Mindennapjaink része: Covid-19 koronavírus, és amit tudunk róla

2020.04.27. 18:00

Mindennapjaink része: Covid-19 koronavírus, és amit tudunk róla

Néhány hónappal ezelőtt a nemzetközi hírek ellenére se gondolták volna sokan, hogy 180 fokos fordulatot vehet az életünk ennyire rövid idő alatt. A COVID-19 vírus szinte egyik pillanatról a másikra rendezte át a mindennapjainkat, távolságtartást erőltetett a személyes kapcsolatainkra, minden bevásárlásunkat szorongással kíséri, bizonytalanná teszi a holnapunkat... Cikkünkben igyekszünk összefoglalni mindent, amit tudni lehet erről a „láthatatlan ellenségről”.

A koronavírusnak jelenleg 40 típusát különböztetik meg a világban, melyek közül 7 típus jelent fenyegetettséget az emberre is. Az emberre is veszélyes vállfajok közül négy enyhébb tünetekkel jár, de a maradék három életveszélyes lehet ránk nézve. Utóbbiak a 2003-2003-as SARS vírus (10%-os halálozási mutatóval), a Közel-Keleten 2012-ben felbukkanó MERS (20-30%-os halálozási mutatóval) és a jelenlegi COVID-19, más néven SARS-CoV-2. Az aktuális adatok tükrében a világot jelenleg sakkban tartó koronavírus halálozási rátája folyamatosan változik. A kínai Wuhanból terjedő vírus már szinte a világ minden táján jelen van.

Világszerte 2,98 millió igazolt Covid-19 fertőzöttről tudunk. Ebből 870 ezren gyógyultak meg és 207 ezren vesztették életüket. (2020.04.27-ei adat)

Hogyan terjed, és mit tehetünk, hogy megelőzzük

A COVID-19 közvetve vagy közvetlenül cseppfertőzéssel terjed (kilégzés, köhögés, tüsszentés útján a levegőben), ezért sokat tehetünk a megelőzésért az alábbiak révén:

 • #maradjotthon
 • kerüljük a zárt, sok emberes helyiségeket, távolságtartás más emberektől, 
 • az alapvető higiéniai szabályok fokozottabb betartása (minimum 20 másodperc szappanos kézmosás), 
 • gyakori és kiadós szellőztetés,
 • utazás kerülése
 • rendszeres, körültekintő fertőtlenítés

Bár az arcmaszk nem véd meg tőle maximálisan, abban viszont segít, hogy mi ne adjuk tovább a kórt, ha az már bennünk lappang, ezért viselése erősen ajánlott.

A cseppfertőzés mellett, bizonyos felületeken is jelen lehet a vírus bizonyos ideig – többek között üveg-, műanyag-, fém felületeken életképes, így az ezekkel való érintkezés útján is elkapható. Érdemes kesztyűt használni a vásárláshoz, illetve virucid kézfertőtlenítőt alkalmazni. A megvásárolt holmik fertőtlenítésével is tehetünk a megelőzésért, mielőtt hűtőbe vagy polcra tennénk azokat.

Otthonunkban a villanykapcsolók, csaptelepek, kilincsek, padló fertőtlenítésével, a vásárláshoz használt ruha kimosásával és a telefonunk rendszeres fertőtlenítésével is tehetünk a megelőzésért.

Lappangás és tünetek

Többen vannak jelenleg is olyanok, akikben már lappanghat a vírus, és akik ez idő alatt már fertőzhetnek. A COVID-19 lappangási ideje aktuális adatok szerint 2-14 nap, ennyi idő telik el a fertőzés és a tünetek megjelenése között.

FONTOS: Nem csak az időseket érinti!

A tapasztalatok szerint a vírus nem válogatja meg az áldozatait korcsoport szerint, de tény, hogy az idősekre és a krónikus betegségekkel élőkre jelenti a legnagyobb veszélyt, különös tekintettel a szív- és érrendszeri, keringési, valamint tüdőbetegségekben, újabb esetek szerint elhízásban szenvedőkre, és a nem megfelelően működő immunitással bírók is fokozottabb veszélynek vannak kitéve a járvány kapcsán.

Az aktuális koronavírus tünetei 

A COVID-19 elsősorban a nyálkahártyát és a légutakat támadja, súlyosabb esetben a teljes szervezetre kiterjedhet. Mivel szimptómái sokban megegyeznek az influenza és egyéb felső légúti megbetegedések tüneteivel, könnyen összekeverhető az utóbbiakkal. Az eddigi esetek tükrében elmondható, hogy változatos tüneteket produkál, és sokféle lefolyása lehet a fertőzött személy egyedi adottságai függvényében.

Az alábbi tünetek együttes megjelenése esetén érdemes felhívni a háziorvost:

 • láz
 • fáradékonyság, gyengeség, levertség
 • száraz köhögés
 • légzési nehézség, légszomj,
 • fejfájás
 • Izomfájdalom,
 • orrfolyás, orrdugulás,
 • torokfájás,
 • hasmenés, hányás,
 • szagló- és ízlelőképesség teljes vagy részleges elvesztése,
 • hidegrázás,
 • ismétlődő remegés,

Hogyan kezelhető a koronavírus?

Az antibiotikumok nem használnak a koronavírussal szemben és jelenleg nem ismert olyan gyógyszer, ami gyógyítaná a koronavírus fertőzést. Megbetegedés esetén a tünetek kezelése történik, oxigénterápia, illetve súlyos esetben pedig az életfunkciók stabilizálása, lélegeztetőgép alkalmazása zajlik kórházi körülmények között.

Mit tehetsz, ha a tüneteid alapján úgy érzed, elkaptad?

Minden ilyen esetben fontos, hogy ne menj emberek közé, hívd fel a háziorvosodat, az ügyeletes orvost vagy a mentőszolgálatot! Az adott egészségügyi szakember kérdéseivel megerősítheti vagy kizárhatja a fertőzöttség gyanúját, ami alapján indokolt vagy sem a tesztelés. Ha a tesztelés indokolt, az eredménye pedig pozitív, a további lépések a tünetek és állapot mértékének függvényében alakulnak.

Hogy halad a kutatás az ellenvakcina ügyében?

A SARS-CoV-2-vel szemben a leghatásosabb védelmet az oltás jelentené. Az ellen vakcina kifejlesztése, tesztelése több országban is zajlik. Már több kísérleti fázisban lévő vírus elleni gyógyszert is potenciális kezelési lehetőségként vizsgálnak. Jelenleg is folynak a kutatások. 

A brit egészségügyi miniszter napokban történt bejelentése szerint, az Oxfordi Egyetem új típusú koronavírus ellen kifejlesztett vakcinájának embereken történő tesztelése a napokban indul. A kutatások eredményeként kifejlesztett ellenanyagot önkéntes jelentkezőkön tesztelik csütörtöktől. Az Oxfordi Egyetem mellett az Imperial College London, az angol főváros híres kutatóegyeteme is a vakcina kifejlesztésén munkálkodik. (2020.04.21-ei információ.)

Hivatalos tájékoztatásért keresd fel a koronavírus járványról tájékoztató kormányzati honlapot!

Források: koronavirus-kisokos.eu, Quibit;

Hozzászólások