RÁKÉRDEZHETSZ! - szlogennel indított orvos-beteg kommunikáció edukációs kampányt a Nézőpontváltó Egyesület

2019.10.11. 15:00 Medibon

RÁKÉRDEZHETSZ! - szlogennel indított orvos-beteg kommunikáció edukációs kampányt a Nézőpontváltó Egyesület

A kampány célja az orvos-beteg érzékenyítés a másik fél érzelmi állapotának, tartalmi és formai nyelvezetének megértésére és elfogadására, ezáltal egy hatékony és konstruktív párbeszéd kialakítására a gyógyítás-gyógyulás érdekében.

Hogy szót értsünk egymással. Orvos a beteggel, beteg az orvossal.

Az orvos-beteg kommunikációs kampány három elemből áll:

 • 1. felolvasószínházi produkció és az arról készült
 • 2. félórás kisfilm, valamint
 • 3. könyv, amely a Joghurt villával, avagy Kórmagyar című kisregény e-book és print változata, ami a téma hosszabb feldolgozásaként teszi teljessé a kommunikációs projekt eszköztárát.

A kampány zászlóshajója a Barkochba című dráma, amelyet felolvasószínházi produkcióként filmesítettünk meg. A kisfilm félórás, amelyet egy szakértővel történő feldolgozó beszélgetés követ.

A dráma létrejöttében Dr. Prezenszki Zsuzsanna, a Nyírő Gyula OPAI pszichoonkológusa, a téma szakértője nyújtott szakszerű segítséget a kórházban vezetett kommunikációs tréningek tapasztalatai alapján, aki a majdani élő, színházi felolvasások/előadások, illetve filmvetítések után a dramaturgiába illesztett kérdésekkel-megjegyzésekkel a közönséggel interaktívvá teszi a téma feldolgozását.

A Barkochba filmes premierje 2019. szeptember 29-én, vasárnap 15.00 órától a Magyar tudományos akadémia Dísztermében volt. Szereplők: Feleség: Gubík Ági, Férj: Barabás Kiss Zoltán, Professzor: Hajnal János. Operatőr: Ottrok Balázs. Írta és rendezte: Sári Edina

Az asszertív orvos-beteg kommunikációs edukációs kampányt támogató betegszervezetek többek között: Magyar Rákellenes Liga , Mellrákfórum – Nem vagy egyedül Alapítvány , Pink Bolero Egyesület, Magyar Hospice Palliatív Egyesület , REGEA Alapítvány .

A premiervetítés után az őszi (mell)rákellenes hónapokban és azután vidéki városokban egészségnapok keretében mutatják be a kisfilmet.

További előadások, vetítések helye, ideje:
 • a felsorolt díszbemutatón kívül a Hospice Világnapi rendezvényen decemberben, ezen kívül
 • (nemcsak nyáron) fesztiválokon, filmszemléken, színházakban, nagyobb, trendi
 • kávézókban, pl. Mozsár, Centrál, stb.
 • művelődési intézményekben
 • gimnáziumok felsőbb évfolyamain (11-12. o.), ezen kívül
 • orvosi egyetemeken és más egészségügyi felsőoktatási intézményben – EMMI pályázatból finanszírozható!
 • egészségügyi civilszervezetek konferenciáin, tematikus napjain, előadásain
 • önkormányzatok egészségnapjain természetesen napszaktól függetlenül, nem feltétlenül esti előadásként.

Részlet a kisfilm szakértőjének, Dr. Prezenszki Zsuzsanna pszichoonkológus ajánlójából:

„A Nézőpontváló Egyesület alapítóiként és a programok szervezőiként munkánk alapvetőrészének tartva a beteg edukációt, folyamatos erőfeszítéseket teszünk olyan programokbeindítására és működtetésére, amely a megfelelően hatékony és méltó én-képviseletet abetegek oldaláról elérhetővé teszik. Azonban tudjuk, hogy csak a betegek oldaláról ez nemmegfordítható előjelű tevékenység, hanem szükség van az erre felesküdött és nyitott, valamintemberségét, szakmaiságát bármilyen körülmények között fenntartó orvosra – még ha ez néhanagyon nehéz is.Fontosnak tartjuk az orvosok számára szervezett programokat is, előadásokat,megbeszéléseket, ahol közös gondolkodással megtalálhatjuk, hogy jelenlegi egészségügyiellátó rendszer „hozott anyagával" hogyan tudjunk a valódi, emberre, gyógyításra szabottszakmaiságot megőrizni.De a legfontosabb, mint minden kommunikációs elakadásban, a párbeszéd. Az egymássalszemben álló felek egymás mellé állítása megértéssel, az esendőség megmutatásával,emberséggel, humorral.”

Dráma és kisregény tartalma:

Barkochba: Egy vidéki körorvos felesége mellrákos lesz. Dr. Kende Márton kíséri végig feleségét a betegségén annak felfedezésétől a műtét végéig, ami közben szembesül a fővárosi kollégák beteghez való másfajta viszonyával, elidegenedettségével, ami az ő körzetében és az ő fejében elképzelhetetlen. Hogyan válik egy „egyen-protokollszerűen kezelt húscafatból” egy emberszámba vett gyógyulandó (edukálandó) beteg? Rákérdezhetsz!

Joghurt villával, avagy Kórmagyar: A kisregény főszereplője Dr. Hatalay György onkológus-sebészprofesszor, akinek egy rendelési napját kíséri végig a történet. A nagyüzemben fogadott, gyorsan átpörgetett és kiszórt betegek egymást követik, de a történet különös fordulatot vesz, amitől a professzor betegekhez való hozzáállása és kommunikációs stílusa megváltozik: asszertívvé válik. A kisregény második részében megismétlődik a professzor napja, ugyanazok a betegek jönnek hozzá, de ő már valódi, gyógyító légkörben orvosolja őket.

Interjúkérés: Sári Edina, elnök: 06/20 524-6493; nezopontvalto@gmail.com; www.nezopontvalto.hu

Hozzászólások