A Nézőpontváltó rákellenes színházi staféta prevenciós és egészségfejlesztési edukációs program

2018.11.26. 00:00 Medibon

A Nézőpontváltó rákellenes színházi staféta prevenciós és egészségfejlesztési edukációs program

Az onkológia különböző területén dolgozó szakemberek közreműködésével, az ország meghatározó rákellenes civilszervezeteinek támogatásával és mintegy hetven színház csatlakozásával vált országos méretű, a 2016/2017-es színházi évadtól megvalósuló szakmai programmá az Emberi Erőforrás Minisztériumának az egészségügyért és a kultúráért felelős államtitkárságainak közös fővédnökségével.

A Nézőpontváltó program és honlap célja a figyelemfelhívás az egészségtudatos életvezetésre, az időben történő életmódváltásra, a mentális rekreáció fontosságára, és a rákszűréseken való részvétel fontosságára.

A színházakban történő Nézőpontváltó-est egy akciónap, amelynek estéjén az aznap játszandó darab előtt a teátrum igazgatója röviden szól a rákszűrés fontosságáról, ezen kívül – mivel művészeti intézményről van szó – a mentális rekreációról, mint a prevenció, illetve a gyógyulás egyik lehetséges alternatívájáról – így kapcsolva össze a színházba járás melletti kampányolást és az egészségfejlesztést.

2016. Szegedi Nemzeti Színház

2017. Pesti Magyar Színház

2018. Rózsavölgyi Szalon

A színházakban feltűzött levendulaszínű szalag az összes rákbetegség elleni küzdelmet szimbolizálja, az együttműködés jelképe a levendula, amely gyógyít és gyönyörködtet is egyben.

A Nézőpontváltók alapgondolata, hogy aki színházba jár, az már egy gondolattal több, mint aki nem, rá viszont hatással lehet a színházba járó véleménye, befolyásolhatja is a jövőbeni döntéseit – akár ha a rákszűrésről, életmód-szokásrendszer változtatásról, esetleg termékvásárlásról, szolgáltatás igénybevételéről van is szó.

A Nézőpontváltó programot az különbözteti meg az eddig megszokottaktól, hogy merőben más maga a csatorna, amin keresztül az üzenet eljut a befogadóhoz. Ez a színház. Ahova a néző nyitott szívvel, kíváncsian, új információk, ingerek befogadására alkalmas lelkiállapotban jut el, ami által könnyebben eljut hozzá a közvetíteni kívánt rákprevenciós üzenet.

Ezen kívül férfiakhoz és nőkhöz szól, az összes ráktípus elleni küzdelmet képviseli és edukációs programjával egész évben, folyamatosan jelen van.

A Nézőpontváltó-csapat 2017-ben egy másik tabutémával, az életközepi válságba toppanó női és férfi! változókort is tevékenységi körébe emelte, hogy az abban az időszakban felmerülő testi és szellemi problémákat, mentális zavarokat edukációval segítse és azokat a közbeszédbe illessze. Ennek érdekében megjelentették a Pauza-trilógiát, amelynek három kötete (MeNŐpauza nőregény, MAN♂pauza pasisztori, MűNŐpauza duplanő regény) a változókór egészségügyi problémáinak széles skáláján keresztül felerészben romantikus regényben, felerészben orvosi interjúkban mutatja be a túlélés eszköztárát, hogy az átmeneti időszak a lehetőségekhez képest minél teljesebb harmóniában teljen el.

A Nézőpontváltó weboldala: http://nezopontvalto.hu/hu/fooldal

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

Érdekességek a szívünkről

Érdekességek a szívünkről

A szív a vérkeringésünk központjában található izmos aortapumpa, amely percenként 60-80-szor húzódik össze, ezzel tartva fenn a keringésünket. Folyamatos munkája biztosítja testünk valamennyi pontjának a vérellátását. Viszont romantikus kép is tartozik a szívhez, ami a szerelmes álmodozásokkal ellentétben valójában értünk dobog. De csak értünk? Tényleg megszakadhat a szívünk másért?

A pajzsmirigyrák tünetei

A pajzsmirigyrák tünetei

A pajzsmirigydaganat korai észlelése életmentő lehet, egyébként akár kézzel is kitapintható a probléma. Nézzük mit kell tudni a tüneteiről, a típusairól, a vizsgálatáról, és a kezeléséről.

Ne kezdj kezelésbe, amíg nem tudod, mi okozza a problémát! Tudnivalók a teljes testes MR vizsgálatról

Ne kezdj kezelésbe, amíg nem tudod, mi okozza a problémát! Tudnivalók a teljes testes MR vizsgálatról

Ha gerincsajgás, akkor hideg front, ha migrén, akkor meleg front, ha egyéb ízületi fájdalom, akkor eső lesz? Egyre többek számára ismerős a „két lábon járó időjós” fogalma, amikor a tested a legjobb időjárás-jelentő. A közhiedelemmel ellentétben ehhez sok esetben nem kellenek még csak az évek során beszerzett törések, sérülések sem, sőt megöregednünk sem muszáj ahhoz, hogy hasonló tüneteket tapasztalhassunk magunkon. De vajon, mi lehet a gyötrő szimptómák hátterében, hogyan járhatunk utána?