Meghökkentő felfedezés derült ki: a sok mobilozástól plusz csont nőhet a koponyán!

2013.06.20. 15:30 Medibon

Meghökkentő felfedezés derült ki: a sok mobilozástól plusz csont nőhet a koponyán!

Az eddig is tudtuk, hogy a test igyekszik kompenzálni a mobilozásnál állandóan előre hajtott fejet, gerinc deformitások alakulnak ki, amik nyaki, és gerinc fájdalmakhoz vezetnek. Erre az új felfedezésre viszont nem számítottak. (fotó: Scientific Reports)

Az előrehajtott fej óriási extra súlyt jelent a gerincnek.

Egyenesen tartott fej 4,5-5,5 kg súlyt jelent, a 15 fokos, biccentésnyi dőlésszögnél a fej 12 kg-osnak felel meg, a mobilozásnál előforduló 45-60 fokos dőlésnél már 22-27 kg-s súly nehezedik a gerincre!

Egy ausztrál kutatócsoport fedezte fel a meghökkentő változást, ami a testünkben megy végbe megy a mobilozás hatására.

Biomechanikai kutatás részeként 1200 röntgenfelvétel vizsgáltak meg tudósok az ausztrál Sunshine Coast Egyetemen. A kutatók különös dologra lettek figyelmesek: a kutatásban résztvevő alanyok koponyájának hátsó részén egy apró, szarvszerű csontkinövés jelent meg. Ráadásul az ilyen típusú kinövést a fiatal felnőtteknél észlelték a leggyakrabban, ami szerintünk az okostelefonok használatával áll összefüggésben. A kutatók szerint a fej előrebillentésével járó extra súlyt igyekszik a test elosztani, illetve egyensúlyba billenteni a csontkinövéssel.

A tudósok szerint ez az első, kézzelfogható bizonyítéka annak, hogy a különböző okos mobilok, tabletek,... fizikailag is hatással vannak a testünkre.

Az is érdekes, hogy a kutatási eredményt körülbelül 1 évvel ezelőtt publikálták a szakmában, de a nyilvánosság csak azután került, hogy a BBC tudomást szerzett róla, és nemrég feldolgozta.

A kutatásban részt vett Dr. David Shahar szerint a képződmény egy súlyos alakváltozás jele lehet, ami krónikus fej-, nyak- és hátfájáshoz vezethet.

A kutatást nagyjából 3 évvel ezelőtt kezdték, először csak 218, 18 és 30 év közötti páciensről készült röntgenfelvételen lettek arra figyelmesek, hogy az alanyok 41%-ánáll figyelhető meg csontkinövés a koponyán.

Ezt követően kiterjesztették a kutatást 1200, 18 és 86 év közötti személyre. Ezek alapján derült ki, hogy a kor előrehaladtával a kinövés kevésbé figyelhető meg, vagyis a "plusz csont"  nem az időseknél jelent meg elsőként.

Dr. Shahar szerint egy ilyen kinövés nem egyik napról a másikra alakul ki, ami arra utalhat, hogy már egészen fiatal korban elkezdődött a fej helytelenül tartása.

Dr. Hansraj (a New York Spine Surgery and Rehabilitation Medicine egészségügyi intézmény gerincspecialistája, gerincsebészeti vezetője) által publikált tanulmány szerint, már napi 2-4 órás tabletezés, vagy telefonozás is látványos a gerinc deformitást okoz.

A fej előrehajtása nyaki csigolyák kopásához, a felső és a háti gerincszakasz kopásához, a gerinc deformálódáshoz vezet. Ezek enyhébb esetben fejfájással és neurológiai panaszokkal járnak, de akár tartósan is károsíthatják a gerinc görbületét. Súlyos esetben, kezeletlenül akár korai arthritis, tüdő térfogat csökkenés, és gyomor-bélrendszeri problémák is kialakulhatnak a tartáshiba miatt.

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints IDE, és görgess lefelé.

Forrás: HVG, Washington Post

Hozzászólások