Lisztériafertőzés: 29 100 tonna gyorsfagyasztott zöldséget hívtak vissza 

2018.07.13. 15:00 Medibon

Lisztériafertőzés: 29 100 tonna gyorsfagyasztott zöldséget hívtak vissza 

Magyarországon eladott 29,1 ezer tonna eladott gyorsfagyasztott zöldséget, és zöldségkeveréket (2016. augusztus és 2018. június között gyártottak) hívott vissza a forgalomból a Greenyard vállalat, mert nagy a veszélye, hogy azok a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatával szennyeződtek, adta hírül a Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal).

A ténylegesen visszagyűjtött mennyiségről (mivel a termékek egy részét azóta már felhasználták) az eljárás későbbi szakaszában tud adattal szolgálni a hatóság. A hazánkon kívül forgalomból kivont termékek mennyiségéről a külföldi társhatóságok rendelkeznek információkkal, amikről a Nébih az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) értesül. 

Rövid áttekintés

A Nébih július 5-én tette közzé, hogy fagyasztott zöldség, és zöldségkeverékes termékek visszahívását rendelte el a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatának lehetséges jelenléte miatt.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) július 3-án hozta nyilvánosságra a jelentését arról, hogy alighanem gyorsfagyasztott csemegekukorica, és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okoz járványt több EU-s országban 2015 óta. 5 EU-tagállamban rögzítettek megbetegedéseket (Ausztria, Dánia, Finnország, Svédország, Egyesült Királyság).

A Nébih tájékoztatásához mellékelt angol nyelvű jelentés szerint június 8-ig 47 megbetegedés, köztük 9 haláleset történt a Listeria monocytogenes baktérium fertőzésnek tulajdoníthatóan. A szennyeződés a Greenyard vállalat magyarországi üzemében történt.

Magyarországon ilyen esetekről nincs hír.

Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal azonnali hatállyal letiltotta az érintett üzemben 2016. augusztus és 2018. június között gyártott valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék termék forgalomba hozatalát, valamint elrendelte ezek kivonását az üzletekből, és a visszahívásukat a fogyasztóktól.

A Tesco július 6-án azonnali hatállyal elrendelte a Greenyard Kft. által 2016. augusztus és 2018. június között gyártott gyorsfagyasztott termékek polcról való levételét, és a vásárlóktól való visszahívását. Emellett a Penny Market és az Aldi is bejelentette, hogy ugyanígy járnak el.

Tudnivalók a liszteriózisról

Liszteriózisnak nevezzük, a listeria monocytogenes baktériummal szennyezett élelmiszer elfogyasztása után keletkező, kritikus tünetekkel járó betegséget. Ez a kórokozó élelmiszereinkben gyakran előfordul, viszont csak nagyobb baktériumszám mellett okoz betegséget.

Egészséges emberekben rendszerint tünetmentes a Listeriával fertőzött élelmiszer fogyasztása, nem okoz semmilyen megbetegedést.

A veszélyeztetettek a csecsemők, várandós nők, idős, főleg beteg emberek, továbbá a gyenge immunrendszerű emberek (cukorbetegek, kemoterápiás kezelés alatt állók, AIDS-esek, egyéb krónikus betegségben szenvedők, alkoholisták, drogfogyasztók).

 A liszteriózis tünetei

A fogyasztást követő napon már jelentkeznek a első tünetek, ám akár 1 hét is eltelhet, mire komoly panaszok jelentkeznek, sőt a súlyosabb típusainál a lappangási időszak akár 90 napig is eltarthat.

Az általános tünetei, mint pl. hányás, hasmenés, fejfájás, alapján sokszor nehéz megkülönböztetni más élelmiszer-fertőzésektől, vagy heveny gyomorrontástól, de a mostani helyzetben ha valaki tudomása szerint fogyasztott az említett gyorsfagyasztott termékekből, és így észlel gyanús tüneteket, inkább forduljon rögtön orvoshoz. Fontos a korai felismerés, a gyógyulás sikeressége érdekében.

Szövődményként vérmérgezés, agyhártyagyulladás alakulhat ki, terhesség esetén vetélés, halvaszületés, és az újszülött fertőződése is előfordulhat. Az esetek 20-30%-ban a betegség halállal végződhet.

Listeria kockázatos ételek 

Minden hűtést igénylő, több mint 5 napig a hűtőszekrényben tárolt élelmiszer, melyet fogyasztás előtt nem kell megsütni, megfőzni, átforrósítani.

  • Fogyasztásra kész élelmiszerek. 
  • Nyers tej, és abból készült tejtermékek.
  • Lágysajtok (Feta, Brie, Camembert stb.).
  • Nyer húst tartalmazó ételek, húskészítmények.
  • Nyers halak, füstölt lazac.
  • Nyers zöldségből készült saláták.
Megelőzése

Fontos, hogy a listeria monocytogenes hő hatására elpusztul. Ezért olyan ételeket kell fogyasztani amiket alaposan meg kell sütni, főzni, hogy a belsejük is forró legyen (érje el a 75 Celsius-fokot minimum 2-4 percig).

Állati eredetű élelmiszert nyersen ne fogyassz, hűtést igénylő élelmiszereket legfeljebb 5 napig tárolj, mert a baktérium minden hűtést igénylő élelmiszerben elszaporodhat 5 napon túli tárolás során. A hűtőt úgy állítsd, hogy a hőmérséklete ne haladja meg a 4 °C fokot! Mivel a Listeria baktérium jó hidegtűrő, a 4 °C fok feletti hőmérséklet kedvez a szaporodásának. A hűtés ne szakadjon meg, a hűtőszekrény belsejét tartsd tisztán, rendszeresen mosd ki és fertőtlenítsd, mert a Listeria a hűtő belsején, és rácsain is képes elszaporodni. 

Forrás: Nébih, webbeteg

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints ide, és görgess lefelé. 

Hozzászólások