Spermapokalipszis, avagy egyre csak nő a férfiak terméketlensége

2019.03.28. 14:20 Medibon

Spermapokalipszis, avagy egyre csak nő a férfiak terméketlensége

Hazánkban, és a világon is vészjósló tendencia, hogy a férfiak megtermékenyítő képessége évről évre csökken. A spermabankok statisztikái szerint is, csak a donorok kevesebb mint 10%-a tud megfelelő ivarsejteket adni.

1973 és 2011 között 60%-kal csökkent a fejlettebb országok férfi lakosainak az átlagos spermaszáma, azóta évente 1,6%-kal csökken.

A tudósok kutatásai szerint főleg az amerikai és az európai férfiak érintettek a nemzőképesség hanyatlásban, és a spermiumszám csökkenésen kívül, nem csak mennyiségi, hanem minőségi problémáról is szó van, a hímivarsejtek úszóképessége is romlik.

Tényezők, melyek befolyásolják a férfiak nemzőképességét

Napjaink rohamos technikai fejlődése az egyik legártalmasabb jelenség a spermiumok életében. Konkrétan az elektroszmog, a levegőben lévő rádióhullámok, a mobil telefonok, a mikrohullámú sütő, a Wi-Fi-routerek sugárzása. Az ölben tartott laptopoknak sincs jó hatása a spermiumok termelődésére, mert ezek a herében 35 fokon képződnek, ennél magasabb hőmérsékleten már nem termelődnek, a meglévők pedig elpusztulnak.

A stressz, a mozgáshiány, a dohányzás, az alkohol és/vagy drogok fogyasztása, a helytelen öltözködés (például túl szűk farmer) mind módszeresen kártékony hatásúak. A drogfogyasztás különösen veszélyes, hiszen az örökítő anyagot teszi tönkre.

  • A túl szűk nadrágok, alsóneműk tartósan elszoríthatják a vérkeringést, ami hosszú távon negatív hatást gyakorol a hímivarszervek működésére.

A nőknek annyi szerepük van benne, hogy a terhesség alatt dohányzó anyák fiai több kutatás szerint isakár 40%-kal alacsonyabb spermaszámmal rendelkeznek a normális mennyiséghez viszonyítva.

A környezetünkben lévő elektromos készülékeket nem készenléti állapotban kell tartani, ha éppen nincsenek használatban, hanem áramtalanítva kikapcsolni. A mikrohullámú sütő használatakor ne tartózkodjunk a közvetlen közelében, a mobil telefon sugárzásmentesítésére alkalmas a Repülő üzemmód, és a Wi-Fi routert is áramtalanítsuk ha nem használjuk.

  • Az aktuális divattrendek követését is ajánlott egy kis odafigyeléssel tenni, például ha kifejezetten a szűkszabás a kedvelt forma, abból is érdemes a sztreccs változatot választani, ami rugalmas és mozgásteret hagy.

Azoknak a férfiaknak nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a megelőzésre, a helyes táplálkozásra, rendszeres mozgásra, egészséges életmód kialakítására, akik életmódjukból adódóan számíthatnak problémákra, mint például olyanok akik fokozott stressznek vannak kitéve, akik speciális körülmények között dolgoznak, pl melegben, kémiai anyagok mellett, stb.).

Magyarországon majdnem minden ötödik párt érint valamilyen módon a meddőség problémája

Az esetek 40 %-ában a férfi az oka, további 40 %-ban a nők, míg a maradék 20 %-ban mindkét fél miatt sikertelen a gyermeknemzés. A megtermékenyítő képesség csökkenése mellett a gyermekvállalás életkora is tolódik, ami szintén nehezítő körülmény a sikeres terhesség tekintetében. Azonban nem csak a hölgyekre vonatkoznak az életkori és életmódbeli követelmények a családtervezés szempontjából. Meglepő, hogy mennyi apró dolog van, ami kifejezetten a férfiak nemzőképességét befolyásolja.

Tévhit, hogy csak a nőknek ketyeg a biológiai órájuk

Az évek múlásával a férfiak képessége is egyre csökken a megtermékenyítésre, továbbá az idősebb apától származó gyermekek között nagyobb eséllyel fordul elő skizofrénia vagy autizmus, Down-szindróma. A 45 év feletti apák gyermekei rosszabb, gyengébb szociális képességgel rendelkeznek, a kor előrehaladtával pedig egyre nagyobb az esély a bipoláris zavarokra is.

  • Természetesen nem csak az önpusztítás gördíthet akadályt a családalapítás útjába. A nemzőképesség hiányának okai lehetnek genetikai-, hormonális elváltozások, testi megbetegedések és pszichés tényezők is.

A párok ilyenkor külső segítséghez folyamodhatnak, és egy lombikprogram esetében sejtdonortól származó ivarsejtekkel létrejöhet egy sikeres megtermékenyítés. Ha a fentebb említett egészségkárosító tényezők miatt valakiben kétség merülne fel, hogy később majd minden rendben megy-e, lehetőség van saját minta tárolására is.

Feltétlenül szükséges a személyes odafigyelés, hiszen a megelőzés az, amit leginkább tehetünk a kudarc elkerülése érdekében.

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints IDE, és görgess lefelé.

Hozzászólások