19 mód, ahogy a tested szerelmet jelez

2019.02.14. 10:00 Medibon

19 mód, ahogy a tested szerelmet jelez

Valentin nap, és lassan érkezik a tavasz is. Nem túlzás, hogy ez az időszak sokaknak szerelmet hoz. Amikor a pillangók már nemcsak a réten hanem a gyomrodban is zsibonganak, zsong a fejed, és csak úgy dübörög a szív… A kapcsolatok elején a szerelem valóban nyomot hagy a testen, egy sor kémiai reakció indul útjára, amely eléri az egész idegrendszert és a hormonháztartás is. Cikkünkből megtudhatod, mi történik a testedben, amikor szerelmes leszel.

A szerelem olyan, mint a kábítószer

Egy tanulmány kapcsán a Rutgers Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, miszerint a szerelem a kábítószerhez hasonló eufóriát okoz, mert hatására az agyban dopamin, oxitocin, adrenalin, vazopresszin szabadul fel. Kat Van Kirk klinikai szexológus, házasság és családterapeuta szerint ezek a vegyi anyagok szerepet játszanak a vonzalom kialakulásában, a partner megtartásában, sőt minél több időt töltesz a szerelmeddel, annál jobban ragaszkodsz hozzá.

... mint a részegség

A Birminghami Egyetem tanulmánya szerint az oxitocin olyan hatással van a szervezetünkre, mint a kelleténél több bor fogyasztása. A tudósok korábbi kutatások hatásait is tanulmányozták az alkohol és az oxitocin kapcsán, és az akkori eredmények is hasonló képet mutattak. 

Pirulás, izzadó tenyér, heves szívverés

A találkozások előtt izzad a tenyered, kipirulsz, és a szíved is szaporábban ver? Mindez a felszabaduló adrenalinnak tudható be, és ezt a fizikai vágy is kiválthatja benned, miközben a teljes lényeddel a szerelmedre figyelsz.

Kitágult pupillák

Ha vonzódsz valakihez, az stimulálóan hat a szimpatikus idegrendszeredre, amely hatására a pupilláid kitágulnak.

Kicsit betegnek érezheted magad tőle

Ha szerelmes vagy, van, hogy az érzés elveszi az étvágyadat. Az étvágytalanság egyfajta nyugtalansággal is párosulhat, miközben alig várod, hogy újra láthasd vonzalmad tárgyát. Az úgynevezett „szerelembetegség” normális, és a kortizol stressz-hormonnak tudható be. Az érzés amely étvágytalanságot okoz idővel elmúlik, akad olyan, aki a szerelem hatására fogy is pár kilót.

A szerelem erősebbé tesz

Biztos hallottál már olyan anyukákról, akik vészhelyzetben akár egy autót is felemeltek a gyermekükről? A szeretet és a félelem kombinációja emberfeletti erővel képes felruházni minket veszély esetén. Ugyanez igaz a szerelmes emberre is, amikor beleszeretsz valakibe oxitocin szabadul fel szervezetedben, amely a szuper erőn kívül a fájdalomküszöbödet is megnöveli, ezért valóban igaz, hogy a szerelem erősebbé tesz.

Nem tudod levenni róla a szemed

Tudományosan bizonyítható oka van annak, miért a párod képe az okostelefonod háttere, miért esik annyira jól nézegetni csak a fotóit is. A szerelmed arcának puszta látványa dopamint szabadít fel az agyadban, amitől sokkal jobban érzed magad.

A hang is nagyobb hangsúlyt kap

Ha már elmélyült a kapcsolatotok, és megnő elköteleződés, akkor más furcsa változásokat is észrevehettek magatokon. Ilyen a hangszín is, amellyel a szerelmetekkel beszéltek. Egy 2011-es tanulmány szerint, ami a Journal of Evolutionary Psychology-ban jelent meg, tudósok megállapították, hogy amikor a hölgyek a párjukkal beszéltek a hangjuk lágyabb és nőiesebb is lett, mint amikor egy számukra közömbös emberhez szóltak.

Aggodalommal tölt el, ha nincs a közeledben

Amikor a teendőd elszólít a párod mellől, az olyan érzés, mint, amikor a kábítószerfüggőtől vonják meg a napi adagot. Ez annak köszönhető, hogy a szervezetben a kortikotropin felszabadulása miatt stressz-reakció lép fel, amely miatt nő bennünk a szorongás és a depresszív hajlam. Azok a szerelmespárok, akik már egy ideje együtt vannak, ám kénytelenek sok időt külön tölteni hozzászokhatnak ehhez az érzéshez, és pusztán már a párjuk hangja, fotója is megnyugtatóan hathat rájuk.

A szerelem összezavarja a hormonjaidat

A feniletilamin, más néven szerelemhormon, az agy által termelt, ingerületátvivő anyag, mely a tudósok szerint közrejátszik abban, hogy szerelembe esünk. Szexuális izgalom esetén pedig az amfetamin természetes formája árasztja el az agyat. Tanulmányok támasztják alá, miszerint az egymást azonos szenvedéllyel szeretők feniletilamin szintje megegyezik.

Megszakadhat-e a szív?

Egy amerikai tanulmány szerint igen. A tudományos kifejezés rá: ”stressz által kiváltott kardiomiopátia”. Ez szerelemes szakításnál, válásnál, a társ elvesztésekor következhet be, amikor a stressz-hormon szintje megugrik a szervezetben. A tünetei hasonlóak a szívrohamhoz: légszomj, szabálytalan szívverés, mellkasi fájdalom. A megtört szív szindrómaként ismert betegség során a szív egy része átmenetileg megnagyobbodik. Ez az állapot egy hét alatt kikezelhető, azonban ritka esetekben halált is okozhat.

Az elején tombol a nemi vágy

Egy kapcsolat elején a párok képtelenek meglenni egymás érintése nélkül, és szinte vibrál körülöttük a levegő. Ez a hormonok játékának is köszönhető, idővel azonban mérséklődik. Amennyiben továbbra is szeretnéd intenzíven tartani ezt a vágyat, különféle libidónövelő taktikákkal megteheted.

Házasságban hosszabb, egészségesebb életed lehet

A Duke University Medical Center tanulmánya szerint, azok a hölgyek, akik beléptek a 40-es éveikbe és házasok, kisebb eséllyel halnak meg idő előtt, mint azok, akik elváltak, vagy soha nem mentek férjhez. Egy másik tanulmány megállapítása szerint a házas férfiak és nők szíve erősebb, és azoknál a férfiaknál, akik tartós házasságban élnek alacsonyabb az esélye bármilyen érbetegség kialakulásának.

A férfiak csontját erősebbé teszi

Jó hír a férfiak számára, miszerint stabil párkapcsolatban vagy házasságban erősebb csontokkal rendelkeznek, mint egyedülálló társaik. Bármily furcsa, ezt a tényt szintén kutatás támasztja alá.

Rosszabbul alhatsz

A szerelem izgatottsággal, eufóriával jár, hiszen eleve egy felfokozott lelkiállapot. Emiatt nem csoda, ha szinte aludni sem bírsz. (Különösen igaz ez serdülőkorban)

Felébreszti a kreativitásodat

Számtalan ismert művész példája támasztja alá, miszerint a szerelem inspirál. Egy 2015-ös tanulmány szerint egy jól működő kapcsolat a kreativitás gyújtópontja lehet. Hogy miért? A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy amikor szerelembe esünk a rövid távú célok helyett a hosszú távúakra koncentrálunk, és ez univerzálisabb megközelítést ad a különböző projektjeinkhez, illetve máshogy dolgozzuk fel a minket ért hatásokat is.
Más szóval, ha mág csak randizol, akkor hajlamos vagy a túlgondolásra, de ha már szerelmes vagy, akkor átadod magad az impulzusoknak.

Kalandvágyóbbá válsz a szexben

Amerikai szociológusok kutatási eredményei alapján, a szerelmes nők sokkal szívesebben próbálnak ki új dolgokat az ágyban, és nyitottabbak az élményszerzésre.

Kicsit elhagyod magad

Elhagyta magát – mondjuk viccesen, ha valaki egy boldog kapcsolatban felszed pár kilót. Ebben a sztereotípiában bizony van igazság. Egy 2012-es tanulmányban kutatók megállapították, hogy az emberek rendezett házasságban hajlamosak a hízásra. Egy másik tanulmány megállapítása szerint a férfival való összeköltözést követően a nők több magas zsír-, és cukortartalmú ételt esznek. Az egyedülállók általában, de elsősorban a nők, jobban odafigyelnek arra, hogy jó formában legyenek, míg egy boldog párkapcsolat biztonsága elkényelmesít.

Hatékony fájdalomcsillapító

A szenvedélyes, mindent felemésztő szerelem, fájdalomcsillapítóként is működik – állítja egy Stanford Egyetemen végzett kutatás. Az intenzív érzelmek, a szeretet, azokat a területeket aktiválja az agyban, amiket a fájdalomcsillapítók. Bár az orvostudomány még nem áll készen rá, hogy a receptre gyógyszer helyett a szerelmet írják fel, ez mindenképpen jó hír.

„Szerelem, szerelem, átkozott gyötrelem"- vagy "Éltető szerelem"? Sokaknak sokféle tapasztalata, története van róla, ám sz összeszedett tények alapján, inkább az utóbbi igaz. Várjuk a tavaszt!

Hozzászólások