Áttörés a sclerosis multiplex kezelésében

2018.03.21. 17:00 Medibon

Áttörés a sclerosis multiplex kezelésében

Őssejt-transzplantáció hozott komoly előrelépést a jelenleg még gyógyíthatatlan sclerosis multiplex kezelésében.

A sclerosis multiplex (SM) egy krónikus, előreláthatóan rokkantsághoz vezető betegség, amely az agyat és a gerincvelőt, azaz a központi idegrendszert érinti. Autoimmun betegség, mert az immunrendszer tévedésből idegenként azonosítja a szervezet saját anyagait, és megtámadja azokat.

Sclerosis multiplex

A rendellenesen működő szervezet ellenanyagokat, és fehérvérsejteket küld az agy, és a gerincvelői idegeket körülvevő myelinhüvely (velőhüvely) ellen. A myelinhüvely zsírsavakban gazdag fehérjetartalmú anyag, az idegrostokat szigeteli. A támadás következtében a myelinhüvely begyullad, és sérül, ez pedig idegkárosodásához vezet. Hegesedést (sclerosis) okoz, több területen (erre utal a multiplex elnevezés). Az idegkárosodás kezdetben lelassítja, majd megakadályozza az izomerőért, az izomkoordinációért, az érzékelésért, illetve látásért felelős idegeken az információk (ingerületek) áramlását.

A betegség kétszer annyi nőt érint, mint férfit, az első tünetek 20 és 40 éves kor között jelennek meg. A test alsó vagy felső részén zsibbadás vagy érzéketlenség, egy vagy akár több végtagban is; részleges, illetve teljes látásvesztés az egyik szemen; szemmozgáshoz társuló fájdalom; kettőslátás; homályos látás; fejmozdulatokra kialakuló elektromos sokk-szerű érzés; koordinációs zavar; bizonytalan járás; fáradtság; szédülés.

Közel 2,5 millió embert érint világszerte, és ezidáig gyógyíthatatlan. A tudósok ezért jelentős energiát, és forrásokat fordítanak olyan kutatásokra, amelyek tárgya az SM-mel járó leépülési folyamat lelassítása, esetleg visszafordítása. Most egy nemzetközi kutatás eredményei alapján képesek voltak megállítani a folyamatot, és kissé javítani a betegek panaszait. Az új kezelés egy őssejt-transzplantáció ami áttörést hozhat a gyógyításában! 

Őssejtekkel újraépítik az immunrendszert

A nemzetközi kutatásban a világ számos pontjáról érkezett több mint száz beteg vett részt. Mindegyikük folyamatosan szenvedett olyan rohamoktól, amelyek egyre csak rontottak az állapotukon.

A résztvevők egy csoportján vérképző őssejt-átültetést hajtottak végre, a többiek a megszokott gyógyszeres kezelést kapták. Az őssejtes kezeléses csoportnál kemoterápiás kezelések sorozatát használták ahhoz, hogy teljesen felszámolják az immunrendszert. Ezt követően a beteg véréből, és csontvelőjéből nyertek ki őssejteket, amelyekkel újjáépítették a páciens immunrendszerét. 

Az őssejttel kezelt résztvevőknél a következő egy évben mindössze egyetlen roham alakult ki, amíg a gyógyszeres kezelésben részt vett pácienseknél átlagban 39. Két évet követően néhány őssejttel kezelt betegnél még javulást is megfigyeltek a kutatók, míg a gyógyszereket szedő betegek állapotát többnyire a lassú leépülés jellemezte. Professzor Richard Burt, a Northwestern University Chicago vezető kutatója szerint az eredmények új kezelési módok előtt nyitották meg az utat.

Forrás: BBC, HaziPatika

Hozzászólások