Bizonyított: magas vérnyomás csökkentés - demencia kockázat csökkenés!

2019.01.07. 19:00 Medibon

Bizonyított: magas vérnyomás csökkentés - demencia kockázat csökkenés!

A vérnyomás normalizálása jelentősen csökkentheti a kognitív képességek romlásának, és a demencia (időskori értelmi hanyatlás, elbutulás) kialakulásának kockázatát. Egy új kutatás találta meg ezt a jelentős összefüggést.

Az Alzheimer Szövetség nemzetközi konferenciáján, Chicagóban mutatták be szerdán a témával kapcsolatos kutatási eredményeket.

Azért jelentős ez a tanulmány, mert ez az első kézzelfogható bizonyíték a demencia kockázatának csökkentésére, ezidái​g csak elméletek voltak.

A  tanulmány eredményei egy 2015-ben kezdődött SPRINT kutatásból származnak, amiben összesen 9300  magasvérnyomás-betegségben szenvedőt vizsgáltak meg. Kimagasló szív- és érrendszeri előnyök jelentkeztek azoknál, akiknek a szisztolés (a szív összehúzódása által előidézett) vérnyomását határozottan 120 higanymilliméter alá csökkentették (a vérnyomás felső értéke).

A kutatásban a drasztikus vérnyomáscsökkentés hatását vizsgálták a demencia tüneteire, illetve az enyhe kognitív károsodásra (MCI), ami a demencia előfutára. 

Arra az eredményre jutottak, hogy azoknak, akiknek 120 alá csökkentették a vérnyomását, 19%-kal csökkent az MCI, és 15%-kal az MCI-vel és demenciával kombinált esetek száma!

Dr. Keith Fargo, az Alzheimer Szövetség tudományos programjának igazgatója szerint a kutatás konklúziója, hogy a hipertóniás betegeknek, igenis el kell menniük az orvoshoz, és kezeltetniük kell magukat.

"Nemcsak azt tudjuk már, hogy a magas vérnyomás mérséklése csökkenti a stroke és a szívroham okozta halál kockázatát, de azt is, hogy segíti az agy egészséges öregedését" - nyilatkozta Dr. Fargo

Bár a kutatás eredményei szerint a vérnyomás normalizálásának hatása van az MCI és a demenciával kombinált MCI kockázatára, önmagában a demenciát összességében nem csökkenti, de Dr. Fargo szerint a demencia kialakulása hosszabb folyamat, ezért arra számítanak, hogy a kutatás folytatásával hosszabb távon ezen a téren is hasonló eredmények születnek.

A demencia minden formáját vizsgálta a tanulmány: a leggyakoribb, Alzheimer-kór okozta demenciát, amit az agyban kialakuló amiloidpakkok okoznak), illetve a vaszkuláris demenciát, amit az agyi véráramlás blokkolása idéz elő.

Forrás: MTI

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints IDE, és görgess lefelé.

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

3 alkamas Hősokk terápia
Laborvizsgálatcsomag Férfiaknak
Fül-orr-gégészeti vizsgálat a Benyovszky Orvosi Központban