Néhány fontos gondolat a nem ritka csontritkulásról

2018.07.24. 20:50 Medibon

Néhány fontos gondolat a nem ritka csontritkulásról

Ahogy a hajunk, a fogaink, bőrünk kollagén-szintje, az ízületeink, úgy idővel a csontjaink is megkopnak, ritkulnak. Sajnos ehhez még csak meg sem kell öregednünk. A csontritkulás vagy más néven oszteoporózis, akár már gyerekkorban is jelentkezhet, de az tény, hogy 35 éves korunk felett a szervezetünk több csontot bont le, mint amennyit képez.

A bajt tovább súlyosbítja, hogy bizonyos egészségügyi statisztikák szerint az elmúlt néhány évben felére csökkent a kezelt csontritkulásban szenvedő betegek száma, annak ellenére, hogy több mint 900 ezer embert érint ez a probléma. Ez a gyakorlatilag azt jelenti, hogy több száz ember csontja törhet el bármikor.

Ezt a súlyos tényt tovább fokozza, hogy az oszteoporózis valójában nagyon alattomos betegség, ami kezdetben még csak tünetekkel sem jár. 

Első jeleit akkor tapasztalhatjuk magunkon, ha már egy kisebb balesett következtében is csontunk törik. Előrehaladott stádiumban azonban, már a hétköznapi helyzeteket is képes rémálommá tenni, amiben minden veszélyforrás a testi épségünk ellen.

A csontritkulás, ahogy a nevében is benne van, a csontok anyagának kóros mértékű csökkenését, megritkulását jelenti, mely során a megmaradt csontállomány szerkezetileg és eloszlásban szabályos marad a testben. A kór által sújtott csontok azonban hihetetlen mértékben meggyengülnek, és emiatt a korábban könnyen kibírt terhelések hatására eltörhetnek.

Leggyakrabban a gerincet, a combnyakat, a medencét és a csukló csontjait roppantja szét. Súlyos esetben, akár már akkor is „eltörhetünk”, ha lehajolunk valamiért. Ilyenkor a testünk súlyától összeroppanhatnak a csigolyák, ami következtében görnyedni fogunk és csökkenhet a magasságunk is. Sajnos az oszteoporózis nem csak a korral jár, de bizonyos hormonális problémák kísérőjeként is jelentkezhet, így például menopauzát követően, valamint bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként.

Tévedés, hogy a csontritkulás csak a nőket sújtja, szintén jelentős azoknak a férfiaknak a száma, akiket szintén utolér. Sokan vannak olyanok is, akiknek az életét ugyan még nem keseríti meg ez a betegség, ugyanakkor csontsűrűségük már kisebb.

Amennyire ijesztő ez a probléma, szerencsére olyan hatékonyan kezelhető is, és a megelőzést, orvoslást sohasem késő és sohasem túl korai elkezdeni!

A csontritkulás kimutatására napjainkban a legjobb szűrővizsgálat az úgynevezett duális energia röntgen absorptiometria. Ez a vizsgálat gyorsan és pontosan jelzi, hogy milyen a csontsűrűség a legveszélyeztetettebb területeken, mint a gerinc, a csípő, a csukló. Bár a csontok ritkulása során a törés az egyik legsúlyosabb következmény és a betegség műtétileg viszonylag jól kezelhető, a combnyak törése sajnos sok esetben járhat mozgáskorlátozottsággal, illetve a műtét utáni szövődmények következtében, akár halálos kimenetelű is lehet. 

Ahogy már említettük 35 éves korunk fölött a szervezetünk már több csontot bont le, mint amennyit képez. A csontritkulás kockázatát nagyban befolyásolja, hogy addig mekkora csonttömegre teszünk vagy tettünk szert, illetve, hogy milyen gyorsan kezdünk csonttömeget veszíteni. Csontjaink erejét alakjuk, méretük és sűrűségük adja, ez utóbbit egyrészt a csont ásványi anyag tartalma (foszfát, kálcium), másrészt szerves anyag (kollagén-rost) határozza meg. Az oszteoporózis ugyan a csontok alakján nem változtat, sűrűségük viszont folyamatosan csökken, az alkotórészek kevesbedése miatt. Sajnos, mindmáig kutatás tárgya, hogy mi okozhatja ezt a kétségbeejtő folyamatot.

Ahhoz, hogy egészséges legyen testünkben a csontképződés, fontos, hogy táplálékkal elegendő D vitamint és kalciumot vigyünk a szervezetünkbe. A D vitamin nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a kalcium felszívódhasson. A kalcium azért is nagyon fontos ásványi anyag, mert azontúl, hogy a csont alkotórésze, a csontképzést is elősegíti. 

A csontritkulás kialakulásának számos rizikófaktora van

A nőknél kétszer gyakoribb betegség, mint a férfiaknál, illetve idősebb korúaknál szintén, valamint az örökletes tényezők is meghatározóak lehetnek. A testalkat is befolyásoló tényező, mivel a vékony vagy alacsony betegek esetében nagyobb az esélye, hiszen esetükben eleve kevesebb a kiindulási csonttömeg. A kálcium felszívódásának csökkentése vagy talán az ösztrogén termelődés gátolása következtében, a dohányzás szintén növeli a csontritkulás kockázatát. Ezenkívül számos gyógyszer szedése is negatívan befolyásolja a csontsűrűséget, mint, ahogy a napjainkban jellemző mozgásszegény életmód.

Szerencsére sokat tehetünk azért, hogy megőrizzük egészséges csontozatunkat 

A megfelelő mennyiségű D vitamin és kálcium bevitel már fél siker, a rendszeres testmozgás pedig szintén hathatós megoldás. Ha teheted, fogyassz sok halat, tojást, szóját, mandulát, brokkolit, zabpelyhet, mert ezekben különösen sok a kalcium. A kalcium és D vitamin tartalmú étrendkiegészítő tabletták szedése is fontos lehet. 

Bármilyen mozgásforma hatékony, de a napi pár perc ugrálás és a szökdécselés különösen elősegíti a csontok erősödését (már kialakult oszteoporózisnál óvatosan kell végezni).

Sajnos nem ritka a gyermekkori csontritkulás sem. A betegség tünetei ez esetben is lehetnek a hát-, a csípő-, a lábak fájdalmai, a könyök és a térd sajgása is. Valamint a gerinc felső részének elgörbülése, testsúlyvesztés, a mellkas lesüllyedése vagy a sántítás szintén a csontritkulás tünetei lehetnek. Gyerekek esetében ezek a folyamatok sokszor visszafordíthatók, de mindenképp szükséges, hogy időben felismerjük és kezeljük a problémát, hogy ne okozzon maradandó károsodást a testben.

Ennél a problémánál sem lehet eleget hangsúlyozni a megelőzés fontosságát, hiszen ép, EGÉSZséges testben élheted legboldogabban, legteljesebben az életed.

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints ide, és görgess lefelé.

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

Hatékony megoldás az elhúzódó betegségek okainak feltárására: mellkasi, hasi és kismedencei kontrasztanyagos CT-vizsgálat

Hatékony megoldás az elhúzódó betegségek okainak feltárására: mellkasi, hasi és kismedencei kontrasztanyagos CT-vizsgálat

A telefonkönyvedben lassan több az orvosok telefonszáma, mint az ismerőseidé? A rendelőben már a takarító is a neveden szólít? Bizonyos egészségügyi panaszok okait nem mindig lehet gyorsan és egyszerűen feltárni. Ha több kezelés és vizsgálat is kudarcot vallott nálad, továbbra is visszatérő betegségek, krónikus tünetek gyötörnek, a háttérben ismeretlen eredetű gyulladások, gócok húzódhatnak meg, és gyengítik le napról napra egyre inkább a szervezetedet. 

A pajzsmirigyrák tünetei

A pajzsmirigyrák tünetei

A pajzsmirigydaganat korai észlelése életmentő lehet, egyébként akár kézzel is kitapintható a probléma. Nézzük mit kell tudni a tüneteiről, a típusairól, a vizsgálatáról, és a kezeléséről.

Ne kezdj kezelésbe, amíg nem tudod, mi okozza a problémát! Tudnivalók a teljes testes MR vizsgálatról

Ne kezdj kezelésbe, amíg nem tudod, mi okozza a problémát! Tudnivalók a teljes testes MR vizsgálatról

Ha gerincsajgás, akkor hideg front, ha migrén, akkor meleg front, ha egyéb ízületi fájdalom, akkor eső lesz? Egyre többek számára ismerős a „két lábon járó időjós” fogalma, amikor a tested a legjobb időjárás-jelentő. A közhiedelemmel ellentétben ehhez sok esetben nem kellenek még csak az évek során beszerzett törések, sérülések sem, sőt megöregednünk sem muszáj ahhoz, hogy hasonló tüneteket tapasztalhassunk magunkon. De vajon, mi lehet a gyötrő szimptómák hátterében, hogyan járhatunk utána?