10 féle ráktípust képes előre jelezni egy új vérteszt

2018.06.09. 00:00 Medibon

10 féle ráktípust képes előre jelezni egy új vérteszt

A rákos megbetegedések hazánkban, és világszerte is egyre több életet követelnek. Az egyik probléma, hogy a tumort még a korszerű diagnosztikai eszközökkel sem mindig lehet időben észrevenni. →

A rák típusától függően többféle tünetet produkálhat, az állandó fáradtságtól, vagy éppen az extra aktivitástól, a hirtelen fogyáson keresztül, a különböző mértékű fájdalmakig. Sajnos legtöbbször, amikorra ezetk a tünetek gyanúsak lesznek, és diagnosztizásálsra kerül a rák, már annyira előrehaladott állapotban van, amit nagyon nehéz kezelni.

Ezért jelenthez áttörést egy újonnan kifejlesztett vérteszt, amellyel lehetővé válik, még a tünetek megjelenése előtti diagnosztizálás. A rákkutató tudósok az új módszert, a rákkutatás Szent Gráljaként emlegetik, mert 10 daganattípust képes azonosítani, nemhogy a tünetek, hanem még a tumor kialakulása előtt!

Elképesztően sok életet menthet meg a rákkutatás Szent Grálja

Dr. Eric Klein onkológus professzor a The Telegraph - nak azt nyilatkozta az új vérteszt kapcsán: ez a vérteszt életmentő lehet olyan daganattípusok időbeni azonosításában, amelyek előrehaladott stádiumban már nehezen gyógyíthatóak. 

A rákkutatás Szent Grálja a rákos sejtek nyomait keresi a vérben, az úgynevezett folyékony biopsziás technikával, aminek a fejlesztésével már évek óta kisérleteznek a tudósok. Ehhez hasonló vérteszteket használnak például a vesefunkciók, és a vérsejtszámok vizsgálatára, és néhány olyan vegyületet is sikerült már azonosítani velük, amelyeket a tumorok termelnek.

Ez az új vérteszt sokkal univerzálisabb, a fejlesztéseinek köszönhetően pedig már évekkel a rák első tüneteinek megjelenése előtt felismerik a kialakulófélben lévő tumort.

A kutatásról

A vértesztet az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO) chicagói rendezvényén mutatták be, ahol tanulmányt is nyilvánosságra hoztak a hatásairól. A kutatásban összesen 1627 személyen próbálták ki, közülük 878-nál már diagnosztizálták a rákot. Legkiemelkedőbb eredménnyel a hasnyálmirigy-, petefészek-, máj, továbbá az epehólyagrákot sikerült diagnosztizálni, a vérteszt ezeknél 80%-os pontossággal működött. A limfómánál 77%, a mielóma multiplexnél (a plazmasejtek daganatos megbetegedése) 73%-os, a bélrák esetében 66%-os, a tüdőráknál 59%-os pontossággal ismerte fel a tumort. A fej-, és nyakrák esetében "csak" 56%-os pontossággal működött a vérteszt.

A tudósok remélik, hogy 5 éven belül világszerte használható lesz a teszt, amit még fejleszteni fognak egy kicsit kifejezetten 40 év feletti célcsoportra, mert náluk a legnagyobb a rák kialakulásának veszélye. A fejlesztés azért is szükséges még, mert a rák több mint 100 fajtája létezik, és ez az új vérteszt egyelőre 10-et észlel. Félreértés ne essék: a rákkutatás Szent Grálja vérteszt jelenlegi formájában is rengeteg életet menthet majd meg, de ha hatékonyabbá válik, és még többféle rákot lesz majd képes előrejelezni, akkor még több ember menekülhet meg.

Forrás: iflscience, HázPatika

Ha érdekelnek kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints ide, és görgess lefelé.

Hozzászólások