Rendhagyó meseösvényt és integrált élménykertet adtak át a Bethesda Gyermekkórházban

2023.05.19. 00:00

Rendhagyó meseösvényt és integrált élménykertet adtak át a Bethesda Gyermekkórházban

Hónapokig fekszenek bent a rehabilitáción lévő, neurológiai és/vagy pszihoszomatikus betegséggel küzdő gyermekek a Bethesda Gyermekkórház Ilka utcai részlegében.  A kórház vezetői és alapítványa nekik álmodta meg Kő Boldizsár mesejátszótér tervezővel együtt azt a csodálatos meseösvényt, ahol kerekesszékesek együtt tudnak játszani a társaikkal, a kórházi környezetből kiszakadni és ingergazdag környezetben együtt lenni.

Minden érzékszervre ható meseösvény, kerekesszékkel is használható hinta, terápiás foglalkozásra kialakított rügykunyhók, magaságyás a gyerekek által gondozott növényekkel, minden érzékre ható fűszerkert és mezítlábas egérösvény – csupa olyan innovatív elem, ami egy kórház kertjét különlegessé és gyógyítóvá teszik. Mindezt az ország más játszótereiről jól ismert, színes, fából készült egyedi „Meseterek” stílusban…

Mert a mesevilágra, az ingerekre, a varázslatra azoknak van a legnagyobb szükségükakik sok időt töltenek bent a kórházban. A fából faragott játszóteret Kő Boldizsár művész és csapata egyedileg tervezte, és alakította ki a gyermekgyógyász szakemberek igényeire megoldást találva. A mesék a gyógyító erőt sugallják, miközben a meseösvény kerekesszékből is elérhető útvonala számos más elfoglaltságot is ígér a gyógyuló kis kezeknek. 

A játszóparkban két szigetelt, munkaállomásként felszerelt „rügykunyhó” is felépült, ahol a szakemberek természetes környezetben tudnak dolgozni, családokkal foglalkozni, terápiát tartani. A csoportos terápiák számára fedett zenélő pagodát alakítottak ki szélfútta hangszerekkel.

„Családbarát szemléletünkből fakad, hogy minden részletnek óriási jelentősége van, amivel a családok életét segítjük. Szeretnénk a gyógyító munka mellett otthont teremteni azoknak, akiknek eleve nehezített az élete, hiszen vagy tartósan beteg gyermeket nevelnek, vagy hosszú hónapokig gyógyulnak nálunk. Nem volt könnyű dolga a szakembereknek, hogy összehozzák a sokféle igényt és egyszerre nyújtsanak fejlesztési lehetőséget a kerekesszékes rehabilitált gyermeknek, a figyelemzavarral, vagy épp evési zavarral küzdő kis betegnek és ingert nyújtson annak is, akinek hónapokig otthona a kórház.” – fogalmaz Dr. Velkey György János, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója. 

A játszótér megvalósulása az igazi összefogás jele is. A közel 80 millió forintba kerülő építés felét a Kormányzat támogatásával pályázati pénzből tudták megvalósítani, de ahhoz, hogy minden elem megvalósuljon társadalmi gyűjtést is indítottak, és közel 20 millió forintot kaptak támogatóktól, adományozóktól, amit a Bethesda Kórház Alapítvány további 20 millió forinttal egészített ki a tavalyi felajánlott adó 1%-ból. Mindezen túlmenően rengeteg önkéntes magánszemély munkája, felajánlása tette lehetővé, hogy a park végül felépülhessen.

Hozzászólások