Ne a véged legyen a véged - avagy a vastagbélrákról

2024.01.17. 19:00 Medibon

Ne a véged legyen a véged - avagy a vastagbélrákról

Egyike a leggyakoribb rosszindulatú daganatoknak, de ha nem vagy családilag érintett, akár 60-70 százalékos valószínűséggel elkerülheted. Időben felismerve, jól gyógyítható. A vastagbélrák korán diagnosztizálható, ezért elsősorban rajtad múlik, túlélő leszel-e.

A vastagbél emésztőrendszerünk utolsó traktusa. Feladata a tápanyagok felszívása és a salakanyagok tárolása. Ez a körülbelül 1,5-1,8 méter hosszú szervünk a jobboldalunkon elhelyezkedő vakbelet és a felszálló szakaszt követően a harántszakaszban, majd ballunkon a vastagbél leszálló ágában és a szigmabélben folytatódik. Utolsó szakasza a végbél.

A vékonybél rosszindulatú elváltozásaival ellentétben a vastagbélrák igen gyakori Magyarországon, és bár jól szűrhető, minden második beteg belehal.

Holott a prosztata- és petefészekrákkal ellentétben, jól ismertek a betegségre hajlamosító tényezők, és előrehaladott kutatások folynak továbbiak felismerésére.

A vastagbélráknak 5 stádiuma van

A betegség 5 stádiuma közül az első kettőben (0. és 1.) még csak maga vastagbél belső fala érintett. A nyálkahártyáján keletkező polipokból indul ki, amelyeket ha nem távolítanak el, akkor a rák a vastag- és vékonybél külsejére is átterjed, majd a nyirokcsomók következnek.

Az utolsó két lépcsőben először a vér-, illetve nyirokáramon keresztül, végül közvetlenül is (például a májban vagy a tüdőben) áttétek keletkeznek.

Fiataloknál ritka kór, 50 év felett viszont agresszíven támad. A vastagbélrák mindkét nemet, míg a végbélrák elsősorban a férfiakat részesíti előnyben.

A test jelez, avagy a tünetek

A daganat a vastagbél különböző szakaszaiban más és más tüneteket generál. A felszálló szakasz rosszindulatú elváltozásainál a vérzéses, míg a leszálló szakasz és a szigmabél daganatánál a széklettel összefüggő panaszok a gyakoribbak.

Így épp úgy utalhat tumor jelenlétére a véres vagy sötét széklet, mint a vékonyabb, illetve változó állagú végtermék. A nehezen behatárolható, akár görcsös hasi fájdalom, a puffadás és az ok nélküli fogyás is jelzés értékű.

Az említettek mellett jelentkező fáradtság, gyengeség, émelygés, hányás is odafigyelést igényel. Jellemző tünet a vörösvérsejtszám csökkenés, ezért gyakran egy vérszegénység miatt elrendelt laborvizsgálat tesz szükségessé további, a tumor jelenlétét egyértelműsítő vizsgálatokat.

Azonban a tünetek önmagukban még nem egyenlők a diagnózissal, és a daganat helyének egyértelmű meghatározására sem alkalmasak. A rák biztos jelenlétét csak a gasztroenterológus által elvégzett vizsgálatsorozat mutatja ki.

Esélylatolgatás

A vastagbélrák elsősorban az 50 éven felüli korosztályt veszélyezteti, a fiataloknál sokkal ritkább. Kialakulását betegségek, a testben lejátszódó különböző folyamatok is segíthetik. Rákot okozhatnak a vastagbélben kialakuló jóindulatú, de rosszindulatúvá fajulható daganatok, a polipok.

Különösen veszélyeztetettek, akiknél ezekből családi örökségként, sok termelődik. A kór a Crohn, a gyulladásos, a fekélyes betegségekben (pl. colitis ulcerosa) szenvedőket és a már vastagbélrákkal műtötteket sem kíméli. A nők közül a már emlő-, petefészek- vagy méhrákon átesettek a veszélyeztetettebbek.

A fenti rizikófaktorok tőlünk független tényezők. De vajon felelősek vagyunk-e magunk is a rossz esetben a végbél gyomorfalra történő kivezetéséhez, orvosi nevén sztómához vezető kór kialakulásáért?

Mivel az emésztőrendszer végeként, a vastagbélben koncentráltan vannak jelen a szervezet számára káros és rákkeltő anyagok, így a helytelen táplálkozás és életmód komoly rizikófaktort jelent.

Mozgásszegény, az anyagcserét lassító életvitel esetén lassabban távoznak salakanyagok, és így hosszabb ideig fejthetik ki negatív hatásukat. A felhalmozódó káros anyagok mennyiségéért pedig az elfogyasztott táplálékok a felelősek. Vagyis ha el akarod kerülni ezt a halállal is fenyegető betegséget, például az étrendedre figyelve tehetsz ellene.

A vörös- és feldolgozott húsok, a székrekedést elősegítő rostszegény, bő fehérje-, finomított szénhidrát- és zsírtartalmú ételek rizikó-, míg a gyümölcsök, a zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonafélék védőfaktorként működnek. A füstöltételek fogyasztása káros hatásának kimutatására jelenleg vizsgálatok folynak.

Ne kezdj el, vagy hagyj fel a dohányzással, mert az nemcsak a tüdő, de a vastagbél rosszindulatú elváltozását is elősegíti. Rendszeres alkoholfogyasztással kombinálva nő a daganat kialakulásának kockázata. És mint több más rákos megbetegedés, a végbél daganat elkerülésében is sokat segít a rendszeres fizikai aktivitás.

Mozogj, hogy ne érjen utol

A vastagbélrák második helyen szerepel a rosszindulatú daganatok miatti halálozások toplistáján. Ez azért megdöbbentő, mert alig akad a vastagbél tumoránál könnyebben elkerülhető rákbetegség.

Egészséges táplálkozással és rendszeres testmozgással 60-70 százalékosan megelőzhető, kivéve ott, ahol a családban halmozottan fordul elő a vastagbél jó-, vagy rosszindulatú elváltozása.

A mindennapokban számos lehetőség kínálkozik a kockázat csökkentésére, ilyen például a már említett megfelelő táplálkozás. A zöldségekben, kiemelten brokkoliban, karfiolban, káposztákban, fehérrépában, valamint gyümölcsökben gazdag étrend, a magvak, hüvelyesek, teljes kiőrlésű pékáru fogyasztása csökkenti a rák kockázatát.

A sok alma és a sárga zöldségek is védelmet nyújtanak. Mivel a vastagbélrák kialakulása telített zsírsavakban gazdag étrendhez köthető, fogyassz alacsony zsírtartalmú ételeket. A spenótnak, a májnak, az élesztőnek és a már említett gyümölcsöknek a gyomor és bélrendszer épségében fontos szerepet játszó folsav tartalmuk miatt kell jelen lenni étrendedben.

A már megbetegedettek túlélési esélyét növelő D-vitamin is alkalmas a megelőzésre.

A miértre ugyan még nincs válasz, de kutatások már utalnak a gyömbérnek a vastagbél gyulladásos megbetegedését csökkentő, vagyis a rák elkerülésének esélyét növelő tulajdonságára. Ausztráliában az emu olaj gyulladás csökkentő hatásának kimutatására folynak kutatások.

Nem árt, ha leszoksz a dohányzásról és kevesebb alkoholt fogyasztasz, bár e káros szenvedélyeket még nem köti össze egyértelmű bizonyíték a vastagbéldaganat kialakulásával. Az Aspirin szedésének pozitív hatására sincsenek megdönthetetlen kutatási eredmények, de ígéretesek a holland Leiden University Medical Centre-ben folytatott kutatások.

Itt  az Aspirinnek a korai stádiumú rák továbbfejlődését és terjedését pozitívan befolyásoló hatását igyekeznek igazolni, és próbálják a különböző esetekben alkalmazható adagját is meghatározni. Az eddigi eredmények az Aspirin megfelelő dózisban történő alkalmazásától a halálozási ráta 50 százalékos csökkenését várják.

Rontja a rák kialakulásának esélyét a rendszeres testmozgás, ami kedved szerint lehet egy kiadós séta, lépcsőzés, de akár kerti munka is. Az egészséges testsúly is növeli az elkerülés esélyét.

Rák? Nem rák?

Legfontosabb megelőzési mód - különösen ha elmúltál 50 éves - a szűrővizsgálatokon való részvétel, hiszen a polipok korai felismerésével és eltávolításával megelőzhető a vastagbél- és végbélrák kialakulása.

A korai felismerést célozza a szemmel még nem látható vért is kimutató székletvizsgálat és a vastagbél endoszkópos vizsgálata, illetve ezek kombinációja. A szűrés során, ha az orvos úgy ítéli meg, a kóros területet tapintással feltáró rektális digitális vizsgálatra, illetve báriumos röntgenvizsgálatra is sor kerülhet.

Ez utóbbi a daganat helyét is megmutatja, hiszen a röntgenképeken felfedezhetők a báriumoldattal feltöltött vastagbél különböző szakaszának elváltozásai. Kolonoszkópiás, vagyis egy fényforrással ellátott műszerrel végzett vizsgálat esetén pedig nemcsak felfedezhetők, de el is távolíthatók többek között a még rákos elváltozást nem mutató polipok.

Sok kutatócsoport dolgozik azon, hogy minél korábbi stádiumban és minél kevésbé kínos procedúrákon keresztül legyen még kellő időben kimutatható a vastagbélrák. Nagy-Britanniában, a Swansea University College of Medicine-ben folyó kutatás például azt célozza, hogy a nanotechnológia és a Raman-spektroszkópia közös alkalmazásával, korai stádiumban, egy egyszerű vérvizsgálattal legyen egyértelműsíthető a rák jelenléte.

A két módszer együttese már a rák egy korai stádiumában lehetőséget ad egy, csak rá jellemző „ujjlenyomat” kimutatására.

A vastagbélrák korán képez áttéteket. A nyirokutakon keresztül továbbterjedhet a közeli nyirokcsomókba, a véráram közvetítésével pedig a májba, a tüdőbe, az agyba. A szomszédos szervek felé közvetlenül is áttét képződhet. Ne várd meg! Előzd meg!

 

Hozzászólások