RÁKELLENES VILÁGNAP 2019 – FÓKUSZBAN AZ ÖNVIZSGÁLAT

2019.02.04. 00:00 Medibon

RÁKELLENES VILÁGNAP 2019 – FÓKUSZBAN AZ ÖNVIZSGÁLAT

A Rákellenes Világnapot (World Cancer Day) 2000 óta minden év február 4-én tartják meg. Az idei év a cselekvés éve. Az év mottója pedig az „Ez vagyok, és ezt teszem” (I am and I will). Ezért e szlogen jegyében indít kampányt a Magyar Rákellenes Liga is.

Hazánkban a szív és érrendszeri betegségek után a rosszindulatú daganatok a második leggyakoribb halálok, évente több mint 80 ezer új daganatos beteget regisztrálnak.

2017-ben a különféle daganatok összesen 33.548 haláleset okai voltak.

Mindeközben az összes rákbetegség egyharmada megelőzhető lenne, ha például az érintett tudja, hogy önvizsgálat alkalmával mire kell figyelni, hogyan kell önvizsgálatot végezni. A tömegtájékoztatás nagy figyelmet fordít arra, hogy milyen szűrővizsgálatokra kell, érdemes elmenni, és milyen elváltozásokkal kell rögtön orvoshoz fordulni a betegség korai időben történő felismeréséhez.

2019 a cselekvés éve, ezért a Magyar Rákellenes Liga egy új kampánnyal kívánja felhívni a figyelmet a cselekvés fontosságára, arra, hogy önvizsgálattal, szűrésre járással, a tünetekre történő odafigyeléssel megelőzhető, illetve korai stádiumban felismerhető a daganatos betegség.

Fontos kérdés, hogy mit tehet, és mit kell tennie az egyénnek azért, hogy egészséges maradjon? Mit tehetünk azért, hogy a daganatos betegséget még korai stádiumban felismerjék?

A legfontosabb a primer prevenció és kiemelt szerephez jut az egyén saját felelőssége, hogy figyeljen a tünetekre és az önvizsgálatra. Testünk jelzéseket küld számunkra, figyelmeztetve arra, hogy valamilyen betegség van kialakulóban.

Annak érdekében, hogy a daganatos megbetegedések kialakulását megelőzzük, vagy már korai stádiumban megkaphassuk a megfelelő kezelést a következő nyolc figyelmeztető jelet kell megjegyeznünk:

  • Anyajegyen, szemölcsön látható változások
  • Indokolatlan fogyás
  • Nyelési nehézségek
  • Nem múló köhögés, rekedtség
  • Érezhető csomó, duzzanat a mellben, herékben
  • Fekély, sérülés a bőrön, ami nem gyógyul
  • Véres, szokatlan széklet, vizelet
  • Szokatlan vérzés, váladékfolyás

Ha ezek közül bármelyiket 2 hétnél hosszabb ideig észleljük, azonnal forduljunk orvoshoz!

Vannak azonban olyan daganatos megbetegedések is, melyeket nem tudunk önvizsgálattal felfedezni, ezért rendszeresen járjunk el szűrésekre is.

Forrás: Magyar Rákellenes Liga® - 1990 óta az egészségért

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints IDE, és görgess lefelé.

Hozzászólások