Áttörés a migrén gyógyításban - vége a szenvedésnek?

2018.04.18. 00:00 Medibon

Áttörés a migrén gyógyításban - vége a szenvedésnek?

20 éve nem volt jelentős előrelépés a migrén elleni küzdelemben, nem jelent meg új terápia, hatékonyabb gyógyszer sem. Most áttörést hozott egy fejlesztési szakaszban lévő új szer.

Minden hetedik ember küzd rendszeresen migrénnel a világon, a hölgyeknél ráadásul háromszor gyakrabban fordul elő, mint a férfiaknál. A nők 17%, a férfiak 6%-a szenved tőle.

Még mindig nem tisztázottak pontosan a migrén okai, egyelőre az valószínű, hogy kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszanak, mert gyakran egy családnak több tagját is érinti.

A migrén rohamokban jelentkező, súlyos, tipikusan (ám nem mindig) féloldali fejfájás. A rendkívüli kínzó fájdalmat gyakran más tünetek is kísérik, mint például az émelygés, a hányás, a kifejezett fény- és hangérzékenység.

A migrénnel küzdők hamarosan kissé fellélegezhetnek, mert egy antitestalapú új terápia megszüntetheti, vagy a súlyosabb eseteknél jelentősen csökkentheti a migrénrohamok gyakoriságát, intenzitását.

A erenumab nevű szer, amelyet Novartis gyárt egy olyan antitestalapú új terápia, mely áttörést hozhat a migrén gyógyításában.

A szer az idegrendszer szabályozásában szerepet játszó CGRP neuropeptideket semlegesíti, amik közrejátszanak a migrénes fejfájás súlyosságában, valamint a rohamot kísérő fény- és hangérzékenység jelentkezésében. A szerrel való korai kísérletek is már azt jelezték, hogy minden ötödik páciensnél teljesen elmulasztja a fejfájást, a többieknél pedig enyhíti a tüneteket.

Az angol Independent újságban ismertetett legújabb eredmények szerint a terápia olyanoknak is segített, akiknél semmilyen más kezelés nem működött. Ebben a kutatásban olyan súlyos betegek vettek rész akiknek átlagosan 9 rohama van havonta, és többféle más terápia is sikertelen volt náluk. A résztvevők heti egy erenumab injekciót kaptak 3 hónapon keresztül.

"A tanulmányunkba bevont személyek súlyosabb esetek, ami azt jelenti, hogy akár 4 megelőző terápia sem működött náluk."

"Vizsgálataink szerint az erenumab, a résztvevők közel egyharmadánál, több mint 50% -kal csökkentette a havi migrénes fejfájások számát."

"A migrénes fejfájás gyakoriságának csökkenése nagymértékben javítja egy páciens életminőségét."

- nyilatkozta Dr. Uwe Reuter professzor, a németországi  Charite-University Medicine Berlin kutatási vezetője.

A címben feltett kérdésre válaszolva, bár az enyhébb migréneket meg tudja majd szüntetni, a súlyosabb esetekben sajnos nem fog teljesen véget vetni a szenvedésnek az új szer, de jelentősen enyhíteni fog a rohamokon. Reméljük hamarosan a patikákba kerül, elérhető áron.

 

Forrás: Index, Independent

Hozzászólások