Rákellenes Világnap – A döntés a Te kezedben van

2023.02.03. 00:00 Medibon

Rákellenes Világnap – A döntés a Te kezedben van

A nemzetközi Rákellenes Világnap kapcsán a Magyar Rákellenes Liga a daganatos betegségek megelőzhetőségére hívja fel a figyelmet! A szűrővizsgálatokon történő részvétel mellett, az egészséges életmód konkrét kockázatcsökkentő hatásait és a lehetséges tennivalókat is bemutatják, amihez készült egy magyar nyelvű, ingyenes, online tananyag. A Magyar Orvostanhallgatók Szövetsége pedig a Ligával közösen négy városban szervez ingyenes szűrővizsgálatokat és közös sétát.​

A Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) kezdeményezésére a Rákellenes Világnapot (World Cancer Day) immár 23 éve tartják minden év február 4-én. Az idei magyar világnapi események fővédnöke Prof. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

Magyarország sajnos még mindig élen jár a daganatos eredetű halálozásban, egy a Lancet Oncology-ban, 2022 novemberében megjelent friss cikk adatai szerint a legmagasabb halálozási arányt – különösen a férfiak esetében – Kelet-Európában rögzítik, konkréten hazánkban (>250/100 000 férfiak Magyarországon), ami több mint két és félszerese a legtöbb skandináv országban és Svájcban mérhető legkisebb európai értéknek (kb. 110/100 000 a férfiaknál). 

Sajnos a nők esetében sem sokkal jobb a helyzet, a kelet európai országokkal összehasonlítva is, mindkét nem esetében a magyar halálozás a legmagasabb.

Nem lehet eléggé és elégszer hangsúlyozni, hogy a daganatos betegségek megelőzésében a szűrővizsgálatoknak és az egészséges életmódnak van kulcsszerepe! Ehhez képest továbbra is rendkívül alacsony a szűrési hajlandóság Magyarországon, ráadásul 2009 és 2019 között például az emlőrákszűrésen részvevők száma 47 százalékról 39 százalékra csökkent, és 2021-ban a vastagbélrák nemzeti szűrőprogramban érintett, 50-70 éves korosztálynak csak 5,4 százaléka ment el a szűrésre. Márpedig a legjobb szűrőprogram is csak akkor hatásos, ha elmegyünk rá!

Az, hogy egyes daganatos betegségek kialakulásának genetikai háttere van, egyre szélesebb körben ismert információ, miközben a rákos esetek mindössze 10%-a köthető genetikai okokhoz, viszont a daganatos halálozások 27%-a dohányzással és alkoholfogyasztással hozható összefüggésbe. 

Ma már pontosan tudjuk, hogy az elhízás 12 daganatos megbetegedés típushoz kapcsolódik, nevezetesen: száj, garat és gége; nyelőcső; gyomor; hasnyálmirigy; epehólyag; máj; vastag- és végbél; menopauza utáni emlőrák; petefészekrák; méhnyálkahártya- vagy méhrák; prosztata; és veserák. 

A nők körében az öt leggyakoribb daganattípus, ahol az elhízás kockázati tényező: az emlő-, méh-, epehólyag-, vese- és vastagbélrák, a férfiak esetében pedig a vastagbél-, vese-, végbél-, hasnyálmirigy- és nyelőcsőrák.

A dohányzás önmagában az összes daganatos halálozás 25%-áért felelős! Ez a káros szenvedély a tüdőrák elsődleges oka, és hozzájárul a hólyag-, vér-, csontvelő-, méhnyak-, vastagbél-, nyelőcső-, vese-, gége-, máj-, száj-, hasnyálmirigy-, végbél-, gyomor- és torokrák kialakulásához.

Egy a Lancet-ben megjelent publikáció szerint 2020-ban a rákos megbetegedések 4,1%-a az alkoholfogyasztásnak volt tulajdonítható. Az alkoholfogyasztás hét ráktípushoz köthető: a férfiaknál a leggyakoribb a nyelőcső (28,7%), ezt követi a máj- (24,8%), vastagbél-, szájüreg-, végbél- és garatrák. A nőknél a leggyakoribb az emlő (57%), a nyelőcső (15,4%), a vastagbél, a máj és a szájüreg. (Forrás: IARC) 

A WHO európai régiójában az alkohollal összefüggő rákos megbetegedések több mint 10%-a napi 1 üveg sör (500 ml) vagy 2 deci bor elfogyasztása miatt következik be. Az emlőrák esetében ez az arány még magasabb: régiónkban minden 4. alkoholhoz köthető emlőrákos esetet ez a mennyiség okoz.

A Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) idei központi kampánytémája az esélyegyenlőség a daganatos betegek ellátásában. Az európai országok fokozatos elöregedésével kiemelendő az idősebb korosztály esélyegyenlőségi kérdései. A rák sokkal gyakoribb az idősebbeknél, a 65 év felettiek körében előforduló megbetegedések felelősek globálisan a daganatos megbetegedések okozta terhek több mint feléért! Idős embereknél sok rákos megbetegedést diagnosztizálnak már csak a későbbi stádiumban, mivel a daganatos betegeségek korai tünetei összetéveszthetők a mindennapi fájdalommal vagy az időskorral összefüggő kisebb betegségekkel. Ennek eredményeként a kezelés is gyakran későn kezdődik, ami csökkenti a sikeres kezelés esélyét. Tekintettel az idős emberek rákkezelésének olyan egyedülálló kihívásaira, mint például a társbetegségek menedzselése és a fokozott szociális támogatás, az öregedés és a rák témája sokkal nagyobb figyelmet igényel a daganatos betegségek elleni küzdelem tervezésében.

Az orvostudomány félelmetes fejlődésének idejét éljük, azonban a világ legtöbb országában sok ember nem tud hatékonyan hozzáférni a megfelelő ellátáshoz, még akkor sem, ha az infrastruktúra és a szakértelem megvan. Ezt hívjuk „egyenlőségi hiánynak (equity gap)” – és ez életekbe kerül. Míg az egyenlőtlenséget gyakran az egészség vagy az erőforrások egyenlőtlen elosztása alapján mérik, általában vannak olyan további tényezők, amelyek hozzájárulnak az egyenlőségi hiány kialakulásához. Ezeket „az egészség szociális meghatározóinak” nevezik: 

 • Jövedelemszint 
 • Oktatás 
 • Földrajzi elhelyezkedés 
 • Egy ország erőforrásai 
 • Nemi normák 
 • Kulturális összefüggések és torzítások
 • Etnikai hovatartozáson, faji hovatartozáson, nemen, szexuális irányultságon, életkoron, fogyatékosságon és életmódon alapuló előítéletek és diszkrimináció.

Természetesen az egyenlőtlenségeket csökkenthetjük: 

 • a lakosság felvilágosításával a rák megelőzéséről; 
 • az egészségügyi szakemberek készségekkel és ismeretekkel történő felruházása, többek között arról, hogy az egyenlőtlenség hogyan befolyásolja az ellátást; 
 • a közösségekben nyújtott egészségügyi alapellátás erősítése; 
 • megfelelő irányelvek és programok segítségével kezelni kell azokat a társadalmi és gazdasági tényezőket, amelyek negatívan befolyásolhatják az emberek egészségét; 
 • a kutatásra szánt források – azaz pénz és ember – növelése, valamint a daganatos betegségek okozta terhek országos nyomon követése a befektetések hatékonyabb felhasználásának érdekében; 
 • Az egyes országok egyedi igényeit és erőforrásait figyelembe vevő, országspecifikus rákmegelőzési és -ellenőrzési tervek végrehajtása.

 

A „Méltányos ellátást mindenkinek” (Close the care gap) szlogen jegyében az Unió magyar tagszervezete, a Magyar Rákellenes Liga ezúttal nem csak a figyelmet kívánja felhívni a témára és a betegség megelőzése érdekében megtehető lépésekre, de a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) – az WHO daganatos betegségekre szakosodott ügynöksége – ezt tárgyaló online, ingyenes tananyagát magyar nyelven is hozzáférhetővé tette.

 

A többnyelvű – és immár magyarul is elérhető – Cancer Prevention Europe online program a daganatos betegségek elsődleges és másodlagos megelőzésével foglalkozik. A program két önálló tanulási modulból áll:

 1. Az Európai Rákellenes Kódex, 4. kiadás: a Kódex azokra a tevékenységekre összpontosít, melyeket a polgárok önmaguk vagy családjuk érdekében megtehetnek azért, hogy csökkentsék a rák kialakulásának kockázatát. Ez a 13 önálló tanulási modulból álló tanúsított tananyag egy-egy modult tartalmaz a 12 ajánlás mindegyikére, valamint egy további modult az Európai Rákellenes Kódex alapjául szolgáló módszertanról.

 2. A második modul rákmegelőzés legújabb bizonyítékai, mítoszok és viták: Ez a 12 önálló tanulási modulból álló kiegészítő készlet a legújabb bizonyítékokat mutatja be, valamint néhány mítoszt és vitát is feszeget az Európai Rákellenes Kódex 4. kiadása által tárgyalt témákkal kapcsolatban.

 

Az IARC nemzetközi tananyaga magyar verziójának elkészítésében a Magyar Orvostanhallgatók Szövetsége segítette a Ligát, akik abban is szerepet vállalnak majd, hogy az oktatóanyagot minél szélesebb körben megismerhessék majd az érintettek. Az oktatóanyag részleteit most mutatják majd be először a nagyközönségnek. 

Az oktatóanyag, egy egyszerű regisztrációt követően ingyenesen elérhető itt:

https://learning.iarc.fr/edp/hu/courses/cpe/

A Magyar Orvostanhallgatók Szövetsége azonban nem csak ebben segíti a Ligát. A világnap apropóján a rákmegelőzést és az egészséges életmódot fókuszba helyező „Ismerd fel időben!” kampány során február 13.-16. között 4 városban rendeznek egészségügyi állapotfelmérést és szűrést egészségügyi szakszemélyzet segítségével. Azt időpontok és helyszínek:

 • Február 13. Budapest, Groupama Aréna
 • Február 14. Pécs, PTE ÁOK, Szigeti út 12.
 • Február 15. Szeged, Dóm tér
 • Február 16. Debrecen, Kossuth tér

Az említett városokban az adott napon 10:00-16:00 között várják az érdeklődőket.

Ezen túlmenően február 13-án 16:00-kor Budapesten, Debrecenben, Pécsen és Szegeden EGYSZERRE közös sétával indítják el programsorozatuk stafétáját a Magyar Rákellenes Ligával együttműködve. Cél, a rákmegelőzésre történő ismételt figyelemfelhívás, hiszen rendszeres szűrés és az időben történő felismerés életet menthet! Az útvonalak:

 • Budapest: a Groupama Arénától az Orczy parkig
 • Debrecen: a Stadiontól a Debreceni Egyetem főépületéig, gyülekező a Nagyerdei Stadion északi kapujánál
 • Szeged: Kárász utca, gyülekező a Dóm téren
 • Pécs: Campustól a Széchenyi térig, gyülekező a Fogászati és Szájsebészeti Klinika bejáratánál (Tüzér u. 1.)

Hozzászólások