Bőrrák: a fekete véd!

2024.05.05. 00:00 Medibon

Bőrrák: a fekete véd!

Kevesen tudják, hogy a napsugárzás káros hatásait a megfelelő színű ruházattal is enyhíthetjük. Hogy milyen a megfelelő, arról egy bőrgyógyász professzor ajánlását olvashatod el, plusz egy tévhit eloszlatása is szerepel a cikkünkben.

Hazánkban is egyre több embert veszélyeztetnek a káros UV, és a leégés okozta rákos megbetegedések, amiket csak szűrővizsgálatokon tudnak diagnosztizálni időben. 

Prof. Dr. Wikonkál Norbert, a Semmelweis Egyetem Bőr-Nemikórtani, és Bőronkológiai Klinikájának egyetemi tanára a napozás, illetve a túlzott szolárium veszélyeire is felhívta a figyelmet.

Évente egy alkalommal minimum részt kellene venni egy bőrgyógyászati szűrésen, de sajnos az emberek többségében még mindig nem tudatosult a napsütés okozta, a bőrön megjelenő elváltozások veszélyessége.

A statisztikák alapján, ez a 3 bőrdaganat alakul ki legyakorabban:

  • Minden harmadik felnőttnél élete során legalább egyszer kialakul bazalioma, ami egy rosszindulatú bőrdaganat, ám nem képez áttéteket. 
  • A bőrön jelentkező második legsűrűbben előforduló elváltozás a laphámrák, ami elsősorban a napsütésben dolgozóknál alakul ki, és ez pedig okozhat áttétet is. 
  • A legritkább, ám a legveszélyesebb bőrdaganat a melanóma, amely jellegzetesen nagyon sötét, fekete színű.

A sötét ruházat szerepe

"A daganatok elkerüléséhez fontos a megfelelő nyári öltözet kiválasztása, a fehér ruhák például áteresztik az UV-sugárzást, ezért érdemes sötétebb színeket hordani" - ajánlja Prof. Dr. Wikonkál Norbert.

A megfelelő ruházat mellett persze a bőr közvetlen fényvédelme is elengedhetetlen: bőrtípusunk ismeretében olyan széles spektrumú napozókrémeket kell választani, amelyek megbízható homogén védelmet nyújtanak UVA és UVB sugarak ellen. Ezek a krémek megakadályozzák a bőr idő előtti öregedését, illetve a napérzékenység tüneteinek kialakulását, eredményesen óvják a bőrt a leégéstől, ezáltal a napsugárzás komolyabb ártalmaitól.

Tévhit a sötét ruházatról

Azt, hogy a fehér ruházat hűvösebb, kellemesebb a napon, mint a fekete, a fizika, és a biológia is cáfolja. A tévhit azon alapszik, hogy a fehér ruha visszaveri a napfényt, ezáltal alatta a test hűvös marad. A napfény visszaverése igaz, csakhogy így hiányos magyarázat, mert nem csak a nap bocsájt ki hőt a poló felé, hanem az emberi test is, és amikor a test hője eléri a fehér ruhát amely lefedi, ez is visszaverődik, vissza a test felé. Szóval amikor fehér ruhát viselünk a napon, szinte magunkat főzzük meg.

A legmegfelelőbb színű viselet arra, hogy hűvösebben maradjuk a melegben, a fekete. A fekete elnyel mindent, ami a napból érkezik, de a testből érkező energiát is elnyeli, és nem tükrözi vissza. Természetesen a fekete ruhák is akkor hatékonyak, ha vékonyak, és lazák, mint amilyenek a nyári fehér, világos ruhák szoktak lenni. Ugyanis a fekete ruházatnak egy kis segítségre is szüksége van, hogy megszabaduljon a felszívott hőtől. Ezen segíthetnek a légköri viszonyok, például ha egy kis szél van, vagy ha sétálunk és átjárja a levegő.

Az UV szűrő képességén kívül, akkor is jobb választás a fekete, ha hűvösebbek akarunk maradni.

Forrás: MTI

Hozzászólások