A szorongás hatása az egészségre

2018.10.24. 12:00 Medibon

A szorongás hatása az egészségre

Az aggodalom mindenki életének természetes része, viszont túlzásba víve szorongássá alakulhat át, amelynek már jelentős egészségkárosító hatásai vannak. Nézzük!

Idegrendszer

  • A szorongás hatására feszültség jön létre az idegrendszerben, aminek köszönhetően megnövekedhet a stresszhormonok termelődése, ezek pedig felgyorsítják a légzést, a szívverést, megemelik a vércukorszintet, több vér pumpálódik a karokba, és a lábakba. Ez hosszú távon nagyon megviseli a keringési rendszert.

Izmok

  • A szorongás hatására a nyakban, illetve a vállakban megfeszülnek az izmok, ez pedig fejfájáshoz, migrénhez vezet. Ezen a relaxálás, a meditáció, a jóga, és a masszázs is segíthet.

Légzés

  • A szorongás hatására mélyebbeket kezdünk lélegezni, mindezt sokszor anélkül, hogy egyáltalán észrevennénk. Ez probléma lehet olyanoknak, akik tüdőbetegek, asztmásak, vagy más légzőszervi betegségük van.

Szív

  • A tartós szorongás megemeli a vérnyomást, hajlamosít a magas vérnyomásra, ami rendkívül árt a szívnek, megnöveli a szívroham, és a stroke kialakulásának esélyét is. A feszültség hatására a szív gyorsabban és erősebben is ver, amitől hosszú távon begyulladhatnak az erek, továbbá megvastagodhatnak, megkeményedhetnek az artériák falai.

Vese

  • A szorongás miatt termelődő stresszhormonok megemelik a vércukorszintet, ami túlsúlyosak, cukorbetegek számára hosszú távon ártalmas, plusz vesebetegség kialakulását is okozhatja.

Gyomor

  • A szorongás többeknél vált ki komoly emésztőrendszeri tüneteket, mint a hasmenés, hányinger, vagy akár hányást is. Ezek mellett állandó gyomorpanaszokat is okozhat.

Immunrendszer

  • A szüntelen szorongás meggyengíti a szervezet védekezőképességét, ami miatt kialakulhat rendszeres megfázás vagy influenza, szénanátha, elhúzódó gyógyulás betegségeknél, hajlam fertőzéses eredetű betegségekkel szemben, torokgyulladás, kimerültség, sérülések lassabb gyógyulása, és akár allergia is.

Forrás: WebMD

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints IDE, és görgess lefelé.

Hozzászólások