Zsírbevitel csökkentés - rák kockázat csökkenés

2019.05.20. 17:00 Medibon

Zsírbevitel csökkentés - rák kockázat csökkenés

Egy kutatás több mint 48 ezer nő életét kísérte figyelemmel 8 és fél évig. A összesített adatokból meglepő összefüggés rajzolódott ki a zsírfogyasztás, és a rákos megbetegedések között.

Egészséges a zsír, vagy sem?

Jelen állás szerint általánosan elfogadott lett, hogy zsírt szabad enni, mértékkel egészséges, főleg a megfelelő típusai. Ilyen például a mangalica sertés zsírja, mert sok "jó koleszterint" tartalmaz.

A zsírra szüksége van a szervezetnek, mert ha keveset eszünk, akkor lassul a működése, nem jut elég a koleszterinszint szabályzáshoz szükséges A-, D-, E- és K-vitaminból. Ráadásul a zsírhiányos állapotban nem képes elegendő kalcium beépülni, ez pedig a csontok károsodásához vezet, plusz romlik a hormontermelés, a vérképződés, és  megnő a vérrögök kialakulásának esélye. A zsírban oldódó vitaminok hiánya is számtalan betegség kialakulását okozhatja. Tehát a zsír hasznos, de nagy mennyiségben, pláne a rossz típusból káros, és nem könnyű eltalálni a megfelelő egyensúlyt.

A kutatásról

A JAMA Oncology folyóiratban a napokban jelent meg a tanulmány, amelyben amerikai kutatók érdekes eredményt publikáltak az étrend, és a rákos megbetegedések kockázatának kapcsolatáról.

Az amerikai City of Hope orvostudományi központ kutatóprofesszora, Dr. Rowan Chlebowski és munkatársai több mint 48 ezer nő egészségének alakulását követték figyelemmel 8 és fél évig. A résztvevő nőknek, a kutatás kezdetekor tumormentes volt a szervezete.

Az önkéntesekből kiválasztottak 20 ezret véletlenszerűen, akiknek szabályozták az étrendjüket úgy, hogy zsírbevitelüket a napi elfogyasztott kalóriamennyiség 20%-ra csökkentették (átlagosan a 30%-a szokott a zsír lenni), emelett megkérték őket, hogy egyenek több gyümölcsöt, zöldséget, és teljes kiőrlésű gabonát. A többiek nem kaptak instrukciókat az életvitelükhöz, de tartottak nekik képzést az egészséges táplálkozásról.

A megdöbbentő eredmények

8 és fél év után elkezdték adatok feldolgozását, összegzését, feljegyezték a diagnosztizált rákos megbetegedések számát, az elhalálozásokat, és ezek okait. Az adatok azt mutatták, hogy az alacsony zsírtartalmú diétát folytató csoportba tartozóknál 22%-kal volt alacsonyabb az emlőrákkal diagnosztizált esetek száma, mint a másik csoport tagjainál. Továbbá a szabályozott étrendű csoportnál más daganat típusok kialakulásának kockázata 24%-kal, a szívbetegség rizikója pedig 38%-kal csökkent, a szabad étrenddel élő csoporthoz képest.

"A hatás, amelyet látunk, elég figyelemre méltó". Sőt, a jelenlegi vizsgálat azt is megmutatta, hogy az étrend milyen hatással volt a rák diagnózisa után, mert a nők attól függetlenül folytatták a szabályozott étrendjüket, hogy diagnosztizáltak-e náluk rákot, vagy sem. "Úgy tűnik, hogy az étrendi beavatkozás a mellrák diagnózisát követően sokkal fontosabb, mint a diagnózis előtt." - nyilatkozta Chlebowski professzor. 

Étrend változtatással a rák ellen

A tanulmány arra is rámutatott, hogy minél hosszabb volt az alacsony zsírtartalmú diéta, annál jobb esélyeik voltak az emlőrák túlélésére. A szabályzott étrendű csoportnál a rákos elhalálozás csökkenését az étrend viszonylag szerény változásával sikerült elérni, mert ugyan a cél a napi zsírokból származó kalóriák 20% alatt tartása volt, de a csoportból sokan nem tudták tartani ezt a célt, és csak napi 25 vagy 27%-ra voltak képesek lemenni. A két csoport egészsége közötti különbség, ezzel együtt is hatalmas lett.

Chlebowski professzor azt állítja, az étrendet a rákos megbetegedések kezelésére szolgáló alapprogram részeként kellene támogatni, mert a kutatás eredményei alapján, már csupán az életmód megváltoztatásával is rendkívül jó eredmények érhetőek el.

Hozzászólások