Ezeket érdemes tudni a lábszárfekélyről

2018.11.16. 17:30 Medibon

Ezeket érdemes tudni a lábszárfekélyről

Amikor az alsó végtagot borító bőrfelszín folytonossága megszakad, és a keletkezett hámhiány minimum 6 héten keresztül fennáll, lábszárfekélyről beszélünk. 

Az egyik leggyakoribb kialakulási terület a boka környéke, a fekély nagysága, és mélysége pedig igen széles skálát mutathat.

A lábszárfekély okai

A kialakulása hátterében sok különböző kóreredet állhat.

A leggyakoribb a krónikus vénás keringési elégtelenség, azaz a visszérbetegség. A többi eset nagyrészét az artériás eredetű problémák (érszűkület vagy egy embólus általi hirtelen érelzáródás), továbbá a különböző neurológiai eredetű kórképek alkotják. Ez utóbbi esetek között igen gyakori ok a cukorbetegség, aminél a különböző idegszálak károsodása vezet előbb, vagy utóbb az ellátott terület pusztulásához. 

Általános elmondható, hogy a fekélyek kialakulása nagyrészt a nem megfelelő vérellátás, és az emiatt kialakuló oxigén- és tápanyaghiány következtében történik. Emiatt a fekélyek sebgyógyulási hajlama is rendkívül rossz: csak minimálisan, vagy többnyire egyáltalán nem képes a szervezet ezeket a nyílt sebeket begyógyítani. A fájdalom mellett így potenciális fertőzési forrást jelentenek, mert a kórokozóknak nyitott kapunak számítanak.

A kialakulása, tünetei

Amikor egy fekély elkezd kialakulni, annak általában hosszabb ideig tartó előállapota van, ez alól kivétel a vérrög általi hirtelen artériás elzáródás, amikor szinte másodpercek alatt jelentkezik az éles, szúrásszerű fájdalom, és kezdetét is veszi az akut szövetelhalás. 

A leggyakoribb fekélyképződési helyeken (boka, és környéke) először a hám elvékonyodik, a bőr feltűnően sápadttá, és szárazzá válik. A károsodott vérerekből vörösvértestek léphetnek ki a szövetek közé, a belőlük lebomláskor felszabaduló, vasat tartalmazó anyagok barnásan elszínezhetik a bőrt. Továbbá a bőr alatti kötőszövetek is károsodnak, zsugorodnak, ezért a bőr szinte ráfeszül az alatta lévő struktúrákra.

A láb feszülő érzése, a fájdalom, a zsibbadás-bizsergés, plusz az alapbetegségtől függően, egyéb tünetek is megjelenhetnek. 

A következő állomása a nyílt seb megjelenése. Kezdetben csak parányi, jelentéktelennek tűnő hámhiány, amely azonban villámgyorsan növekedni kezd mind terjedelmében, mind pedig mélységében. Jellemzően levedző, nedvező foltok jelennek meg, elhanyagolt esetekben pedig már a fertőzés jeleként, gennyes váladék ürülhet a környező bőrfelületek gyulladásos jelenségei által kísérve.

Teendő

Mindezekből látható, hogy a fekély kialakulásának folyamata szabad szemmel jól látható, így bárki rögtön észreveheti, korai stádiumában jól felismerhető. A súlyosabb szövődményeket elkerülése érdekében, már a legkisebb gyanú, a legkorábbi tünetek megjelenése esetén is javasolt az azonnali szakorvosi kivizsgálás, továbbá a tüneti és kóroki kezelés megkezdése.

Forrás: WEBBeteg

Ha érdekelnek a kedvezményes egészségügyi ajánlataink, kattints IDE, és görgess lefelé.

Hozzászólások

Figyelmedbe ajánljuk!

Hatékony megoldás az elhúzódó betegségek okainak feltárására: mellkasi, hasi és kismedencei kontrasztanyagos CT-vizsgálat!

Hatékony megoldás az elhúzódó betegségek okainak feltárására: mellkasi, hasi és kismedencei kontrasztanyagos CT-vizsgálat!

A telefonkönyvedben lassan több az orvosok telefonszáma, mint az ismerőseidé? A rendelőben már a takarító is a neveden szólít? Bizonyos egészségügyi panaszok okait nem mindig lehet gyorsan és egyszerűen feltárni. Ha több kezelés és vizsgálat is kudarcot vallott nálad, továbbra is visszatérő betegségek, krónikus tünetek gyötörnek, a háttérben ismeretlen eredetű gyulladások, gócok húzódhatnak meg, és gyengítik le napról napra egyre inkább a szervezetedet. 

Felelősségteljes gazdik figyelmébe: ha MR-re viszed, talán tovább élhet!

Felelősségteljes gazdik figyelmébe: ha MR-re viszed, talán tovább élhet!

Mindig hebrencs kutyusod egy ideje feltűnően vonakodik a sétától, és a mozgása is bizonytalanabb? Ne fogd a korára vagy a testsúlyára. Pontos diagnózissal, időben történő kezeléssel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy kis kedvenced még sokáig boldogíthasson jelenlétével. Cikkünkből kiderül, hogyan segíthetnek ebben a pontos és fájdalommentes kisállat MR-vizsgálatok.

A pajzsmirigyrák tünetei

A pajzsmirigyrák tünetei

A pajzsmirigydaganat korai észlelése életmentő lehet, egyébként akár kézzel is kitapintható a probléma. Nézzük mit kell tudni a tüneteiről, a típusairól, a vizsgálatáról, és a kezeléséről.