11 jel, ami arra utal, hogy a fejfájásod valójában migrén

2019.03.19. 12:00 Medibon

11 jel, ami arra utal, hogy a fejfájásod valójában migrén

Hajlamosak vagyunk az egyszerű fejfájást is migrénként aposztrofálni, holott a két fájdalom között van különbség. Ha felismered a tüneteket, könnyebben kezelheted a problémát, és hamarabb jöhet az enyhülés is.

A migrén és a fejfájás tüneteit érdemes külön választanunk. Nőként különösen fontos lehet felismerni a két jelenség közötti különbséget. Előbbi ugyanis a hölgyek esetében háromszor gyakoribb, mint a férfiaknál. Bizonyos kutatások szerint a migrénes betegek több mint felét soha nem diagnosztizálják.

Szánj néhány percet arra, hogy megtanuld felismerni a migrénes tüneteket, mert ha foglalkozol az állapotoddal, olyan kezelési megoldásokhoz kaphatsz ötletet, melyek hamarabb biztosítják számodra egy-egy migrénes hullám után a várva-várt megkönnyebbülést! Cikkünk ismerteti veled azokat a jeleket, tüneteket, melyek felismerése segíthet abban, hogy megelőzd a fájdalommal telített órákat, illetve kialakult migrén esetén a fájdalom csillapítását is megkönnyítheti.

Mikor beszélhetünk migrénről?

A Nemzetközi Neurológiai és Sztrók Intézet definíciója szerint a migrén egy olyan agyi betegség, amely különböző kellemetlen tüneteket okoz, amelyek akár négy órától három napig tarthatnak. (Bizony, akár három teljes napon át!) 

Míg a migrénes fejfájás pontos oka ismeretlen, a migrénkutató alapítvány szerint a gének és a környezeti tényezők is szerepet játszhatnak a kialakulásában. 

Hogyan különböztethetjük meg a migrént az egyszerű fejfájástól? 

A migrénes fejfájás különböző tüneteket produkál a támadás előtt, alatt és után is. Ez mindenkinél más-más szimptómákkal járhat. A tünetek fokozatosan vagy hirtelen jelentkezhetnek. Néha egyik napról a másikra alakulnak ki, és van, hogy már hasogató fejgörccsel ébredünk.

Ezek alapján jól elkülöníthető a szimpla fejfájástól, ami nem jár egyéb tünetekkel (pl. hányinger, szédülés). Ha a fájdalom mellett egyéb szimptómák is jelentkeznek nálunk, egy egyszerű fájdalomcsillapító sajnos kevés lesz az enyhüléshez.

Gyakori migrénes tünetek

1. Lüktetés a fejben

Sok érintett arra panaszkodik, hogy szinte érzi a szívverését a fejében, amikor eléri a fájdalom hulláma. Más ezt úgy fogalmazza meg, hogy „felrobban a feje”. Ez a tünet azonban még elviselhető, még nem feltétlenül szab gátat a mindennapi tevékenységek elvégzésének.

2. Fájdalom csak a fej egyik oldalán jelentkezik

Míg a migrén a fej mindkét oldalán tapasztalható, a fájdalom jellemzően csak az egyik oldalon van. Ugyanakkor ilyenkor nyomást érezhetünk a szemünk és a homlokunk körül is. 

3. Torzított látás

A migrén következtében a véráramlás csökken az agyban. Ez a torzított látás különböző formáit idézi elő, beleértve a csillogó fényeket,a különböző színek felerősödését, a villogó vagy színes cikk-cakk vonalakat a vizuális mezőben, a homályos látást stb. Ez a jelenség a szimpla fejfájásra egyáltalán nem jellemző.

4. Gyengeség és bizsergés 

A látás nem az egyetlen dolog, amit a csökkent agysebesség befolyásol. A migrén zsibbadást, bizsergést vagy akár gyengeséget is okozhat a test egyik oldalán. Vannak, akiknek a beszédközpontjuk is „akadni kezd” ilyenkor, ami hasonlít a sztrókra jellemző tünet-együttesre is.(Bár szerencsére ettől független szimptóma.)

5. Fokozódó hányinger 

Sokan, akik migrénben szenvednek, émelygést, szédülést vagy akár hányást is tapasztalnak.
A szakértők úgy vélik, hogy a bélmozgás is lassul a migrénes fejfájás során, ami hányingert okozhat. Tanulmányok is találtak összefüggést a migrén és a gyomor-bélrendszeri betegségek között, de a kapcsolat még tisztázatlan. 

6. Fokozott szaglás 

Amikor migréned van, az agy túlérzékennyé válik, erősebbé vállnak az érzékszervek. Élesedik a hallás, intenzívebbé válik a szaglás. Ez az oka annak, hogy sok migrénes menedéket keres egy sötét, csendes, hűvös szobában, amikor a fájdalom rátör. 

7. A fájdalom után marad a lehangoltság 

A migrénes fejfájás előtt, alatt és után a depressziótól az eufóriáig terjedő ingerlékenységig, koncentrációzavarig mindenféle reakció jelentkezhet. Mindez az agy lelassult állapotával hozható összefüggésbe.

8. Lefékezi az életedet

A migrén nem csak fejfájás. Amíg tart, sőt még akár előtte és utána is, képes megszakítani a napi rutinodat. Ilyenkor nem ritka, hogy képtelen vagy eleget tenni a kötelezettségeidnek. Az egyszerű fejfájás nem jár ilyen következményekkel.

9. Lesújtó fáradtság 

A migrén minden fázisában terhelés éri az agyadat, ami nagyon kimeríthet. Az az érzés, hogy a kávé mennyisége nem segíthet rajtad, egy vagy két napig tarthat a migrénes áthaladás után. Ez annak is köszönhető, hogy az agyad megpróbálja helyre hozni a rendetlenséget, ami újabb energiát igényel.

10.  Nyaki merevség

A szakértők úgy gondolják, hogy a trigeminális ideg szerepet játszik a migrénben, ami így a nyak felső részére is kisugározhat izommerevség, izomfájdalom formájában.

11. Úgy tűnik, a fájdalom örökké tart 

A migrén négy órától három napig tarthat. Jelentkezhet akár évek kihagyásával, vagy havi rendszerességgel, vagy akár félhavonta is. A szimpla fejfájás esetében nem beszélhetünk ilyen nagyfokú rendszerességről, illetve gyakoriságról.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha az alábbi tünetek bármelyike jelentkezik, ajánlott felkeresnünk a házi orvosunkat:

  • Mindenféle gyógyszerrel próbálsz véget vetni a fájdalomnak, és ezek egyike sem hat igazán… 
  • Három vagy több alkalommal is fejfájást tapasztalsz…
  • Úgy érzed, hogy a fejfájás olyan mértékű, ami akadályoz a mindennapi feladatok ellátásában…

A házi orvos migrénes fejfájással neurológushoz irányíthat, aki segíthet a migrén okainak feltárásában, illetve az újabb hullámok megelőzésében a tünetek mérséklésében. 

Forrás: Health.com

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints IDE, és görgess lefelé.

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

NŐKnél elterjedt tumorok szűrése nagy laborral, vizeletvizsgálattal a Benyovszky Központban
FÉRFIaknál gyakori tumorok szűrése nagy laborral, vizeletvizsgálattal a Benyovszky Központban
Komplex hasi- és kismedencei ultrahangos vizsgálat lelettel, konzultációval az Ultrahang Magyarországnál