Vigyázz! Fénysebességgel nő a melanomás esetek száma

2024.05.12. 00:00 Medibon

Vigyázz! Fénysebességgel nő a melanomás esetek száma

10 év alatt másfélszeresére növekedett az UV sugárzás okozta melanomás esetek száma, ezzel az összes daganatos betegség közül, ez a fajta nőtt a legnagyobb mértékben. A világos bőrűek, és a sok anyajeggyel rendelkezők vannak a legnagyobb veszélyben, nekik fontos a rendszeres önvizsgálat, és bőrgyőgyászati szűrés.

"Tíz év alatt legalább másfélszeresére emelkedett az UV sugárzás okozta melanomás esetek száma, a daganatos betegségek közül ez a mutató nőtt a legnagyobb mértékben" - nyilatkozta Holló Péter a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatóhelyettese.

Óva figyeld az anyajegyeidet!

A rosszindulatú bőrdaganatok közül a melanoma az egyik legagresszívebb és legveszedelmesebb festékes anyajegydaganat, ami a bőrrák által okozott elhalálozások 75%-áért felelős.

A melanoma 70%-a újonnan, a 30%-uk már meglévő anyajegyekből burjánzik ki, leginkább az egyszeri leégések miatt. A bőrben található melanocytákból, festéktermelő sejtekből indul, és azért halálosan veszélyes, mert gyorsan áttétet adhat a tüdőbe, májba, csontokba, sőt még az agyba is.

Fontos az önvizsgálat, de avatatlan és/vagy szabad szemmel, sokszor szinte észrevehetetlen anyajegy-elváltozások jelzik elsőként a bajt, ezért pláne a veszélyeztetett csoportba tartozóknak, a megelőzés leghatékonyabb módja a rendszeres dermatoszkópos bőrgyógyászati szűrővizsgálat. Ami azért is jó, mert a bőrgyógyász által átfogó képet kaphatunk a testünk teljes bőrfelületének állapotáról, felhívhatja figyelmünket kockázatot jelentő anyajegyekre, amelyekre jobban oda kell figyelnünk, illetve személyre szóló javaslatokkal is elláthat az UV sugárzás elleni védelemben. 

Nyomban orvoshoz kell fordulni, ha:
  • egy meglévő anyajegy színe, alakja, mérete megváltozik
  • az elszíneződés átterjed a környező bőrfelületre
  • egy korábban teljesen lapos anyajegy tapinthatóvá válik, kidudorodik
  • nedvezik, vagy vérzik
  • gyulladásos bőrtünetek jelentkeznek egy, vagy több anyajegy körül 
  • az anyajegy viszket

Figyelem! Bár eddig UV sugárzásról, és leégésről beszéltünk, de olyan helyeken is kialakulhatnak, amik keveset érintkeznek napfénnyel, mint például a talpon, vagy a nemi szervek környékén, vagy olyan helyeken amire kevesen gondolnának, mint a szem, a fül, a fejbőr, a köröm, vagy a nyálkahártya.

A világos bőrűek, a sok anyajeggyel rendelkezőkön kívül, a gyermekek tartoznak a veszélyeztetettek csoportjába, ám 11-15 óra között mindenkinek vigyáznia kell, hogy minél kevesebb UV sugárzás érje a bőrét. Szabadság, nyaralás, vagy olyan időszak előtt, amikor várhatóan sokat leszel napon, mindenképpen javasolt ellenőriztetni az anyajegyeidet.

Hozzászólások