HOSSZÚTÁVÚ HATÁSOK, HOSSZÚTÁVÚ ELŐNYŐK - a Mellrák Elleni Küzdelem hónapjáról

2022.09.24. 00:00

HOSSZÚTÁVÚ HATÁSOK, HOSSZÚTÁVÚ ELŐNYŐK - a Mellrák Elleni Küzdelem hónapjáról

1985 óta október a mellrák elleni küzdelem hónapja. A Magyar Rákellenes Liga immár hatodik alkalommal szervezi meg a „Motorral a mellrák ellen” motoros csillagtúrát és felvonulást. A mellrák színe a rózsaszín, ezért az ország különböző pontjairól induló motorosok idén is rózsaszín pólóban vonulnak majd végig a városon, a Tranzit Art Cafétól egészen a Hősök teréig. A cél, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, az önvizsgálat és a szervezett szűrővizsgálatok fontosságára. Ez utóbbiak száma majd negyedével esett vissza a pandémia alatt… 

Már 37 éve minden év októbere a Mellrák elleni küzdelem hónapja (Breast Cancer Awareness Month), és október 1. pedig a Mellrák Elleni Küzdelem Világnapja. Ennek alkalmából a Magyar Rákellenes Liga idén hatodik alkalommal rendezi meg a rózsaszín motoros csillagtúrát és felvonulást.

A felvonulás célja felhívni a figyelmet az emlőrákra – ami a nők leggyakoribb daganatos betegsége Magyarországon –, a rendszeres önvizsgálat végzésére és a szűrővizsgálatok fontosságára. Az emlőrák felismerésében kulcsfontosságú a fiatal kortól rendszeresen alkalmazott önvizsgálat, a népegészségügyi mammográfián való részvételi arány pedig még mindig nagyon alacsony, csupán 40% körül van.

Ez utóbbinak külön hangsúlyt ad, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) legfrissebb adatai alapján immár pontosan tudható, hogy 2019-hez képest 2020-ban mintegy 20-25%-al csökkent a szervezett onkológiai szűrések száma, és 2021-ben is csak egy kisebb növekedés volt tapasztalható. Elmondható, hogy jelenleg évente mintegy 70-80 ezerrel kevesebb emlő szűrés történik, mint a Covid előtti években!

Márpedig az időben történő felismerés kulcsfontosságú a terápia eredményessége és a gyógyulás szempontjából. Köszönhetően az egyre jobb és hatékonyabb terápiás lehetőségeknek az elmúlt években előtérbe került a kezelt mellrákos betegek hosszú távú életminősége. 

Vizsgálták a betegség hosszú távú kiújulásának valószínűséget, ahol az eredmények szerint a legalább 10 évig tünetmentes betegek mintegy 15%-nál újult ki a betegség. A kockázatot – egyéb más tulajdonságok mellett – a felismeréskor mért tumorméret befolyásolta (20mm kisebb v. nem), tehát az időben történő felismerés hatással van a késői ismételt megjelenésre is! 

Több vizsgálat is folyt és zajlik jelenleg is e témában, azonba az eddigi eredmények alapján elmondható, hogy a mellrákban érintett nőknél megnő a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása, a szív- és érrendszeri betegséggel összefüggő halálozás és az összessített halálozás a mellrákban nem érintett nőkhöz képest. A pontos kockázatnövekedés függ a kapott onkológiai kezeléstől, de még számos további vizsgálat szükséges a pontos összefüggések feltárására.

Hazánkban évente körülbelül 9000 embert diagnosztizálnak emlődaganattal, akiknek bár elsöprő többsége nő, a férfiakat is ugyanúgy érintheti a betegség. Másrészt bár érintse a nőket, minden ilyen megbetegedés az egész családot érinti, annak férfi tagjait is. A fiúk, férjek, apák, nagypapák támogatására ugyanúgy szükség van a gyógyuláshoz.

A motor, a motorozás a köztudatban alapvetően „férfias” tevékenység, ezért szervezi meg a Magyar Rákellenes Liga immár hatodik alkalommal a „Motorral a mellrák ellen” motoros felvonulást. A résztvevő motorosok a mellrák színében, rózsaszínben vonulnak keresztül a városon a Tranzit Art Cafétól egészen a Hősök teréig.                               

Ma már a fiatalok könnyen elsajátíthatják a megfelelő önvizsgálati technikákat, hisz a Magyar Rákellenes Liga szervezetten tanítja az önvizsgálatot és a szűréseken történő részvétel fontosságát a középiskolások számára, mert a daganat korai felismerése életet menthet. 

Mik a mellrákra utaló tünetek?

• tapintható csomó/idegentest érzés a mellben, 

• piros gyulladt megnagyobbodott emlő, alakja megváltozik, 

• váladékozás, behúzódó kifekélyesedett bőrfelszín, láthatóvá válnak a vénák 

• késői stádiumban: a csontáttétek miatt törések, a tüdő áttétek miatt fokozódó légzési és keringési elégtelenségek  

A Magyar Rákellenes Liga által országszerte szervezett hagyományos rózsaszín sétákról és egyéb rendezvényekről a Liga honlapján és Facebook oldalán tájékozódhatnak: rakliga.hu, www.facebook.com/rakliga

Akiknek hálásak vagyunk, mert nélkülük mindez nem jöhetett volna létre:

• Tranzit Art Café: helyszín biztosítása,

• Budapesti Rendőr Főkapitányság, Budavári Polgárőrség: a vonulás biztosítása,

• és utoljára, de nem utolsó sorban a motorosok.

Hozzászólások