Értékesebb a héjuk, mint hinnéd - ne hámozd őket

2019.03.09. 17:00 Medibon

Értékesebb a héjuk, mint hinnéd - ne hámozd őket

Íme néhány gyümölcs, zöldség, aminek vétek lehámozni a héját, mert értékes tápanyagokat rejt.

A gyümölcsök, zöldségek színes héja a leginkább koncentrált forrása lehet a vitaminoknak, ásványi anyagoknak, és antioxidánsoknak.

1. Alma

  • Hámozás után az alma C-vitamin tartalmának jelentős része megmarad, viszont a héjban található pektint elveszítjük. A pektin (E440) egy olyan rostféle, amely például csökkenti a vérben a “rossz” LDL-koleszterin szintjét azáltal, hogy gátolja a felszívódását, így a vércukorszintet is csökkenti. Az emésztést jótékonyan lassítja, mérsékli az éhségérzetet, és mivel növeli a széklet viszkozitását, ezért mind székrekedés, mind hasmenés kezelésére tökéletes.

2. Sárgarépa

  • A répában sok a poliacetilén, ez az anyag viszont közvetlenül a héj alatt koncentrálódik, ezért vagy egyáltalán nem szabad hámozni (csak alaposan megmosni), vagy csak rendkívül vékonyan. Kutatások szerint a poliacetilén remek gombaölő, antibakteriális, és gyulladáscsökkentő hatású, sőt a rákos sejtek pusztításában is segít.

3. Krumpli

  • Grammonként nézve a burgonya bőre több rostot, vasat, és a folátot tartalmaz, mint a húsa! Válassz mély, lilás héjú burgonyát. Egy tanulmány kimutatta, hogy ezeknek a krumpliknak a héja 5-10-szer több antioxidánst tartalmaz.

4. Uborka

  • A héját veszített uborkának kevesebb a kalcium, a magnézium, a foszfor, az A- és K-vitamin tartalma, mint a hámozatlan társainak. Plusz a rost tartalmának nagy része is a héjában található, hiszen a húsának a nagy része csak víz.

5. Padlizsán

  • A padlizsán héja tartalmazza a nasunin nevű antioxidánst, amely azon túl, hogy a szabad gyökök semlegesítéséért, az öregedés lassításáért felelős, a súlyunkat is segít kordában tartani, és még az agy sejtmembránjait is védi.

6. Szőlő

Na jó, a szőlő meghámozása valószínűleg még eszedbe sem jutott, de érdemes tudni:

  • a legnagyobb mennyiségben a vörös szőlő héjában található a rezveratrol nevű vegyület (a többi szőlő fajta héjában is megtalálható), ami nagyon erős, értékes antioxidáns. Számos pozitív hatása van: gyulladáscsökkentő, gombaölő, vércukorszint-, májzsírszint csökkentő, a szív és az agy egészségét is segíti, növeli a sejtek élettartamát, az anyagcserét hatékonyabbá teszi. Kutatások alátámasztották, hogy képes gátolni a rák kialakulását, vagy ha már kialakult a tumor, akkor lassítja a rákos sejtburjánzást.

Miért fosztanád meg önmagadat azoktól a létfontosságú vitaminoktól, amit bizonyos zöldségek, gyümölcsök héja tartalmaz? Tedd félre a hámozó kést, tisztítsd meg a finom falatokat alaposan, és hagyd, hogy minden hasznos anyag egészségesebbé tegyen.

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints IDE, és görgess lefelé.

Hozzászólások