Hogyan enyhítheted a visszérpanaszaidat nyáron?

2019.06.25. 10:00 Medibon

Hogyan enyhítheted a visszérpanaszaidat nyáron?

A hőségben nem csak a pórusok tágulnak ki, de a visszerek is. Cikkünkben 6+1 tanáccsal igyekszünk segíteni azoknak, akik számára a nyár kész gyötrelem a visszértágulatok miatt.

1. Kell a támasz

A nehézláb-érzése szorosan összefügg a hő leadása során fokozódó vérkeringéssel, ami a hőháztartás egyensúlyát hivatott megteremteni. Az egészséges vénák, szövetek esetében mindez gond nélkül zajlik. A gyenge kötőszövet következtében viszont a vénák olyan mértékben is kitágulhatnak, hogy a vénabillentyűk már képtelenek megakadályozni a vér visszafolyását.

Emiatt a folyadék a szövetek közé szivárog, és a lábak bedagadnak. Ilyenkor enyhítheted a tüneteket, ha „megtámasztod” a vénákat. Rugalmas pólya, vagy a kompressziós harisnya is tökéletes megoldás a lábak tehermentesítésére.

Ezek felhelyezése gyakorlatot igényel, betanítását orvos vagy gyógytornász végzi, vagy esetleg ha van a környezetedben olyan, akinek már nagy tapasztalata van benne. Azért fontos a helyes alkalmazásuk, mert a túl szoros pólyázás ártalmas lehet, a túl laza pedig hatástalan. Felkelés előtt fekvő, vagy ülő helyzetben kell felhelyezned úgy, hogy a feltekerést a lábujjak tövénél kell elkezdeni, és egészen a térdig folytatni, belevéve a sarkakat is. A pólyameneteknek tetőcserépszerűen félig át kell fediük egymást.

2. Segíthet a a könnyed mozgás, és az úszás is

Az ideálisak azok a mozgásfajták, amik az alsó végtagokat mozgatják át. Ilyen lehet a séta, az úszás, a kerékpározás, még akár a tánc is. Fontos, hogy óvatosak legyünk, mert a túlzott terhelés legalább olyan káros, mintha nem csinálunk semmit!

Vannak kifejezetten visszérbetegeknek javasolt tornagyakorlatok, amikkel szintén enyhíthető a nehézláb-szindróma, továbbá az úszás is jótékony hatású. Néhány tornagyakorlatot, ami a segítségedre lehet, megosztunk veled:

  • Feküdj hanyatt a földre, és nyújtsd ki a lábaidat, majd szorítsd egymáshoz a térdeidet. Számolj el tízig, és próbáld meg tartani ezt a pózt, majd lazulj el. Ismételd meg 5-10 alkalommal.
  • Nyújtsd ki a lábaidat, és feszítsd le, majd hajlítsd vissza a lábfejeket (pipa-spicc), majd lazítsd el, ezt is 5-10 alkalommal is megismételheted.
  • Ezután hasonló gyakorlat, csak a  lábujjaidat "karmold" be, húzd össze, tartsd néhány másodpercig, majd nyisd ki, terpesszd szét, amennyire csak tudod. Ez is mehet 5-10 alkalommal. 
  • A klasszikus biciklizés hanyatt fekvésben is jó tesz.

3. Magasabb sarkak, magasabb kockázat

A tűsarok télen-nyáron nagyobb terhet ró a vázizomzatra, mint a normál, lapus sarkú cipők. Nyáron különösen hanyagolni kell a magas sarkú lábbeliket, mert ezek viselése során a lábszárizomzat helyzete úgy változik, hogy az izompumpa szerepét (ami a vér visszaáramoltatásáért felel) jelentősen lerontja. A lapos lábbelik komfortja is enyhíti a lábaid vénás állapotát.

4. Meleg helyett hideg-meleg

A meleg fürdők, termálvizek, szaunák helyett válaszd inkább a váltózuhanyt. Előbbiek ugyanis csak tovább tágítják az ereket, és rontják a visszeres állapotot, míg a hideg-meleg váltózuhany  segít edzésben tartani az ereket, feszesíteni a szöveteket.

5. Kívül-belül jót tesznek

A citromban, sárgabarackban, szederben például gazdagon megtalálható bioflavonoidok is enyhíthetik a panaszaidat. Külsőleg pedig jót tesz például a vadgesztenye-kivonatot tartalmazó gyógynövényes krém, valamint a fekete nadálytő-krém is. Ezeket érdemes már reggel felvinni az érintett területre, majd este, tisztálkodás után is megismételni.

6. Inni, inni, inni

És az sem mindegy, hogy mit. Naponta 3 liter vizet minimum ajánlott elfogyasztanod, de jobb, ha 1 literrel még többet iszol. A dehidratáltság következtében sűrsödő vér növeli a trombózis kockázatát, az elegendő mennyiségű víz fogyasztásával ezt is megelőzheted.

+1 ha szükséges fordulj vénaspecialistához

Ha már aggaszt lábaid „vénatérképe”, ne kockáztass, fordulj flebológushoz (vénaszakértő, visszérsebész), aki ultrahangos vizsgálat során pontosan fel tudja mérni a probléma mértékét. Súlyos esetben műtétet is javasolhat, enyhébb panaszok esetén pedig akár a gyógyszeres kezelés is elegendő.

A visszerek kialakulását sok minden okozhatja genetikai tényezők éppúgy, mint az életmódbeli faktorok, úgy, mint az álló munka, vagy a túlzott terhelés. A lábak vérkeringését nagymértékben „kikezdi” a visszeresedés, és kritikus esetben trombózis is kialakulhat.

Éppen ezért mindent meg kell tenned annak érdekében, hogy enyhítsd a panaszokat. Bízunk benne, hogy cikkünk segít ebben.

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints IDE, és görgess lefelé.

Hozzászólások