4 ételallergia tünet, a szokatlantól a súlyosig

2021.09.13. 00:00 Medibon

4 ételallergia tünet, a szokatlantól a súlyosig

Az ételallergia az immunrendszer túlérzékenységét jelenti, ami általában gyermekkorban jelentkezik, de nem ritka, hogy felnőttek olyan ételre lesznek túlérzékenyek, amivel addig nem volt problémájuk. Az immunrendszer bizonyos fehérjéket támadónak ítél meg, ezért reakcióra készteti a szervezetet. Hogy milyenekre?​ Lássuk!

Az étel-túlérzékenységet (ételallergia) mindenképpen el kell különíteni az étel-intoleranciától, amely jól kezelhető, míg az ételallergia veszélyesebb, akár halált is okozhat. Az ételallergiát, és az intoleranciát nem mindig könnyű megkülönböztetni, de specifikus vizsgálatokkal egyértelműen felállítható a diagnózis, ami lehetőséget nyújt a hatékony megelőzésre is.

Időközben az ételallergiák előfordulása a felnőttek körében egyre csak növekszik, a tudósok még nem igazán értik mi okozza ezt.

Amikor az immunrendszer reagál, a szimptómák általában gyorsan jelentkeznek, gyakran perceken belül, még az étel fogyasztása közben (a diófélék, és a kagylók a leggyakoribb előidézői a felnőtteknél), de előfordul, amikor csak egy-két órával később okoznak problémát. Az ételallergia legismertebb jele a viszkető kiütés, de gyakran vannak szokatlanabb, súlyosabb tünetei is, íme:

1. Tüsszentés, orrfolyás, orrdugulás

Elsőre úgy tűnhet mintha megfázás okozta nátha lenne, de a gyakori tüsszentés, az orrfolyás, és az orrdugulás ételallergiára is utalhat, ha ezek evés közben, vagy kevéssel utána jelentkeznek. Amikor a szervezetbe kerülő élelmiszer fehérjét az immunrendszer tévesen károsnak érzékeli, hisztamin vegyületet bocsájt ki megsemmisíteni a "támadót". Általánosan elmondható, hogy a tünetek azon múlnak, hogy hol bocsátja ki a szervezet a hisztamint.

A tüsszentést, orrfolyást, orrdugulást az okozza, hogy a légutakban szabadul fel a hisztamin. Légúti tünetként jelentkezhet még nyelvduzzadás, vagy fémes szájíz is.

2. Szúró, viszkető érzés a szájban, torokban

Ezek az orális allergiás tünetek bizonyos nyers magvak, gyümölcsök, zöldségek fogyasztása után jelentkeznek a pollen allergiás személynél. Ez a leggyakoribb felnőtt ételallergia, és a szimptómái általában a szájra és a torokra korlátozódnak. Ezeknek a tüneteknek az elsődleges oka, hogy bizonyos pollenek keresztallergiás reakciókat váltanak ki, ez az orális allergia szindróma (OAS).

Például a nyírfapollen allergiásoknál a mandula, a mogyoró vagy éppen az alma fogyasztása is kiválthat allergiás reakciót, a parlagfűpollen allergiásoknál pedig a banán, vagy a dinnye evés. Az ürömpollen allergiásoknál a sárgarépa, a paradicsom, paprika, burgonya, kömény, és egyéb fűszernövények, míg a fűfélék, és gabona pollen allergiásoknál a zeller a kivi, a búza, a rozs,...

A jó hír az, hogy megfőzve, megsütve már nem váltanak ki immunreakciót, mert a hő hatására lebomlanak a problémát okozó fehérjék.

3. Emésztőrendszeri gondok

Ez esetben a szervezet a hisztamint a gyomor-bél traktusban veti be, ami hányingert, hányást, hasmenést, és hasi fájdalmat okozhat. Ezeket a tüneteket könnyen össze lehet keverni az ételmérgezéssel, vagy az influenzával, különbség lehet hogy ezekhez más ételallergiára jellemző tünet is társul. Például az előző pontban említett száj és a torok panaszok. Fontos, hogy ha ezek a társtünetek enyhék is, de ételallergiát jeleznek, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert nem lehet megjósolni, hogy súlyossá, vagy potenciálisan életveszélyessé válnak-e később. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a felnőtteknél jelentkező reakciók súlyosabbak.

4. Anafilaxiás sokk

Az ételallergia legsúlyosabb megnyilvánulása az anafilaxiás sokk, életveszélyes reakció, amely sürgős beavatkozást igényel. Azonnali kezelés nélkül perceken belül halált okozhat. Az ételeken (leggyakrabban földimogyoró, diófélék, hal, és tenger gyümölcsei; gyermekeknél a tej-,és tojásfehérjék, illetve a szója) kívül gyógyszerek (elsősorban antibiotikumok, nem szteroid gyulladásgátlók), valamint rovarmérgek (főképp darázsméreg) is kiválthatják

Egyszerre érinti a légzőrendszert, az emésztőrendszert, a bőrt, és a keringés rendszert. A tünetei: viszkető csalánfoltok, az arc kipirulása, vörös, könnyező szemek, orrfolyás, a nyelv, az ajkak és a torok zsibbadása, duzzanata, hörgőgörcs, légzési nehézség, szédülés, gyomorgörcs, hányinger, hányás, szívritmuszavar, valamint a kórosan alacsony vérnyomás. 

Ha ezeket tapasztaljuk magunkon vagy a társaságunkban valakin, rögtön hívjuk a mentőket, mert sürgősen adrenalin (epinephrin) injekcióra lesz szükség. Fontos, hogy ilyenkor tilos a folyadékbevitel, a kalcium, az antihisztamin és szteroid készítmények használata is.

Az egyetlen lehetőség az, ha van kéznél adrenalin injekció azonnali beadásra, mert ez segít megakadályozni a tünetek súlyosbodását. Az önbelövő injekciót a combizomzatba kell beadni, és kevéssé ismert, de annál fontosabb tudnivaló, hogy a tűt csak 8–10 másodperc után szabad kihúzni, mert a hatását kizárólag így tudja maximálisan kifejteni!

DE EZ NEM HELYETTESÍTI A BETEG ORVOSI ELLÁTÁSÁT, mindenképpen mentőt kell hívni, vagy a beteget mielőbb sürgősségi ellátáshoz juttatni.

Hozzászólások