ ÉLET A STROKE UTÁN MENTOR PROGRAM!

2023.07.04. 00:00

ELINDULT AZ ÉLET A STROKE UTÁN MENTOR PROGRAM!

Gondozással a jobb felépülésért: a Strokeinfó Alapítvány gondozásában elindult az Élet a Stroke Után Mentor Program. A civil szervezeti betegtámogató program, elsősorban a stroke következtében kialakult izombénulást elszenvedők állapotán igyekszik javítani. A program Budapest mellett három megyeszékhely egészségügyi központjaiban vette kezdetét. 

Ha valakinek stroke-ja van, minden eltelt másodperc döntő fontosságú lehet. Amikor az agyszövet és a neuronok milliói kezdenek elhalni, az idő nem is lehetne értékesebb. A szélütés manapság az egyik vezető halálozási ok hazánkban, ráadásul a betegségnek rengeteg hosszú távon fennmaradó szövődménye lehet. Ezek szakszerű rehabilitációt igényelnek, ami azonban sokszor nehezen hozzáférhető Magyarországon.

Az izommerevség, a spaszticitás, az idegrendszeri sérülés egyik tünete: a központi idegrendszer károsodását jelzi, melynek következményeként a végtagizmok idegi szabályozása megváltozik. Ez sajnos nagyon gyakori állapot, a stroke betegek akár egyharmadát is érintheti, és megfelelő kezelés nélkül olyan súlyossá válhat, hogy a beteg végül egyáltalán nem képes mozgatni végtagjait. Nem véltelen tehát, hogy mint az egyik leggyakoribb és legsúlyosabb maradványtünet, az izombénulás áll a betegeket támogató program középpontjában. 

A program első lépéseként például az érintettek tisztában kell lennie azzal, hogy ez a fajta bénulás nagyon összetett, ugyanis egyszerre áll fenn az izomerő csökkenése, illetve annak növekedése is, és a tünetcsoport ráadásul akár hónapokkal az agyvérzést követően is jelentkezhet, amikor a beteg már nem áll kórházi kezelés alatt!

A maradványtünet elsősorban a felső és az alsó végtagokat érinti. Az izmok nyújthatósága csökken, és ez okozza a kóros végtagtartások kialakulását és az ezzel járó fájdalmat. Spasztikus bénulás esetén kritikus a megfelelő terápia, hiszen segítségével javítani lehet a páciens aktív és passzív funkcióit, mérsékelhető, de akár el is kerülhető a fogyatékosság kialakulása.

A rehabilitációs tervnek mindig személyre szabottnak kell lennie, ezzel javítható az életminőség, valamint elősegíti a beteg normál életbe történő visszatérését is. Mivel itt hosszabb, az érintett részéről is kitartást kívánó (gondoljunk pl. a rendszeres gyógytornára) folyamatról van szó, a Strokeinfó bízik benne, hogy a betegek mentorálásának talán itt lehet a legkézzelfoghatóbb eredménye.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a stroke tüneteinek felismerése életet menthet, azonban a teljeskörű felépüléshez ennél hosszabb út vezet. A szélütést követő rehabilitáció jelentős mértékben meghatározza a beteg hosszú távú állapotát és életminőségét. Ezt szeretné segíteni a Strokeinfó Alapítvány által életre hívott Élet a Stroke Után Mentor Program is. 

A program Budapest mellett, Győr, Pécs és Szeged kijelölt egészségügyi központjaiban indult el, a programba kerülő páciensek fél éves gondozással számolhatnak. 

Az agyvérzésről

A stroke (agyvérzés, szélütés, gutaütés) az agy vérellátási zavara miatt bekövetkezett hirtelen működészavar. Ez a zavar, ha a beteg nem kap 3 órán belül megfelelő ellátást, akkor súlyos, maradandó károsodást, de akár halált is okozhat. A gutaütés hátterében leggyakrabban agyérgörcs áll, azaz amikor az agyat tápláló verőér elzáródik, az elzáródás következtében pedig az agysejtek nem jutnak elegendő oxigénhez. Vérzés esetén egy felszakadt ér miatt vér szivárog az agyban. A károsodás mértéke és helye határozza meg a stroke súlyosságát, amely a minimálistól a katasztrofálisig terjedhet.

A Strokeinfó Alapítványról

A Strokeinfó Alapítvány 2011-ben alakult és az egyetlen országos stroke-betegszervezet Magyarországon. A Szervezet fő céljai a stroke megelőzésének és rehabilitációjának információs segítése. A stroke betegségben sérült emberek megkaphassák azt a gondoskodást, odafigyelést, azokat az információkat, melyek segítségével boldog és teljes életet élhetnek. Közösségük - privát csoportjuk közel 4500 tagot számlál, melynek célja a kapcsolattartás és tapasztalatcsere az érintettek között.

A budapesti stroke-túlélő klub szeptember és június között működik. E mellett közösségi programok szervezésével és az életmóddal kapcsolatban felvilágosító, szemléletformáló és oktató online rendezvényekkel, információs anyagok készítésével hívják fel a figyelmet a betegségre és annak következményeire.

Hozzászólások