Proktólógia - Aranyér- Tabuk nélkül

2019.01.21. 18:00 Medibon

Proktólógia - Aranyér- Tabuk nélkül

Aranyér: az egyik leggyakoribb egészségügyi rendellenesség, a felnőttek közel 40% százaléka szenved tüneteitől. Mégis sokan tartanak a kivizsgáltatásától, és már csak a súlyosabb tünetek után fordulnak vele orvoshoz. Miért van az, hogy sokak életét megkeseríti, de a többség még mindig tabuként kezeli?

Az aranyerességgel azért fordulnak kevesen, és nehezen szakorvoshoz, mert a legtöbben egyáltalán nem tudják, mire számítsanak, tartanak a vizsgálattól. Jogosan tartanak tőle? Lássuk!

A proktológiai vizsgálatról

 

A proktológia a végbél betegségeinek vizsgálatára, illetve kezelésére szakosodott általános sebészeti terület. A proktológus vizsgálja, és kezeli az aranyerességet, a végbéltájék gyulladásos folyamatait, jó-, és rosszindulatú daganatait, a béltraktus alsó szakaszának (a vékonybél alsóbb szakasza, a vastagbél, a végbél és a végbélnyílás) különféle elváltozásait.

Felkészülési tudnivalók

A proktológiai vizsgálat alapos kikérdezéssel indul. Rendkívül fontos információk, ilyen kérdésekre kell számítani: Rendszeres a székletürítés? Előfordul fájdalom a székeléskor? Vérzett a székelés után? Tapintható csomó vagy duzzanat? Észlelt már viszketést, váladékozást? Voltak már korábban is hasonló panaszok? Mikor kezdődtek?

Hasonló lényeges információk, hogy van-e más betegség, esetleg gyógyszerérzékenység, szedsz-e valamilyen véralvadásgátlót. A vizsgálat előtt érdemes felkészülni ezekre a kérdésekre, továbbá ha vannak korábbi leleteid erről a területről, azt vidd magaddal. Szégyenérzet nélkül, őszintén kell majd válaszolni az orvos kérdéseire, így tud majd precíz diagnózist felállítani. 

A székletürítés mindenképpen ajánlott a vizsgálat előtt, de nem javasolt éhgyomorral érkezni. Őszintén szólva a proktológiai vizsgálat járhat némi kellemetlenséggel, de ennek mértéke a hozzáálláson, és a felkészültségen is múlik. 

A proktológus általában magzatpózt (oldalfekvés, a hashoz felhúzott térdek) kér a pácienstől a vizsgálathoz. Fontos az ellazult állapot, a rossz érzések elengedése, mert a szorongástól, a záróizom is fokozottan feszül, összeszorul, és ez jelentősen rontja a vizsgálat eredményességét. A megfelelő ellazultsághoz természetesen az orvos empátiája, hozzáértése is szükséges. Ellenérzések nélkül érdemes a vizsgálatra menni, a gyógyulást szem előtt tartva.

A vizsgálat menete

A konkrét vizsgálatot, a proktológus a végbéltájék bőrterületének átnézésével kezdi, mert így azonosítani tud olyan elváltozásokat, mint például a bőrkinövés, a végbél-repedés, különböző gyulladások,... . 

Ezt követi a végbél ujjal történő áttapintása, amellyel a záróizom feszessége, a kinövések, az esetleges fájdalom helye, és annak iránya is felderíthető.

Majd jön az orvosi készülékes vizsgálat, a végbéltükrözés. Először az anoscopia, szükség esetén a rectoscopia, vagy a sigmoidoscopos vizsgálat.

Az anoscopia a végbélcsatorna kivezető 5-8 cm-es szakaszán a nyálkahártya, és az aranyerek állapotáról ad információkat, segít az esetleges elváltozások kimutatásában. A vizsgálatot egy fényforrással rendelkező merev falú csővel végzik, az eszköz külső átmérője mindössze 14-22 mm, ezért a felhatolása, semmilyen kellemetlen érzetet nem okoz. Az anoscopia nem igényel semmilyen előkészítést. Kifejezetten a végbél kimeneti szakaszán lévő problémák: pl. hámátmeneti gyulladás (papillitis), nyálkahártya berepedés (fissura), aranyeres elváltozások kimutatását teszi lehetővé.

Szükség esetén, főleg vérzéses panaszoknál a végbél felsőbb részének megvizsgálására a rectoscopia alkalmas. Ezt beöntés adása után végzik. A vizsgálat az anoscopnál hosszabb, merev csővel történik, melynek segítségével a végbél 20-25 cm magasságig diagnosztizálható. Ezzel lehetőség van akár szövettani mintavételre is. A diagnózis általában 1-2 percet vesz igénybe, a páciensek általában csak minimális kellemetlenségről számolnak be, amit kérésre gyógyszeres előkészítéssel is enyhíteni tudnak. A merev rectoscop helyett gyakran használják, a flexibilis, száloptikás sigmoidoscopos vizsgálatot, mert kevesebb kellemetlenséget okoz.

Konzultáció, kezelési terv, kezelés

Végül a konzultáció következik, a proktológus beszámol a vizsgálati eredményekről, illetve kezelési tervet állít fel, és beszél meg a pácienssel. Aranyeresség esetén, amennyiben nincs éppen gyulladás, a kezelés (pl.a gyűrűzés) rögtön meg is történhet, és ez egy szerencsés anatómiai ok miatt szinte teljesen fájdalommentes. A szerencsés anatómiai ok, hogy bár a végbélnyílás szintje még idegekben gazdag, érzékeny terület, az 1cm-rel fölötte lévő részen azonban már nincsenek fájdalom-érző receptorok a bélfalban. A proktológiai kezelések zöme (belső aranyér gumigyűrűzés,...) eme érzéketlen területen zajlik, és ezért van, hogy az ánusz feletti szakaszon a tükrözés is csak maximum enyhe kellemetlenséget képes okozni.

40 év felett tünetmentesség esetén is javasolt elvégeztetni a vizsgálatot, 50 éve felett pedig már rendszeresen 2 évente.

Reméljük cikkünk engedett annyi betekintést a proktológiai vizsgálat kulisszái mögé, hogy ha gyanús panaszokat észlelsz felkészülten fogsz szakorvoshoz fordulni, tudva mi fog történni a vizsgálat során. Hezitálás, szégyenlősködés helyett minél előbb kezdődhessen a gyógyulás!

FIGYELEM! Az aranyeres szimptómák hátterében akár rosszindulatú daganat is állhat, ami azért különösen veszélyes, mert a végbélrák, és a vastagbélrák is képes hónapokig, akár évekig is teljesen panaszmentes lenni. Ha a vizsgálatok felvetik a bél belsejében lévő komolyabb elváltozások, polypok, daganatok, szűkületek, gyulladások gyanúját is, úgy indokolt lehet a vastagbéltükrözés (kolonoszkópia / colonoscopia) elvégzése is.

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints IDE, és görgess lefelé.

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

Pajzsmirigy ultrahangos vizsgálat lelettel, konzultációval az Ultrahang Magyarországnál
Nyaki lágyrészek komplex UH vizsgálata lelettel, konzultációval az Ultrahang Magyarországnál
Otthoni alvásvizsgálat orvosi kiértékeléssel a Benyovszky Orvosi Központ közreműködésévelFontos: az általunk kínált szolgáltatások magas higiéniai körülmények között történnek, és a koronavírus elleni óvintézkedési protokollok is életbe léptek. A vizsgálatokat, kezeléseket egészséges orvosok, munkatársak végzik, a rendelő, és az orvosi készülékek folyamatos fertőtlenítése mellett, továbbá nincs tömeges érintkezés, várakozás, mert mindenki időpontra érkezik. A kialakult rendkívüli helyzet miatt a megvásárolt bónok beváltási határidejét rugalmasan kezeljük.

Vigyázzunk egymásra!
Walkó Boglárka
ügyvezető


Tovább az oldalra