Mi történik velünk szénhidrát nélkül?

2019.06.26. 19:00 Medibon

Mi történik velünk szénhidrát nélkül?

A gyors fogyás reményében sokan még mindig kipróbálják a szénhidrátmentes diétát. Pedig a szénhidrát a szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyag. Mi történik a testünkkel, ha teljesen elhagyjuk a szénhidrátot? 10 pontban összeszedtük miért ne próbáld ki.

1. Csökken a súlyunk, de nem a megfelelő módon

  • A szénhidrátbevitel csökkentésével az elsők között vehetjük észre, hogy milyen gyorsan fogyunk. Viszont ami roppant lényeges: nem zsírt, hanem vizet veszítünk. A testünkben a szénhidrátok glikogén formájában raktározódnak el, főként a májban, és az izmokban, ezeknek a tárolására pedig vízre van szükség. Ezért amikor a szervezetünk az energiát nem tudja fedezni bevitt szénhidrátból, akkor a szénhidrát raktárakból kezdi el felhasználni, emiatt pedig sok vizet fogunk veszíteni.

2. Mintha az influenza tünetei jelentkeznének, láz nélkül

  • A szénhidrát az agyunk fő energiaforrása. Ezért miután megszüntetjük a bevitelét, és a glikogén raktárak elkezdenek lemerülni, az agyunk kevesebb energiához fog jutni. A glikogén raktárak lemerülése után, a szervezetünk elkezdi lebontani a zsírt, majd ketonokkal, és apró szénhidráttöredékekkel tartja fenn magát. Ezeknek a folyamatoknak olyan külső tünetei lesznek, mint: a rossz lélegzet, a szájszárazság, a kimerültség, a gyengeség, a szédülés, az álmatlanság, a hányinger, a ködös agy. Tulajdonképpen mintha láz nélküli influenzásak lennénk. A szervezet egy idő után alkalmazkdik ahhoz, hogy ketonokkal tartsa fenn magát, de akármilyen jól is tud ezekkel működni, nem ezeket szeretné üzemanyagnak használni. 

3. Étvágybeli változások

  • A feldolgozott szénhidrátokról tudvalevő, hogy mennyire tudják lifteztetni a vércukrot, először hirtelen megugrasztják, ami utána le is zuhan. Az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban megjelent tanulmány szerint, ez az ugrás-zuhanás működésbe hozza az agy függésközpontjait, ami miatt elkezdjük jobban kívánni az ételeket. Viszont ha csak rostdús, és teljes kiőrlésű gabonaféléket eszünk, az nem dobja meg a vércukorszintünket, ez a kielégítetlen vágy egy idő után átcsaphat étvágytalanságba.

4. Változik betegségek kockázati tényezője

  • A Nobel díjas Harold E. Varmus alapította PLOS ONE szaklapban jelent meg egy tanulmány, ami szerint a feldolgozott szénhidrátok megemelik a szervezet palmitolsav-szintjét, ami növeli olyan betegségek kialakulásának az esélyét, mint a kettes típusú cukorbetegség, vagy más szív- és érrendszeri betegségekét. Ezzel szemben az American Heart Association kutatása pedig arra az eredményre jutott, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék javítják a vér koleszterinszintjét, valamint csökkentik a szív-és érrendszeri problémák, a stroke, az elhízás, és a kettes típusú cukorbetegség esélyét. Szóval nem is kérdés, hogy érdemes-e bevinni szénhidrátot.

5. Energiaszint csökkenés

  • A szénhidrát a szervezet előnyben részesített üzemanyaga, ezért ha nem viszünk be belőle eleget, a sejtjeink működése kimondottan lelassul. A korábban említett glikogén raktárak kimerülése is az energiaszint csökkenéshez vezet. A teljes kiőrlésű gabonafélék sok vasat, magnéziumot, és B-vitaminokat tartalmaznak, amelyek fenntartják a normál energiaszintet.

6. Székelési problémák

  • A szénhidrátmentes diéta nem biztosítja az optimális rostbevitelt, amely emésztési rendellenességekhez, székrekedéshez, továbbá a felhalmozódó salakanyagok miatt hosszútávon akár a bélrendszert érintő daganatos megbetegedések kialakulásához is vezethet. Emiatt nem szabad kihagyni az étrendünkből a teljes kiőrlésű gabonákat, a zöldségeket és gyümölcsöket, illetve a hüvelyes növényeket.

7. Hangulatváltozások

  • A szénhidrátok hatására növekszik a szervezet szerotonin-szintje. A szerotonin pedig az a neurotranszmitter, ami többek között a jó hangulatunkért felelős. Ha elhagyjuk az egészséges szénhidrátokat, akkor azt a mentális egészségünk is megsínyli. Ahogyan a 2. pontban írtuk, a szénhidrát az agyunk fő energiaforrása, ezért a hiányára ködössé, tompává váló aggyal, nem fogjuk túl jól érezni magunkat a bőrünkben.

8. Állóképesség hanyatlás

  • Ha elhagyjuk a szénhidrátokat az energiaszintünk zuhanni kezd, emiatt gyengébekké válunk, az állóképességünk pedig sokkal rosszabb szintre süllyed.

9. Izületi gyulladás

  • Az ízületi gyulladások egyik legfájdalmasabb típusa, a köszvény többek közt a szervezet magas húgysavszintje következtében alakul ki. A felesleges húgysav az ízületekben kristályosodik ki, ami gyulladással, és erős fájdalommal jár. A húgysav a szervezet fehérje-anyagcseréjének végterméke, amely a túlzott fehérjebevitel következtében halmozódik fel, és kerül az ízületekbe. A szénhidrátmentes diéta miatti energiveszteséget a leggyakrabban túlságosan sok fehérjebevitellel próbálják pótolni, amely felborítja tápanyagegyensúlyt, ez pedig legalább olyan káros, mint egy fehérjében szegény diéta.

10. Vesekő

  • A vesekő kialakulását szintén okozhatja a húgysav, de főleg a kalcium kikristályosodása miatt jön létre. A túlzott kalcium bevitele, és felszívódása is káros, ezt a rostokban gazdag táplálkozással lehet megakadályozni. A természetes a szénhidrátforrásokban, például a zöldségekben, a gyümölcsökben, és a gabonákban megtalálható oldhatatlan rostok a bélrendszerben magukhoz vonják a felesleges kalciumot, ami így nem a vizeletbe kerül vesekövet okozva, hanem a szilárd salakanyagokkal együtt távozik a szervezetből.

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints IDE, és görgess lefelé.

Hozzászólások