Előrelépés a felnőttkori leukémia kezelésében - hála a magyar tudósok munkájának is

2018.03.22. 00:00 Medibon

Előrelépés a felnőttkori leukémia kezelésében - hála a magyar tudósok munkájának is

Egy nemzetközi kutatókból álló csoport új és hatékony STAT5 gátlószer fejlesztéséről számolt be, amellyel sikeresen megakadályozták a sejtosztódást, illetve a sejtnövekedést a csontvelőeredetű, vérképző sejteket érintő akut leukémiánál (a felnőttkori leukémia egyik leggyakoribb formája). Ez a felfedezés a leukémia kezelési lehetőségeinek új korszakát hozhatja.

Ennek a rosszindulatú rákos megbetegedésnek a fertőzött sejtjeiben megtalálható egy mutáns fehérje, a STAT5, aminek az aktivitása szoros összefüggésben áll az emberek daganatos megbetegedéseivel. A fehérjék felülete jellegzetesen barázdált, és ezekhez a barázdákhoz más molekulák is kapcsolódhatnak.

„Mi olyan módszereket fejlesztettünk, amelyek segítik ezen bemélyedések megtalálását, illetve azt próbáljuk megmondani, hogy milyennek kell lennie az adott molekulának ahhoz, hogy egy ilyen bemélyedésbe jól, erősen illeszkedjen” – nyilatkozta Dr. Keserű György Miklós a kutatás egyik résztvevője. 

A leglényegesebb cél az volt, hogy sikerüljön egy olyan molekulát találni, amely megfelelő erőséggel kapcsolódik az adott STAT5 fehérjéhez úgy, hogy más nem mutáns fehérjéhez nem képes kapcsolódni, ezért azokat gátolni sem képes.

300 ezer molekulát próbáltak végig a magyar kutatók, amikből találtak 100 megfelelőnek tűnőt, ezekből végül 52-őt sikerült kísérletileg is tesztelni. Így végül egyetlen 1 a célnak tökéletesen megfelelő molekulára bukkantak.

"Mivel ez volt az első olyan molekula, amelyik csak az onkogén, azaz mutálódott fehérje működését gátolta, egy elképesztően hasznos kutatási eszköz lett” – mondta Dr. Keserű György Miklós. 

Ebből a konkrét molekulából gyógyszert nem lehet készíteni, ám roppant fontos eszközt adott a tudósok kezébe a további kutatásokhoz. Sőt, ez a felfedezés a remények szerint mindazokban a rákos megbetegedések kezelésében hatékony lehet majd, amelyekben a STAT jelátvitel fontos szerepet játszik.

 

Forrás: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal

Hozzászólások