Ismeretlen csatornarendszert fedeztek fel a fejben

2018.09.03. 15:00 Medibon

Ismeretlen csatornarendszert fedeztek fel a fejben

A koponya, és az agyunk között eddig ismeretlen csatornarendszert fedeztek fel, amelyen az immunsejtek közlekednek, hogy meggátolják az agyszövetek károsodását.

Mikroszkopikus csatornahálózatot fedeztek fel a fejben amerikai idegtudósok

A szervezetet védő fehérvérsejtek ezeken keresztül közlekednek a koponyában található csontvelőüregek, és az agyhártya külső rétege között. Gyulladások kialakulása esetén lépnek működésbe, hogy meggátolják az agyban a szöveti károsodást.

A felfedezés még magukat a kutatókat is meglepte, mert ezidáig úgy tudtuk, hogy a fehérvérsejtek a végtagok csontvelőjének szivacsos állományában termelődnek, és hosszú úton, a vérkeringéssel jutnak el az agyba.

"Az eredmények arra engednek következtetni, hogy az immunsejtek egy rövidítést használnak, hogy gyorsabban érjék el a gyulladásos területeket" - nyilatkozta Francesca Bosetti, a NIH Nemzeti Neurológiai Zavarok és Sebcsapás Intézetének (NINDS) programigazgatója. "A gyulladások kritikus szerepet játszanak számos agyi rendellenességben,... és ezeknek a csatornáknak a felfedezése számos új kutatási lehetőséget kínál."

A tudósok már vizsgálják is ezeknek a csatornáknak a szerepét

A Nature Neuroscience havonta megjelenő tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban Dr. Nahrendorf, és munkatársai a Massachusetts General Hospital-ból, és a Harvard Medical School-ból dokumentálták, ahogy fluoreszkáló fehérvérsejteket juttattak be egerek síp-, és koponyacsontjába, majd gyulladást idéztek elő az állatok agyszövetében.

Különböző képalkotó eljárásokkal végig tudták követni a fehérvérsejtek útját a sérült területekhez. Mint kiderült, a helyszínre érkező neutrofilek jóval nagyobb arányban érkeztek a koponya, mint a sípcsont felől.

A kísérletet a szívszövettel is megismételték, ahol nagyjából hasonló reakciót tapasztaltak a síp- és a koponyacsontban lévő fehérvérsejtek részéről is. Összefoglalva tehát, az agyszövetekben keletkező gyulladásra a szervezet más módon reagál, mint a test többi részén kialakulóra.

Azóta Dr. Nahrendorf csapata emberi koponyacsontok vizsgálatával megerősítette, hogy ezek a csatornák embereknél is léteznek.

"Még sok mindent nem tudunk ezekről a csatornákról, de úgy gondolom, hogy a csontvelő, és a központi idegrendszer közötti gyulladásos keresztcsatornáknak nagyon különleges a szerepe, és nagyon különbözik bármely más érrendszerétől" - nyilatkozta Dr. Nahrendorf a kutatás vezetője. 

Az már biztos, hogy ezeknek az "új" csatornáknak fontos szerepük van az agy egészségének megőrzésében. A következő lépés pedig annak felmérése, hogy ezek a csatornák milyen szerepet játszanak olyan agyi állapotoknál, mint az agyvérzés, a magas vérnyomás, és a demencia. 

Forrás: Iflscience, HáziPatika

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints ide, és görgess lefelé.

Hozzászólások