Egy egyszerű vérteszttel kimutatható lesz a melanoma

2018.07.20. 00:00 Medibon

Egy egyszerű vérteszttel kimutatható lesz a melanoma

A melanoma korai stádiumát kimutató vértesztet fejlesztettek ki ausztrál kutatók. Az Edith Cowan Egyetem tudósai elmondták: az új vérteszt segíthet az orvosoknak a bőrrák korai felismerésében, még olyan korai szakaszban, amikor nem terjedt szét a testben.

"Azoknak a betegeknek, akiknél korai fázisban felismerik a melanomát, 90-99 százalék az esélye az ötéves túlélésre" - nyilatkozta rá Pauline Zaenker, a kutatás vezetője, és hozzátette, hogy a túlélési esély 50% alá süllyed, amennyiben a rák már szétterjedt a szervezetben.

"Éppen ezért annyira izgalmas ez a vérteszt mint egy potenciális szűrőeszköz, mivel még nagyon korai állapotában fedezi fel a melanomát, akkor, amikor még kezelhető" - idézte a kutatót a tanulmányt ismertető medicalxpress.com.

Az Oncotarget folyóiratban megjelent kutatás 105 melanomás és 104 egészséges emberrel végzett vizsgálat végeredményeit mutatta be. Az új vérteszt az esetek 79%-ában kimutatta a melanoma korai stádiumát.

Pillanatnylag csak vizuális vizsgálat áll az orvosok rendelkezésére a melanoma diagnosztizálására, a kockázatosnak talált bőrfelületet sebészi úton eltávolítják, illetve biopsziát végeznek.

Az új vérteszt a szervezet által a rák ellen termelt antitesteket ismeri fel. 

"1627 különböző típusú antitestet vizsgáltunk meg, hogy azonosítsuk annak a tíznek a kombinációját, amely a legjobban jelzi a melanoma jelenlétét a már diagnosztizált betegekben az egészségesekhez viszonyítva" - magyarázta Zaenker. 

Az Ausztrál Rák Tanács vezetője Sanchia Aranda szerint, a vérteszt olyan magas kockázatú csoportoknál lesz különösen fontos, akiknek rendszeresen időigényes és bonyolult szűrővizsgálaton kell részt venniük a bőrükön megjelent elváltozások, anyajegyek miatt. Aranda ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az új vérteszt a kevésbé halálos, de sűrűbben előforduló bőrrákokat, mint a laphámsejtes, és bazális sejtes karcinóma, nem mutatja ki. 

A kutatók most még 3 évig további klinikai vizsgálatokkal ellenőrzik a kutatás eredményeit, és reményeik szerint utána már széles körben elérhetővé válik az új vérteszt. Minden harmadik daganatos betegség bőrrák az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján.

Forrás: MTI

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints ide, és görgess lefelé.

Hozzászólások