8 életminőség javító légzéstipp

2024.02.12. 00:00 Medibon

8 életminőség javító légzéstipp

Mindenki csinálja, ám csak kevesen, és csak ritkán figyelnek valóban oda rá. Ugyanakkor a tudatos légzés, a mély levegővétel számtalan élettani előnnyel járhat a mindennapjainkban. Erősítheti az immunrendszert, csökkentheti a szorongást, pihentetőbbé teheti az alvást, stb. Cikkünkben bemutatunk 8 olyan helyzetet, amikor jelentős különbséget jelenthet, hogy tudatosan lélegzel vagy csak rutinból, felületesen.

1. Koncentrációt igénylő helyzet

Amikor szükség van a fokozott figyelemre ahhoz, hogy megbírkózz egy feladattal, ha teheted vonulj félre (vagy csukd be az irodád ajtaját), majd lélegezz be és ki erőteljesen, miközben kilégzésnél a következő hangot adod ki:„ha”. A cél a 3-5 percig tartó 20 légzés percenként.

FONTOS: Ha magas a vérnyomásod, kerüld ezt a típusú légzést.

2. Stresszes helyzetekben

Szorít egy határidő, vagy fontos feladatod van, ám a terv nem akar úgy alakulni, ahogyan kellene. Óriási rajtad a nyomás. Ilyenkor természetes reakció a gyors és felületes légzés, amely valójában csak növeli a szervezeted stresszes állapotát.

A legjobb mód a szorongás csökkentése érdekében, ha tudatosan lassabban és mélyebben kezdesz lélegezni.Ilyenkor ideális a mintegy 5 lélegzet percenként. Lélegezz lágyan és természetesen, erőlködés nélkül.

3. Fájdalom esetén

Legyen szó a hasogató fejfájásról, vagy az elfeküdt nyakról, krónikus fájdalom esetén is enyhülést hozhat a tudatos légzés. Egy tanulmány szerint azoknak, akik tudatosan alkalmazzák az előző pontban említett mély és lassú légzés technikáját, magasabbá válik a fájdalomküszöbük.

4. Kirándulás közben

A fákból kimutathatóak bizonyos szerves vegyületek, melyek jó hatással vannak az immunrendszerre, és csökkentik a szervezet stressz-szintjét, ahogy már magában a zöld lombok látványa is. Ahhoz, hogy egy ilyen kirándulásból a legtöbbet hozhassuk ki, érdemes itt is bevetni a lassú és mély légzés technikáját, vagyis öt légzés percenként, miközben sétálunk. Az egyik legújabb gyógytrend az úgynevezett Shinrin-Yoku azaz „erdő fürdés”, amely valójában egy erdei kirándulásnak felel meg, és rendkívül sok pozitív élettani hatása van. Energia növelő, hangulat javító, immunrendszer erősítő, vérnyomás csökkentő,...

6. Futás közben

Érdemes odafigyelned arra, hogy a futás során ne csak az orrodon vedd a levegőt, hanem a szádon keresztül is, hogy dupla annyi oxigén jusson a tüdődbe. Oxigénre az izmaidnak is szüksége van. Télen, hideg időben viszont a megfázás elkerülése érdekében, lélegezz inkább csak az orrodon keresztül.

7. Alváshoz készülve

Az elalvás előtti mély légzés lassítja a pulzusszámot, jelentősen csökkenti a stresszt. Az alvás specialisták a hasi légzést javasolják: az egyik kezedet tedd a mellkasadra, a másikat nyugtasd a hasadon. Lélegezz az orrodon keresztül körülbelül 2 másodpercig, úgy, hogy a mellkasod helyett a hasad emelkedjen a légzés során. Ezt ismételd többször, amíg a nyugalom át nem járja a tagjaidat. Hatására egyszerűbb lesz az elalvás. Még az alvászavarral küzdőknek is segíthet a légzéstudatosság.

8. Szex közben

Szexuális problémát okozhat a párok életében a mindennapi állandó teljesítménykényszer, a munkahelyi problémák, az orgazmus hiánya, stb.

A tudatos légzéstechnika ezeken a gondokon is segíthet. Ian Kerner, szexterapeuta szerint szex közben elősegítheti a pár oldottságát, ha szájon és orron keresztül is lélegeznek. A terapeuta előszeretettel javasolja azt is, hogy képzeljék el, ahogyan a nemi szerveken keresztül is levegő áramlik a testükbe. Ez a vizualizációs gyakorlat képes aktiválni az intimterületeket, fokozni azok érzékenységét, ezáltal segítve az orgazmust.

Jól kitűnik, hogy nem szabad félvállról vennünk a légzést, hiszen, ha csak kicsit is tudatosabban keringetjük a levegőt a szervezetünkben, máris sokat tettünk testi, lelki állapotunk érdekében.

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

Tökéletes kikapcsolódás Esztergomban,  ̶6̶9̶.6̶0̶0̶ ̶F̶t̶ helyett 49.900 Ft

Tökéletes kikapcsolódás Esztergomban,  ̶6̶9̶.6̶0̶0̶ ̶F̶t̶ helyett 49.900 Ft

2 fő, 2 éj, félpanzió, szállás a Bellevue Hotelben★★★★, a Wellness központ használatával: gőzkabin, sókabin, illatkamra, finn- és bioszauna, jacuzzi, élménymedence, melegvizes pihenőmedence,...

Hévízi wellness telelés, hétvégi felár nélkül a Helios Hotelben, most  ̶7̶8̶ ̶9̶0̶0̶ ̶F̶t̶ helyett ​39 900 Ft!

Hévízi wellness telelés, hétvégi felár nélkül a Helios Hotelben, most  ̶7̶8̶ ̶9̶0̶0̶ ̶F̶t̶ helyett ​39 900 Ft!

2 éj, félpanzió, szállás 2 fő részére a Hunguest Hotel Helios ★★★+ Superior-ben. Korlátlan fürdőhasználattal, heti több alkalommal esti élőzenével a bárban.

Relaxálj Hajdúszoboszlón, ajándék fürdőbelépővel, hétvégi felár nélkül  ̶4̶7̶.9̶9̶0̶ ̶F̶t̶ helyett 31 990 Ft

Relaxálj Hajdúszoboszlón, ajándék fürdőbelépővel, hétvégi felár nélkül  ̶4̶7̶.9̶9̶0̶ ̶F̶t̶ helyett 31 990 Ft

A kiváló Karádi Boutique Hotelben 3 nap/2 éjszaka hétvégi felár nélkül, svédasztalos reggelivel, fürdőbelépővel, hosszú felhasználhatósággal.