Mikor van az anyajegyszűrés ideális időszaka?

2024.04.23. 00:00 Medibon

Mikor van az anyajegyszűrés ideális időszaka?

Miért fontos a teljes test vizsgálata? Mikor kell azonnal elvégeztetni? Mikor van az anyajegy eltávolítás ideális időszaka?

Mikor van az anyajegyszűrés ideális időpontja?

Az őszi, és a tavaszi hónapok az ideális időpontok az anyajegyszűrés elvégzésre, aki nem volt még, ilyenkor javasolt megnézetnie őket, mert a későn felismert melanoma, már elterjedt daganat áttétek kockázatával jár, ami az életünkbe kerülhet.

Kiknél indokolt gyakrabban elvégeztetni az anyajegyszűrést?

Általában az évenkénti rendszeresség, amit javasolt, ám ez egyénenként is változhat, mert a rizikócsoportba tartozóknak, akár fél, vagy negyedévente is indokolt lehet az anyajegyszűrés.

Kik tartoznak a rizikócsoportba?

A világos bőrű és hajúak, a sok anyajeggyel rendelkezők, és akiknek a családjában már előfordult melanoma.

Mikor kell azonnal elvégeztetni az anyajegyszűrést?

  • ha szabálytalanná vált, vagy megváltozott az anyajegy alakja.
  • ha elmosódott határa, vagy élesen elkülönül a környezetétől.
  • ha homogén színezetűre, vagy más színárnyalatra váltott.
  • ha 6 mm feletti átmérőjű az anyajegy, fokozott a melanoma kockázata.
  • ha bármilyen változás (szín, méret, felszín) észlelhető.

Miért fontos a teljes test vizsgálata?

Nemcsak a napnak kitett testrészeken, hanem a teljes testfelületen bárhol megjelenhet a melanoma, emiatt nagyon fontos az alapos vizsgálat. Ha gyanús anyajegyet találunk az önvizsgálat során, jobb biztosra menni, és soron kívül megnézetni bőrgyógyásszal.

Olyan rejtett helyeken is kialakulhat a melanoma, mint a fül, szem, köröm, nyálkahártya, fejbőr! Teljes biztonságot ezért csak a teljes testes anyajegyszűrés adhat.

Jó tudni, hogy a rák több típusával ellentétben a melanománál az életkor nem növeli a kockázatot, időseknél, felnőtteknél, gyermekeknél sajnos ugyanakkora eséllyel alakulhat ki.

A melanoma a 20-30 éves nők körében vezető halálok, pedig korai stádiumban felismerve annyira jól kezelhető, hogy teljes gyógyulás érhető el. 

Ha el kell távolítani az anyajegyet, arra az őszi időpont az ideális

Az ősz azért is tökéletes időpontja az anyajegyszűrés elvégeztetésének, mert ha egy kockázatos anyajegyet el kell távolítani, akkor a szép sebgyógyuláshoz ebben az évszakban a legideálisabbak a feltételek. 

A sebgyógyulás több összetevőtől is függ, de a legfontosabb a friss hegeknél a fényvédelem, ezért a legjobb, ha a heg területét minimum fél évig nem éri a nap.

A szélsőséges hőhatások sem tesznek jót a hegnek, így a nyári hőség, és a fokozott izzadás, de a téli hideg is árt a hegesedésnek. Ezért amikor nem akut eset miatt szükséges az anyajegyeltávolítás, akkor a legideálisabb ősszel elvégeztetni a beavatkozást. A bőrgyógyász tanácsait betartva, a gyógyulási idő után, a műtéti heg szinte észrevétlen lesz a bőrfelületen.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ

Hozzászólások