Nem lesz szükség a kemoterápiára az emlőrákosok többségénél

2018.06.04. 22:00 Medibon

Nem lesz szükség a kemoterápiára az emlőrákosok többségénél

A mellrákkezeléssel foglalkozó legnagyobb szabású kutatás során, genetikai teszttel analizálták a daganatok veszélyességét. Az onkológus szakorvosok ez alapján jutottak arra az álláspontra, miszerint a leggyakrabban előforduló mellráktípus kezdeti stádiumában lévő betegek 70%-ánál nem szükséges a kemoterápia.

A kemoterápiát gyakran alkalmazzák a mellműtét után a rák továbbterjedésének, vagy visszatérésének megakadályozására. Ez az eljárás életet menthet, viszont olyan súlyos mellékhatásokkal jár, mint a hányás, a fáradtság, a terméketlenség, az erős idegi fájdalom, és ritkán, de okozhat szívelégtelenséget, vagy leukémiát is.

Az amerikai Országos Rákkutató Intézet (NCI) kutatáshoz 10 273 emlőrákos páciens daganatának genetikai vizsgálatát végezték el, az Oncotype DX elnevezésű teszttel.

Ez a genetikai teszt 21 gén aktivitási szintjét mutatja ki, ezek jelzik, mennyire agresszív egy daganat. Azoknak a betegeknek, akiknek a teszteredménye alacsony értéket mutatott, nem alkalmaztak kemoterápiát, akiknél magas volt az érték, náluk alkalmaztak. Csakhogy, a legtöbb páciensnél(67%) egy köztes érték jött ki, ami azt jelentette, hogy nem volt egyértelmű a kezelésük menete, ezért miután mindannyian átestek a tumoreltávolító műtéten, és a hormonterápián, a csoport fele kemoterápiát is kapott. A chicagói rákkutató konferencián bemutatott eredmények azt jelzték, hogy ebbe a nagy csoportba tartozó betegeknél ugyanakkora volt a túlélési arány a kemoterápiával (93,8%), mint a nélküle (93,9%), tehát a kemoterápia semmilyen különbséget nem jelentett, teljesen felesleges volt.

Fontos kiemelni, hogy az eredmény szigorúan a korai stádiumú emlőrákos esetekre vonatkozik, amelyeknél még a tumor nem terjedt át a nyirokcsomókra, és nem jött létre a HER2-mutáció, ami felgyorsítja a daganat növekedését.

A mellrákban szenvedő betegek naponta küzdenek meg a lélekfacsaró dilemmával, hogy vállalják-e a kemoterápiát vagy sem, ráadásul az eredményességének a bizonyossága nélkül. Ez az áttörés az emlőrákos betegek ezreit szabadíthatja meg ettől a dilemmától, és a kemoterápia szenvedéseitől.

A kutatás eredménye nyomán brit orvosi intézményekben, már most hétfőtől (2018.06.04) megváltoztatták a protokollt, így az említett csoportba tartozókat a sebészei beavatkozás után, csak hormonterápiával kezelik.

Forrás: MTI

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints ide, és görgess lefelé.

Hozzászólások